Két fiatalkori Munkácsy-festménnyel bővült a tavasszal nyitott pécsi kiállítás, amely ráadásul már be is hozta az árát, jelentették be kedden a Zsolnay Kulturális Negyedben. Az egyik alkotást eddig a nagyközönség nem láthatta, kiállításon még sohasem szerepelt ugyanis a feljegyzések szerint.

A cikk a hirdetés után folytatódikMunkácsy Mihály két újabb festményével bővült a Zsolnay Kulturális Negyedben, az m21 Galériában tavasz óta látható kiállítás.

A két új alkotás érkezését kedden délben, sajtótájékoztató keretében leplezte és mutatta be Boros Judit, a kiállítás kurátora,  Bajkai István, a Munkácsy Alapítvány Kuratórimának elnöke (nem mellesleg fideszes országgyűlési képviselő), Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Vincze Balázs, a ZSÖK NKft. ügyvezetője.

Mindkét új festmény Munkácsy Mihály fiatalkori alkotása, és a tárlat összes többi képéhez hasonlóan ezek is Pákh Imre tulajdonában állnak.

Páva Zsolt pécsi polgármester a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy sokat jelent Pécs számára a kiállítás, amely már most beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Merthogy a kiállításra a megnyitása óta rengetegen kíváncsiak voltak.

Vincze Balázs azt is elmondta beszédében, hogy a tárlat már behozta az árát. Ebben a cikkünkben írtuk azt meg, hogy a Zsolnay Kulturális Negyedben november elejéig látható tárlat Vincze Balázs ZSÖK-ügyvezető szerint nagyjából 12500 fizető látogató esetén válik nullszaldóssá, azaz hozza be az árát. Most azt mondta Vincze, hogy ezt átlépték, sőt meg is haladták, így minden újabb fizető látogató gyakorlatila profitot hoz. Tudni kell, hogy a pécsi Munkácsy-tárlat még hazai összehasonlításban sem számít drágának, ami talán a kiállítás utaztatására és újabb és újabb tárlatok szervezésére nyújtott állami támogatásnak köszönhető. 

A tavasszal nyitott pécsi Munkácsy-kiállítás egyik új darabját ráadásul eddig a nagyközönség nem láthatta, kiállításon ugyanis még sohasem szerepelt.

A pécsi Munkácsy-kiállítást a Zsolnay-negyed m21 Galériájának két termében rendezték be. Az új képek állványon lesznek bemutatva, a sajtótájékoztatón is már így lettek leleplezve, s mindegyik teremben lesz majd egy-egy új alkotás, ez utóbbit már Magyar Attila, a ZSÖK gazdasági igazgatója válaszolta a kérdésünkre.

Az egyik új kép címe az Erdőrészlet II., amit Munkácsy Párizsban festett, 1872-ben. Ez az, amelyet korábban a nagyközönség még nem láthatott, mert azelőtt, hogy Pákh Imre megszerezte, magángyűjtemény részét képezte.

A másik “új” festmény címe A bogrács. Az tulajdonképpen egy alföldi pillanatkép, amelyen két nőalak mellett a bográcsot feldöntő kutya látható a kép központi részén, míg a távolban dolgozó munkásokat festett meg a művész.

A pécsi Munkácsy-kiállításon 58 festmény, rajz, tanulmány és vázlatai, illletve a, már életében gazdaggá lett és elismert, híres magyar festő életét dokumentáló húszdarabos fotóanyag is látható.

KategóriákJAZZ