Továbbra sem mutatta még be polgármesterjelölti programját Vári Attila, pedig pont hat hét múlva ilyenkor már gyakorlatilag az urnákat mindenhol le fogják zárni Pécsett, és már a számolással is nagyjából meglesznek. Ehhez képest Budapestről Pécsre rendelt kormányzati szereplők már több napja azt mondták, mennyire nagyon, nagyon, nagyon támogatnák Vári Attila terveit.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely azt nyilatkozta nemrég Pécsett, hogy a kormány támogatja Vári Attila pécsi polgármesterjelölt terveit.

Jó lenne tudni több fideszes politikusnál is, hogyan válaszol élesebb kérdésekre

Gulyás Gergely nagyon félhet attól, hogy esetleg még igazi kérdéseket kap újságíróktól, vagy azok félnek ettől, akik a programjait és a „sajtóügyeit” szervezik – utóbbi, valljuk meg, még rosszabb rá nézve. Így mindenesetre a Nagy Pécsi Ki- és Bejelentés idején nekünk pl. nem volt módunk megkérdezni Gulyás minisztert semmiről. Például arról sem, milyen tervekről és programokról tudnak Budapesten Vári kapcsán. Merthogy a pécsiek még nem találkoztak a nyár folyamán pécsi albérletébe bejelentkező Vári Attila terveiről túl sokat – és főleg nem látták még a polgármesterjelölti programját.

Aztán (egyéb programjai mellett) a BAT új pécsi gyártóüzemének átadására érkező Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is elmondta, hogy nagyon szívesen dolgozna együtt Vári Attilával. Szijjártót, gerilla módon, de mi is tudtuk kérdezni, még ha csak egy kérdésre is volt módunk. Az egykoron a Dunakeszi Kinizsi FC-t és lakóhelye futsalcsapatát is erősítő miniszter egy hivatalos, de a sajtó előtt nem nyitott üzleti ebédre igyekezett a pécsi Fidesz elnökével, polgármesterével és polgármesterjelöltjével, amikor megszólítottuk. Szijjártó Péter lapunk kérdésére elmondta, hogy Pécs elmúlt öt (és tíz) évét sikeresnek tartja, Pécs szerinte egy sikeres város.

Vári Attila nem válaszol, talán nem is válaszolhat

A programjáról Vári Attilát is szerettük volna kérdezni, természetesen, de ő a Szabad Pécs kérdéseire, láthatóan már nem válaszol – valószínűleg nem engedik neki. A múlt szombaton, a Pécs-Vasason tartott bányásznapi ünnepségen eddig a kérdésig már nem is jutottunk. Csak odáig, hogy megkérdezzük, hogy egy általa vezetett, és részben általa tulajdonolt kft.-nek van-e/volt-e valaha szerződése/üzleti kapcsolata az általa vezetett pécsi önkormányzati nagy sportcéggel. De még erre sem kaptunk azonnali, nyílt, egyenes választ, higgadtan a sajtós kollégáihoz irányított minket. Ebben a cikkben viszont ennek ellenére is le tudtuk írni, hogy ilyen kapcsolat nincs. Nehezen érthető, hogy akor erre miért nem lehetett válaszolni.

Bánki neve nem cseng olyan jól, hogy túl sokat emlegessék az egyértelmű kapcsolatot

Hacsak az nem, hogy magának a gazdasági társaságnak a felemlegetése nem tetszett a friss politikusnak, hiszen azáltal egy sokat próbált politikushoz, Bánki Erikhez lehetett őt azonnal kötni, ami miatt máris gyanúsabbá vált a PMFC utánpótlás akadémiájának közbeszerzése még annál is, mint amilyen nem sokkal ez előtt a pillanat előtt volt. Véleményünk volt és van minderről, ITT elmondtuk.

Résen voltunk azonban ebben a szerintünk fontos (és elviekben Váriéknak még fontosabb) ügyben: a sajtót Vári Attilánál sokkal jobban kezelő pécsi Fidesz-elnök és országgyűlési képviselő Hoppál Pétert is megkérdeztük ugyanis arról, hogy vajon miért nincs még polgármesterjelölti programja Várinak. Illetve, hogy akkor vajon mire utalhatott, mire gondolhatott Gulyás Gergely. 

Elkészülhet most már hamarosan – talán

A tippünk mindettől függetlenül az, hogy hamarosan bemutathatják Vári Attila polgármesterjelölti programját. És nem csak azért, mert azt nem hivatalos információink szerint többen is írnak, illetve többen is segítenek neki abban, hogy összeálljon a programterv. Ugyancsak nem hivatalos értesülésünk, hogy a program egyik szerzője éppen egy Bánki Erikhez nagyon is közel álló, gazdasági tárgyakat tanító egyetemi oktató.

Hoppál Péter higgadtsága legalábbis arra enged következtetni, hogy meglesznek még a választás előtt a programmal, vagyis egy-két héten belül bemutathatják (később már nem is tudjuk, hogy van-e értelme azt körbehordozni). Arról ugyanis, hogy még nincs készen, nem olvasható a program (mint például Péterffy Attiláé, amelyről ITT írtunk részletesen), rendkívül nyugodtan és bizakodóan beszélt. Először is elmondta, hogy egyrészt a kezükben van már az Összefogás Pécsért Egyesület saját programja.

„Másrészt van az Attilának az a hat pontja egyelőre, hat programpontja, amelyek mentén már sok helyen mondta, hogy Pécsnek mire kell figyelni”.

Ráadásul az emberek is segítettek Hoppál szavai szerint ebben a hat programpontban, azt ugyanis abból a körülbelül kétezer lakossági visszajelzésből “gyűjtögettette ki a kollégáival”, amelyeket az elmúlt hetekben küldtek vissza Vári felhívására a pécsiek.

Az ÖPE programja + Vári Attila hat pontja (amit az emberek súgtak neki) = A Fidesz-KDNP-ÖPE polgármesterjelötjének P.R.O.G.R.A.M.J.A.

Tehát Hoppál szerint az lesz a végeredmény, hogy a Vári Attila-féle, pécsiek által összerakott hatpontos teendősor és a Kővári-féle fenntartható város programnak lesz valamiféle szintézise.

Amúgy Hoppál Péter szerint Gulyás Gergely szavait nem kell magyarázni, azok magukért beszélnek. Habár azért elmondta, hogy ő úgy értelmezte azt, amit Gulyás Gergely mondott, hogy a Vári Attila által felvázolt terveket tudja támogatni a kormány.

Vári Attila kőbe vésett programot még nem adott ki, de hat pontot már kialakított, fogalmazott a pécsi Fidesz elnöke. Arra viszont, hogy van-e határidő a program elkészültére, Hoppál Péter nemmel felelt.

KategóriákMETÁL