Azt követően, hogy 2017-ben ideiglenes tagja lehetett a Pécsi Állatkert az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA), a közelmúltban megkapta a teljes jogú státuszt is.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pécsi Állatkert oldalán tették közzé a hírt a napokban, miszerint az elmúlt, csaknem 60 éves történetének legfontosabb eredményét érte el a Pécsi Állatkert. Nemrég ugyanis teljes jogú tagjává vált Európa legrangosabb állatkerti szervezetének, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA).

Mint írják, a Pécsi Állatkertben 2016-ban, a teljes felújítást követő újbóli megnyitás évében kezdődött el egy aprólékos munka, amelynek eredményeképpen 2017-ben először csak ideiglenes, 2019-ben viszont már teljes jogú EAZA-tagságot kapott a pécsi zoo.

Az EAZA-tagság nem csak egy jól hangzó, szakmai megbecsülést jelentő cím, hanem számos előnnyel jár az állatkertek számára. A szervezet a fajok fenntartásában, megőrzésében, illetve a szakmai továbbfejlődésben is hatalmas segítséget nyújt tagjainak. Az EAZA-tagság segítségével a pécsi állatkert például az Európai Fajmegmentő Tenyészprogramban (EEP) részt vevő olyan ritka állatfajokat is fogadhat, amelyre nem EAZA-tag intézményeknek nincs lehetőségük.

Hangsúlyozták, hogy a pécsi állatkert eddig is kiemelt szerepet szánt a veszélyeztetett állatfajok megmentésére, hiszen számos Pécsett látható állat került bemutatásra az EPP, illetve az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretein belül.

Az EAZA Európa legrangosabb állatkerti szervezete, írta két éve, az ideiglenes tagság elnyerésekor a Pécsi Állatkert honlapja. Ahogyan azt is, hogy az 1992-ben alakult nemzetközi szervezet célja talán a szervezet honlapján olvasható idézettel fogalmazható meg leginkább:

„Az európai állatkerti és akváriumi közösség együttműködésének elősegítése azzal a céllal, hogy elősegítse az állatok megőrzésének és bemutatásának szakmai színvonalát a nyilvánosság számára, valamint hozzájáruljon a tudományos kutatáshoz és a globális biológiai sokféleség megőrzéséhez. Ezeket a célokat a közösség oktatásra, megőrzésre és tudományos kutatásra irányuló erőfeszítéseinek ösztönzése, megkönnyítése és összehangolása révén érheti el, azáltal, hogy fokozza az együttműködést valamennyi érintett szervezettel, és a vonatkozó jogszabályokat az EU-n belül befolyásolja.”

KategóriákPOP