Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom előválasztási miniszterelnök-jelöltje a múlt hét elején a térségbe látogatott, Pécset is érintve. Nem klasszikus kampánykörútra jött, hanem tárgyalt több kérdésről, többek közt találkozott Pécs polgármesterével is, illetve néhány helyi médiumnak interjút is adott. A helyi tévében is szerepelt, s a múlt héten már a Pécsma és a Bahir is közölte a vele készített interjúját, a harmadik pécsi lap, amely lehetőséget kapott arra, hogy a hódmezővásárhelyi polgármestert és miniszterelnök-jelölti aspiránst kérdezhesse, a Szabad Pécs volt.

A cikk a hirdetés után folytatódikMiért így találkoztunk Pécsett, meghívásra, miért nincs sajtótájékoztató, ahol a kormányközeli média is ott van?

Ez most kifejezetten egy médialátogatás volt, de megnyugtathatok mindenkit, én a fideszes sajtónak is mindig válaszolok, ma este (a beszélgetést a múlt hét elején vettük fel – megj.: B. A.) mentem volna egy vitára a Hír TV-be, de aztán kiderült, hogy nem mára, hanem holnapra várnak, és akkorra már a Partizán volt lefoglalva, meghirdetve, tehát ez most elmarad. De néhány napja voltam a Pesti TV-ben, élő műsorban, tehát én mindenkinek szívesen válaszolok. Ha Bohár Dániel (orbánista tévés, fideszes közéleti blogger  – megj.: B. A.) leállít a hódmezővásárhelyi városháza előtt, neki is válaszolok.

Debrecenben azonban a minap nem szívesen fogadták önöket egy fórumon. Mi történt?

Ott sajnos, az az igazság, hogy a mi oldalunkról, a szervezés oldaláról is történt egy hiba. Valóban nem mondtuk el, hogy konkrétan milyen célra vesszük ki a helyet. Aztán elkezdődött, és mintegy másfél óráig zavartalanul folyt a fórum, aminek a második fele élőben közvetítve is volt, tehát erről mindenki értesülhetett. Eközben zavartalanul működött az étterem, mi ugyanis egy külön teremben voltunk a megjelent érdeklődőkkel, senkit sem zavartunk. Nekem az a gyanúm, hogy valaki ezt Debrecenben látta, és odaszólt az étterembe, mert utána a hely vezetése már nem azzal jött oda, hogy fogunk-e rendelni vagy nem, hanem azonnal felszólítottak minket a távozásra és lekapcsolták a villanyt is. Mi akartunk rendelni és fogyasztani is, ahogyan később – a kényszerű távozás miatt – egy másik helyen rendeltünk és fogyasztottunk is. A fórum helyéről tehát a legdrasztikusabb módon kiraktak minket. Én felajánlottam, hogy ha már nem fogyasztottunk, akkor kifizetem a bérleti díját a teremnek, mert használtuk, de az úriembernek, aki intézkedett, nagyon fontos volt, hogy mi azonnal távozzunk. Úgy gondolom, egyértelmű utasítás állhatott e mögött.

Visszatérve Pécsre: csak médialátogatásra érkezett?

Péterffy Attila polgármester úrral is találkoztunk és váltottunk néhány szót. Bevallom, irigylem kicsit az új pécsi nagyberuházást, a japán SEIREN befektetését. Természetesen, gratulálok Pécsnek, és örülök a sikerüknek!

Lehetett hallani, hogy a végül Pécsre érkező, Pécset választó SEIREN-beruházásért sok, mintegy 35-40 magyar település versengett. Hódmezővásárhely is köztük volt?

Nem, nem ezért irigylem, Hódmezővásárhely ezért a beruházásért nem indult, ettől függetlenül Hódmezővásárhely bármely hasonló, kisebb, vagy nagyobb befektetésért szívesen megtesz mindent. Hogy négyszáz embert mennyi idő lenne összevadászni egy külföldi nagybefektetőnek, azt nem tudom, ez komoly kihívás bárhol. Lehet, hogy Pécsett nagyobb a munkanélküliség, így ebben talán emiatt könnyebb dolguk volt, de maga az a munka, amit itt elvégeztek sikerrel, hogy hogyan lehet elérni a befektetőket és idehozni, az érdekel. Nálunk is van több szakember, akiket kifejezetten ezért foglalkoztatunk, és hogy ha bárki érdeklődik, akkor azonnal válaszolunk, kiszolgáljuk a befektetőket.  

Zajlik az előválasztás – és kedd este nyolcig tart még. Az elemzők az első két helyre Dobrev Klárát és Karácsony Gergelyt várják, a még második fordulót (amennyiben lesz) érő harmadik helyre a jobbikos Jakab Pétert vagy önt mondják. Van önnek valódi esélye a Top3-ba kerülni?

Szerintem jó esélyem van erre, még ha a pártok azt is akarták mindenképpen mutatni és kihozni, hogy itt csak három jelöltnek van esélye, és köztük fog eldőlni ez a választás. Karácsony Gergely csak a saját képét reklámozta, Dobrev Klára és Jakab Péter viszont mindig az ő hármasukat rakta ki – és a hozzájuk köthető sajtó is csak velük foglalkozott kiemelten. Tehát ők nagyon igyekeztek azt elérni, hogy ezt a versenyt háromszemélyessé szűkítsék le. Ehhez képest nagyon nagy meglepetés volt a számukra, hogy az aláírásgyűjtésben mi harmadikok lettünk. És nem csak, hogy harmadikak voltunk, de ezt a legtisztább módon értük el, a legtöbb önkéntessel, valódi munkával, nem adatbázisból dolgozva, hanem az utcán gyűjtve szedtük össze ezeket az aláírásokat, miközben a pártok nemhogy segítették, hanem inkább akadályozták a munkánkat.

Dobrev Klárát sokan a legesélyesebbnek tartják, ön viszont kritikával illette nem egyszer. Nincsenek jóban?

Nem, egyáltalán nem vagyunk rosszban. Meg is hívtam egy kávéra, és egy rövid beszélgetésre a városházára, amikor Hódmezővásárhelyen kampányolt. Nincs köztünk rossz viszony egyáltalán, azt gondolom. Bár biztos nem örül neki, hogy én úton-útfélen elmondom, hogy félek attól, hogy ha ő lenne a jelölt, akkor nem tudnánk legyőzni Orbán Viktort, mert rá a bizonytalanok nem szavaznának. De azt is el szoktam mondani, hogy az ő szakmai felkészültsége, képessége és teljesítménye az összes vetélytársam közül kiemelkedő.

Mármint ez alatt azt érti, hogy az öt jelölt közül Dobrev Klára és ön az igazán felkészült előválasztási miniszterelnök-jelöltek?

Szorgalomban Jakab Péter is jól teljesített, ez biztos. Karácsony Gergely viszont eddig kevesebb energiát tudott beletenni a kampányba, valószínűleg a budapesti ügyek miatt jobban le volt kötve, én ezt szomorúan konstatáltam. Alkalmasság tekintetében Jakab Péter például Dobrevvel összevetve nyilván kevesebbeket tudott eddig meggyőzni.

Felmerült önben, illetve a Mindenki Magyarországa Mozgalomban, hogy bojkottálják az előválasztást?

Soha.

Itt arra gondolok, hogy ha érte érdemi kritika az előválasztást, akkor az az volt, hogy a hat párt gyakorlatilag szinte ellehetetlenítette a civil jelöltek indulását, ami például az MMM-et is érintette, hiszen önök sok civillel tárgyaltak és indultak el, vagy indultak volna el MMM-es zászló alatt – Pécsett is így esett ki egy jelölt.

A pártok valóban nekünk nem tetsző módon léptek fel nem egy esetben. A bojkott azonban ettől még nem merült fel. Tudomásul kell venni, hogy ha van egy szekér, amit fel kell vinni a dombra, akkor ehhez lehet, hogy az ember a lovakat ütlegeli, ostorozza, sarkantyúzza, de nem lövi le. Nekünk civileknek a pártok nélkül nyilván nincs esélyünk rendszert váltani. A pártokat viszont meg kell győzni, hogy az eddigi tizenegy év rossz hagyományával ellentétben most tényleg váltsuk le a Fideszt. Mi ostorozzuk tehát a pártokat, például mi találtuk ki a 106 előválasztást és szorgalmaztuk is nagyon, végül sikerült is meggyőzni őket. Ezen túl is több mindent kértünk, például azt is, hogy minden civilt engedjenek elindulni. Ők akkor, az elején, májusban, a tervezésnél ígéretet is tettek erre, de nem tartották be. Két jelöltünket nem engedtek elindulni, huszonhat saját jelöltünkből – a többi helyen csak támogatott jelöltjeink vannak. Nyilván a mi szempontunkból szomorú, hogy két jelölt nem indulhatott el, de ez nem ok arra, hogy az előválasztás egészét bojkottáljuk.

Hány helyen van reális esélyük nyerni?

Jó esélyünk van több helyen is. Nálunk van a legtöbb regnáló polgármester, aki elindult az előválasztáson. Semelyik pártnak nincs, még megközelítőleg sem ennyi.

Ez jól hangzik, hogy sok polgármester indul önöknél, azaz helyben ismert emberek, adott esetben akár már jó ideje helyben bizonyított jelöltek, de ez 2018-ban Gémesi Györgynek és az Új Kezdetnek sem jött be, pedig őket a polgármesterek pártjaként is emlegették.

Gémesi Györgyék viszonylagos sikertelenségének más oka volt. Több ok mellett leginkább azért nem sikerült nekik jobban szerepelniük, mert nem volt összefogás, és nem volt előválasztás sem. Ő közvetlenül a választáson akart indítani embereket, de kistelepülési polgármestereit a Fidesz megfenyegette, megfélemlítette, többen ezek után nem is mertek elindulni. A mi előválasztási jelöltjeink közötti polgármesterek többsége nem kis faluból érkező induló.

Kivételt épp egy baranyai indulójuk, támogatottjuk, a drávaszerdahelyi polgármester, Alpár György jelent. Akivel szemben éppen egy városi polgármester, Szentlőrinc vezetője, Koltai Péter is indul. Habár az is igaz, hogy Alpár beágyazottsága és ismertsége túlmutat faluján, egy néhány százfős településén. Hallotta azt a rövid, általa előadott saját rap dalt, ami a kampányára íródott? Lehet, hogy éppen egy ilyen erős, kemény szövegű kampánydalra lenne szükségük?

Az MMM-nek nem lesz, nekünk van már egy kampánydalunk, amit szegedi zenészek készítettek, egy nagyon kedves, aranyos dal, nekem kifejezetten tetszik, még egy klip is készült hozzá, de azt gondolom, hogy a kampánydal-műfaj Magyarországon egyelőre még nem terjedt el, és azt sem látom, hogy egy kampánydal döntené el a versenyt.

Elég sok ellenségeskedés és széthúzás volt az utóbbi időben, olyan városokban, ahol nyert az ellenzék, a helyi politikai színtéren – Pécsett is volt galiba –, de az előválasztás során is akadtak nézetkülönbségek, egy-egy esetben komolyabb konfliktusok is. Hogyan lehet majd egyben tartani egy olyan kormánykoalíciót, amelyben hat-hét pártnak és szervezetnek kellene együttműködnie?

Fél évünk lesz rá, mármint az előválasztás vége, a közös miniszterelnök kiválasztása, azaz október 23-a, és a jövő tavaszi országgyűlési választás között lesz még egy fél évünk erre. Biztos vagyok benne, hogy a pártok mostani, az előválasztáson is kijövő, egymás közti vetélkedése nem áll meg ezzel, de annak, hogy megtaláljuk a legjobb közös jelölteket, és hogy amit csak lehet, rendezzünk le egymás közt, annak az előválasztás volt a legkorrektebb módja. Október 23-ától fél évünk lesz arra, hogy a szavazókat meggyőzzük arról, hogy mi egy egységes hiteles alternatívát, egy hiteles, közös programot, és hiteles jelölteket kínálunk a Fidesszel szemben.

Mi lesz, ha nyernek, de nem lesz kétharmados többségük? Van-e esélyük, és mennyi, arra, hogy az ellenzék ne csak nyerjen, hanem kétharmados többséget szerezzen? Mert abban az esetben nem kell azon gondolkodniuk, mi lesz a Fidesz kétharmados törvényeivel.

Alapvetően minden attól függ, hogy ki indul. Ha egy valóban konszenzusos, jó jelölt indul, jó programmal, és komoly munkával mindenki odateszi magát, elkezdjük járni a kis falvakat, megszületik végre az ellenzéki MTI, beleállunk olyan témákba, amelyek a Fidesznek kellemetlenek, az ellenzék akár kétharmaddal is győzni fog.

Utólag, ennyi idő elteltével mennyire érzi jó ötletnek, hogy előhozta Orbán Gáspárt, az ő vélt vagy valós magánéleti ügyét, és hogy úgy hozta elő, ahogy?

Nagyon sok támadást kaptam érte, de leállt a Fidesznek a gyűlöletkampánya a melegek ellen.

Tényleg így látja?

Igen, így. És ha Orbán esetleg mégis újra elővenné ezt a gyűlöletkampányt, arra az esetre a Fidesz-közeli melegek felajánlottak még további neveket is…

KategóriákMETÁL