Ismét olyan filmes élménynek lehetnek részesei Pécsett holnaptól négy napon át, ami évente csak egyszer jön el, és az is csak azért, mert a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválnak ismét van extra vidéki programja, ismét Pécsett (is), és Pécsett ismét az Apolló Moziban.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Aki csak egyszer is nézője volt egy dokumentumfilmes fesztiválnak, akár a BIDF-ének, vagy filmszemlézett anno és a dokukat sem hagyta ki, annak a fenti bevezetőn túl igazából nincs is szüksége más egyéb infóra. De talán még annak sem, aki néha, vagy csak egyszer nézett (jó) dokumentumfilmet moziban.

Pécsett, holnaptól nem egyet, hanem hét igazán különleges nemzetközi dokumentumfilmet vetítetenak Pécsen. A 9. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) keretében január 26. és 29. között hét nagyon aktuális és változatos témájú dokumentumfilmet láthat a pécsi közönség az Apolló Moziban. A rendezvény immár kilenc éve a világ legrangosabb dokumentumfilmjeinek tematikai és egyéb megkötések nélküli, egyetlen nemzetközi verseny-fesztiválja Magyarországon. A budapesti fesztivál programjának egy szeletét a közönség több éve a nagyobb vidéki városokban, így Pécsett is megismerheti.

Kölyök Platónok

A pécsi fesztivál január 26-án, csütörtökön 17 órakor a „Kölyök Platónok” című film vetítésével kezdődik, amely előtt Horváth Tamás, Pécs MJV Önkormányzata Kulturális Bizottságának elnöke nyitja meg a rendezvényt. A Kölyök Platónok Belfastba, egy katolikus fiúiskolába kalauzolja el nézőjét, ahol az iskolaigazgató a filozófia különleges eszközeivel mutatja meg ifjú tanulóinak, hogy az erőszak helyett más módszer is létezik a konfliktusok kezelésére.

Imad gyermekkora

A Pécsett vetített filmek témái nagyon változatosak és aktuálisak. A négy nap során megismerkedhetünk még az ISIS rabságából szabadult kisfiú történetével (Imad gyermekkora), bepillanthatunk Svédországban a koronavírus-járvány kezelésének kulisszái mögé (Mi svédek és a covid), illetve egy sanghaji népkórház mindennapjaiba (Hatodik Népkórház) is.

Mi svédek és a covid

Továbbá megismerhetjük egy szivárványcsalád gyámügyi kálváriájának részleteit (Szótlan szeretet), és szembesülhetünk a szabad véleménynyilvánítás felszámolásának egyik módszerével a mai Oroszországban (A hatalom markában), valamint az ukrajnai háború véres valóságával (Szabadság tűz alatt).

Szótlan szeretet

A vetítések után az adott témában kerekasztal-beszélgetéseket is tartanak, többek közt neves pécsi egyetemi szakemberek és civil szervezetek munkatársainak részvételével. Az idei fesztivál szlogenje: Tiszteld az életet! “Ne ölj!” A filmeket egyetlen alkalommal, eredeti nyelven, magyar és angol feliratokkal vetítik.

Hatodik népkórház

További részletek és információk az esemény Facebook-oldalán és az Apolló Mozi honlapján . Jegyvásárlás az Apolló Mozi honlapján és a mozi jegypénztárában.

KategóriákJAZZ