Pécs idei díszpolgárának, a 75 éves Pinczehelyi Sándornak nyílik kiállítása a Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde utca 5.) szeptember 30-án, csütörtökön, 17 órakor. A művész karanténban készült alkotásaiból álló kiállítást Nagy András, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és iparművészeti osztály vezetője nyitja meg.

A cikk a hirdetés után folytatódikA művekről Pinczehelyi Sándor már az idei nyáron készült podcastunkban is beszélt:

„Az utolsó képem egy 100×70-es kép, amelyen nagyon-nagyon sok szám van, egytől kilencig. Persze ez így nem mond semmit. Ezek a számok a soroláson kívül bizonyos geometrikus alakzatban egészen furcsa ritmust alakítottak ki, amelyekben előtér és háttér látszik, meg szerkezet rejlik benne, de közben azt is mondhatnám, hogy ez egy organikus felület, amin vannak geometrikus elemekre emlékeztető színes foltok és együttesek.”

„Ez a sorozat visszavezethető az elmúlt esztendőre, amikor az első karantén-időszakban a feleségemmel elmentünk falura, mert jött a maszkos időszak, és senki nem sejtette, mi lesz. Én akkor a korábban el nem készített munkáimat, vázlataimat előszedtem… voltak tíz-tizenötéves terveim, amiket soha nem készítettem el… Sok időm teremtődött a karanténban, amikor nem kellett mással foglalkoznom, csak a képkészítéssel, és elővettem olyan képelemeket, amikből különböző szerkezeteket készítettem, ebből lett például ez a számsorozat is. Régóta megvolt ez a tervem, és építettem belőle új képeket, új rendszert állítottam fel” – mondta a Podcast-adásban Pinczehelyi Sándor.

„Majdhogynem mindegy, hogy számok, virágok, fa, vagy figurák szerepelnek rajta, az egésznek az együttes megjelenése a fontos.

A művész elmondta, hogy a család többi tagja döntött úgy hogy költözzenek ki falura.

„…kihoztak nekünk mindent, ami kellett…. Sokan azt gondolták, hogy ez egy menekülés volt, közben ez az idő arra volt jó, hogy egy csomó mindent átgondoljon az ember… ami az utóbbi időszakban, vagy egyáltalán történt vele. Megismerjen, pontosabban újra felfedezzen dolgokat, ami korábban, a gyerekkorában evidens volt, vagy egyértelmű, csak már elkerülte a figyelmét.”

Például hogy ősszel elvetik a repcét, kikel, nagyon szép, káposztalevélre emlékeztető levelei nőnek és télen ott pihen, majd tavasszal pillanatok alatt felnő egyméteresre és gyönyörű lesz.

„Én ezt tudtam, csak elfeledtem és most újra felfedeztem, hogy ilyen van. Vagy minden délután 8-10 kilométeres sétákat tettem, amit korábban nem csináltam itthon a Király utcában. Lehet, hogy banálisan hangzik, de a természet olyan hatással volt rám, hogy tényleg újra kellett, hogy gondoljak dolgokat. Például hogy tényleg fontos az a környezet, ahol élünk. A természet nagyon nagy úr. Nem tudod befolyásolni, csak fel lehet fedezni a szépségeit és abból rengeteg mindent lehet építeni. Például képeket.”

És ezeket a, már csak a keletkezésüket tekintve is különös, izgalmas, sűrű képeket lehet most csütörtöktől, október 1-jétől, november 3-ig megtekinteni a pécsi Modern Magyar Képtárban, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig.

KategóriákJAZZ