Tizenhat hónap alatt 695 fővel nőtt a választásra jogosultak száma. A tavalyi országgyűlési választásokhoz képest húsz százalékkal többen szavazhatnak ősszel. Persze, hogy végül mennyivel szavaznak majd többen, vagy egyáltalán többen szavaznak-e, mint tavaly tavasszal, most még nem tudni. A fideszes polgármester kihívója voksturizmusról beszél, sőt szerinte ez nem is példa nélküli Harkányban.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Magyar Narancs Kis-Magyarország rovatában jelent meg egy cikk a Szabad Pécs közreműködésével arról, hogy az országosan ismert baranyai fürdővárosban, Harkányban a választásra jogosultak száma igencsak megduzzadt a közelgő önkormányzati választás előtt. A tavaly tavaszi országgyűlési voksolás előtt a választói névjegyzékben ugyanis 3462 harkányi szerepepelt, idén augusztusban azonban már 695 fővel többen szerepelnek, akár 4157 fő is szavazhat a fürfdővárosban.

Fotó: Babos Attila

Az igencsak rejtélyesnek tűnő népességrobbanásra még a múlt héten Varga László hívta fel a Narancs.hu figyelmét. A közgazdász-vállakozó a Narancsnak ismerte el először, hogy független jelöltként indulni fog az önkormányzati választáson, de attól tart, hogy valamilyen trükk áll a hattérben: voksturizmust emlegetett.

Utánanéztünk az elsőre hihetetlennek tűnő adatnak, de valóban stimmel. Azaz nemcsak egy helyi, megalapozatlan, szájról szájra terjedő pletykáról van szó, a hivatalos adatok szerint valóban kilőtt a választástásra jogosultak száma Harkányban.

A Narancs.hu a jelzés után azonnal megkereste dr. Markovics Boglárkát, Harkány jegyzőjét, aki hamarosan meg is erősítette, hogy a változás valós. Egyébként még az emúlt pár hónapban is 325 fővel nőtt a választópolgárok száma: az EP-választások előtt még csak 3832 fő szerepelt a névjegyzékben. Az emelkedés egyébként kifejezetten a négyes számú harkányi választókörben, az üdülővárosi részben szembeötlő.

Varga László lesz a kihívója Baksai Tamásnak

A jegyző azt írta válaszlevelében, hogy az emelkedés okairól csak feltételezései vannak, szerinte a jelenségnek több magyarázata is lehetséges. Egyrészt a település fejlődik, egyre többen akarnak Harkányba települni, másrészt az ingatlanpiaci árrobbanás közepette a víkendtelepen még mindig olcsóbban lehet házhoz jutni, ezért választják szerinte sokan a négyes körzetet.

Baksai Tamás, Harkány fideszes polgármestere
Fotó forrása: Pátria TV

A Szabad Pécs megjegyezi, lehetséges, hogy ezek is közrejátszottak a változásban, sőt az is lehet, hogy pusztán csupán ezek. Sőt, akár az is lehet, hogy a névjegyzék amiatt (is) duzzadt fel, mert abban most, például az EP-választástól eltérően szerepelhetnek uniós állampolgárok, nehezebb, körülményesebb az átjelentkezés, azaz a nem bejelentett lakóhelyen, hanem valahol másutt történő szavazás, a külképviseleteken pedig nem lehet szavazni. De a Szabad Pécsnek vannak olyan, az önkormányzati világban jártasnak számító informátorai, akik azt mondták lapunknak, hogy ezzel együtt is igencsak meglepő ez a kiugrónak mondható emelkedés. Ha viszont mégiscsak Varga Lászlónak lenne igaza – amit valószínűleg nagyon nehéz lesz bebizonyítani, sőt talán soha nem is tudjuk meg az igazságot –, az azért lenne különösen fájó, mert akkor más településeken is történhet hasonló. Hiszen ne feledjük: Harkány évtizedek óta “jobbra” szavaz, ciklusok óta a Fidesz egyik baranyai bástyájaként emlegetik, az ellenzéki pártok szinte nem is látszanak a fürdővárosban. Sőt, némi fejlesztés is történt az elmúlt években, azaz láthattak előrelépést, habár az is igaz, hogy az évek óta áhított nagy fürdőberuházás továbbra is csak ígéret és terv maradt. És az is igaz, hogy éppen Varga László munkálkodása, több érdekes helyi ügy feltárása, és a nyilvánossággal való megosztása valószínűleg nem növelte a 100%-os kormánypárti testület, illetve kiemelten a fideszes polgármester, Baksai Tamás, valamint két alpolgármestere népszerűségét még a Fidesz erős baranyai bástyájában sem.

A Narancs teljes cikke további részletekkel, például azzal, hogy Varga László szerint már történt hasonló népességmozgás Harkányban, éppen öt éve, az akkori helyhatósági választás előtt, ITT olvasható.

KategóriákMETÁL