Jogerőssé vált a Siklósi Járásbíróság határozata pénteken, amely kimondta, hogy Budai László alsószentmártoni polgármester és három társa csoportosan garázdaságot és testi sértést követett el. A megvert drávapiski polgármester, Mali Zoltán méltatlansági eljárást kezdeményezett “haragosa” ellen.

A cikk a hirdetés után folytatódikCsoportosan elkövetett garázdaság és testi sértés – ez volt az a vád, amelyet megalapozottnak talált a héten és határozatot is hozott erről a Siklósi Járásbíróság Budai László és három társa ellen. Mindegyik szereplő a rokona is egyben az akkori, és most októberben újraválasztott  polgármesternek. A tett, amiért bíróság elé álltak, és amelyről annak idején a Szabad Pécs részletesen beszámolt, Mali Zoltán megverése volt 2017-ben. Malit, a közeli Drávapiski országosan ismert polgármesterét az alsószentmártoni kocsmája és boltja teraszán érte a támadás, hátulról, négyen mentek egy ellen. A vezér a helyi polgármester, Budai László volt, egy videofelvételen jól kivehető, hogy ő volt az, aki hátulról feldöntötte a teraszon, egy bárszéken ülő Malit. Amint arról a héten meghozott bírósági határozatról beszámoló cikkünkben is írtunk, Budai elismerte, hogy ott volt, és egy széket fellökött, a többiek tagadták a videóra rögzítetett szerepüket, avagy azt nyilatkozták, hogy nem emlékeznek, hogy mi történt vagy ott voltak-e.

Megírtuk azt is, hogy a negyedrendű vádlotton, Budai László fián kívül mindenki felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Őrá 200 óra “fizikai természetű” közmunkát rótt ki a verdikt. Azt is megírtuk, hogy a vádlottak elfogadták az ítéletet, az ügyész élt a három nap gondolkodási idővel, de hogy valószínűleg a vádhatóság is rábólint majd a határozatra végül, hiszen elítélték a férfiakat és letöltendőt az ügyészség sem kért. Így is lett: a Szabad Pécs arról értesült, hogy ma a vádhatóság bejelentette, hogy tudomásul veszi a határozatot, magyarul: jogerős ítéletről beszélünk.

A Szabad Pécs arról is értesült, hogy emiatt Mali Zoltán is lépett, azaz az ügynek van/valószínűleg lesz egyfajta folytatása még, mégha a büntetőeljárás innentől kezdve lezártnak is tekinthető. Mali a Szabad Pécs megkeresésére megerősítette, hogy valóban írt a mai napon a Baranya Megyei Kormányhivatalnak és a jogerős határozat miatt kezdeményezte a Budai László elleni méltatlansági eljárás lefolytatását. Amennyiben ezt valóban megindítja a kormányhivatal, és a végén a jogerős ítélet miatt kimondják Budai László méltatlanságát, akkor Budainak le kell mondania, és új választás jön.

Érdekes jogi helyzet, hogy ha idáig eljutna az ügy, és megtörténne a méltatlanság kimondása és a lemondás, majd az időközi polgármesterválasztás kiírása, azon elviekben elindulhatna ismét Budai László is. Ha azonban ennek ellenére ismét megválasztanák, akkor újra kellene kezdeményezni a méltatlansági eljárást és lemondatni Budait. Ugyanis a “méltatlansága”, ha bizonyságot nyer, a felfüggesztés idejéig tartani fog, azaz innentől kezdve két éven át.

Abban pedig, hogy a méltatlanságot kimondják-e végül, ha az eljárást tényleg megindítják, annak lehet szerepe majd, hogyan értékelik tettét, hogy polgármesterként tette-e, amit tett Budai. Tekintve azonban, hogy minden korábbi híresztelés szerint Mali és Budai közt, mint helyi vállalkozó és alsószentmártoni polgármester közt, a mozgóbolt miatt romlott meg és mérgesedett el a viszony – Budai a falu többségének akarata szerint nem tiltatta ki határozattal Mali kérésére a mozgóboltot a faluból –, így akár még ezt is megállapíthatják.

FRISSÍTÉS – péntek 8.20h

Pénteken reggel nyolckor a Szabad Pécs írásban megkereste a Baranya Megyei Kormányhivatalt, hogy megtudjuk, megkapták-e Mali bejelentését, amelyben méltatlansági eljárás megindítását kezdeményezte Budai László ellen.

Tegnap este Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere nyilatkozott a Szabad Pécsnek arról, hogy bejelentést tette a Baranya Megyei Kormányhivatal felé: méltatlansági eljárást kezdeményezett Budai László alsószentmártoni polgármester ellen. Mint írtuk is, a kulcs nyilvánvalóan az lehet, hogy Budai László tette összefüggésben állt-e a polgármesteri tisztségével, polgármesterként követte-e el a garázdaságot. Lapunk úgy tudja, hogy a bírósági határozat ezt nem állapította meg, Mali Zoltán mindenesetre az eljárást kezdeményezte, ezt csütörtökön este megerősítette lapunknak. A kormányhivataltól egyebek mellet azt kérdeztük, hoy elindították-e már az eljárást, ha nem, van-e erre módjuk, s ha elindítják, és a végén elmarasztalják Budait, hogyan fogják tudják tudni “megfosztani” a polgármesteri címétől? Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Frsissítés – Hétfő 9.50 – Válaszolt a Kormányhivatal

A Szabad Pécs pénteken reggel kereste meg az alsószentmártoni ügyben a Baranya Megyei Kormányhivatalt. Azt kérdeztük, hogy megkapták-e Mali Zoltán bejelentését a méltatlansági eljárás lefolytatásának kezdeményezésére, elindították-e az eljárást, ha nem, van-e arra módjuk, illetve amennyiben az eljárást lefolytatják, és elmarasztalják a végén Budai László polgármestert, akkor miképpen tudják megfosztani a polgármesteri címétől. A Kormányhivatal hétfő reggeli válaszában azt írta, hogy „a polgármesterekkel kapcsolatos méltatlansági eljárások lefolytatása a képviselő-testületek hatáskörébe tartozik. A törvényességi felügyeletet ellátó hatóság ilyen ügyekben akkor jár el, ha a képviselő-testület a jogszabályban meghatározott időn belül nem dönt vagy jogszabálysértő döntést hoz”.

KategóriákMETÁL