Egy csapásra híres lett az a Szabad Pécs által közölt, a korrupció felemlegetésén méltatlankodó fideszeseket ábrázoló fotó, amelyről azt írtuk: Fidesz-Magyarország egyetlen képen. Most elmondjuk, pontosan mi hangzott el a 2019 őszi kampány egyik legjobb és legszimbolikusabb fotójának készültekor. Sőt, ha akarják meg is hallgathatják.

A cikk a hirdetés után folytatódikPolics József, Komló fideszes polgármestere is azon fideszes városvezetők közé tartozik, aki újrázni szeretne, de akinek a sorsa és jövője e szempontból bizonytalan. Ferenczy Tamás személyében ugyanis egy olyan ismert és kedvelt komlói vállalkozó indul el ellene, független polgármesterjelöltként, aki mögé felsorakozott a teljes ellenzék, a DK, az MSZP, a Jobbik, a Momentum és az LMP is.

Ráadásul az igazi nagy dobása, a komlói börtön megépítése, nem kezdődött el, miközben kb. már működnie kellene, de legalábbis átadás előtt állnia, már ha az eredeti elképzeléseket és terveket vesszük alapul. Igaz, a 7300 híre szerint éppen ma, 17 órától lakossági fórumot tart az önkormányzat a témában, az építési szabályzaton kell ugyanis módosítani miatta.

Vagyis egyáltalán nem dőlhet hátra, és nem nyugodhat meg Polics-polgármester.

Vélhetően ezért is lehetett az, hogy a minapi komlói expo megnyitóján a beszédet mondó fideszes politikusok kampányoltak is, Polics József pedig odáig ment, hogy gyakorlatilag alkalmatlannak nevezte ellenfelét, Ferenczy Tamást.

Csakhogy az a kellemetlen helyzet alakult ki – amit persze tudhatott Polics József is –, hogy Ferenczy Tamás, a komlói expo főszervezőjeként éppen őket követően lép a színpadra.

Azt pedig már mi valószínűsítjük, hogy Ferenczy nem az előre megírt “szép” beszédét mondta el az elhangzottak alapján, hanem “visszavágott”, és a korrupcióról kezdett beszélni.

A Szabad Pécs most megkapta Ferenczy Tamás beszédének hangfelvételét, amit nálunk meg is hallgathatnak teljes egészében (lejjebb görgetve érik el Youtube-videónkat), de a legfontosabbakat leírjuk. 

Ferenczy Tamás azonnal visszautalt az előtte szólókra, és azzal kezdte beszédét, hogy  enyhén ugyan, de azért “a kampány szele átsuhant a sportcsarnok területén”, ezért két-három mondat kitérőt neki is engedjenek meg.

Majd így folytatta:

„Először is üzenjük Brüsszelnek, hogy: Köszönjük!”

“Azt hiszem, hogy az uniós támogatásoknak minden olyan fajtája, amely megérkezett ide a városunkba, vagy a megyébe, vagy az országba, azt meg kell köszönnünk. Annak ellenére, hogy akik itt vannak a teremben, valamennyien tudják, hogy az egyik legleszakítottabb régióról beszélünk. Leszakadt a gazdasági teljesítményében, és minden más egyéb számadat alapján – kivétel a kivándorlók számát, ott eléggé elől foglalunk helyet. Ezen azért változtatni kell” – fogalmazott.

„Azt is tudjuk, valamennyien itt a teremben (….), hogy ennek az összegnek, ami ide érkezett Komlóra a 2017-2020-as ciklusban, annak többszöröse, mondom lassan, t.ö.b.b.s.z.ö.r.ö.s.e., több százszorosa került magánzsebekbe…”

És a beszédnek ezen a részén készült a fotó. A felvételen hallatszik, hogy valaki fújolt a sportcsarnokban, és volt némi felhördülés is. Habár szerintünk egyértelmű, hogy mit mondott, mire utalt, mit üzent az ellenzéki polgármesterjelölt, de akár félre lehet érteni, így inkább leírjuk: az országban szerinte néhány év alatt a Komlóra került európai uniós források több százszorosát lopták el hazánkban.

Ferenczy Tamás – mint hallható – később arról beszélt, hogy azoknak a településeknek, ahol október 13-án ellenzéki polgármestereket választanak, meg kell alakítaniuk a szabad települések társulását.

KategóriákMETÁL