A világ egyik legnagyobb és legismertebb hírügynöksége, a Reuters magyarországi tudósítója készített Keszthelyről, illetve Keszthely példáján keresztül a kormányzati korrupcióról, és a Balaton-part elfoglalásáról egy megdöbbentő oknyomozó anyagot. Dunai Márton lenyűgöző újságírói teljesítménye bemutatja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök családtagjai és barátai, Tiborcz István és Orbán Ráhel, Mészáros Lőrinc és még több velük együttműködő bizniszelő üzletember hogyan kerültek az uniós milliárdok közelébe.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Hogyan finanszírozzák az európai adófizetők Orbán barátait és családtagjait című cikkben a Reuters leírja, hogy Orbán Viktor azt ígérte, hogy összesen 1,4 milliárd dollárt (kb. 400 milliárd forint) fordítanak a Balaton fejlesztésére, 40 százalékos EU-s forrásból, s hogy Orbán Ráhel az egyik felelőse a balatoni turisztikai stratégiának.

Bemutatják, hogy Keszthelyen a legértékesebb ingatlanokat a közelmúltban már megvásárolták, köztük négy ismert hotelt, a kempinget és a yachtkikötőt is.

A cikk lényegében azt mutatja be, hogy milyen tervszerűen folyik a magyar és az uniós közpénzek kicsatornázása, hogy egy kiemelt, fejlesztésre kijelölt területet hogyan vásárolnak fel még a nagy pénz odaérkezése előtt az Orbánhoz köthető körök. Emellett a Reuters ír az Elios-ügyről is.

Érdkesség, hogy a cikk március 15-én, a magyar sajtószabadság napján jelent meg, és éppen akkor került ki a Reuters oldalára, miközben Orbán Viktor elmondta beszédét, amelyben a választás utánra szólóan megfenyegette azokat, akik nem a Fidesszel vannak.

Több fontos pécsi vonatkozású rész is van a cikkben, az Elios-ügy felemlegetése mellett, amelyben, ugye, figyelemreméltó szerepet kap a pécsi Hamar Endre, Tiborcz István barátja. Az Orbán belső köreihez tartozó haszonszerző üzletemberek listáján ugyanis előkelő helyen szerepelnek többen is.

 

Jászai Gellért/Konzum/Ex-Zsolnay

Rögtön az első helyezett Mészáros Lőrinc után következik Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója. Őt korábban, 2010 tavaszán Páva Zsolt polgármester mutatta be, mint a pécsi Zsolnay-gyár reménybeli megmentőjét és befektetőjét (az ő távozása után, később érkezett, s ugyanígy bemutatott Közgép Zrt., majd a Csizi Péter által bemutatott Bachar Najari). Csakhogy Jászai Gellért a befektetői ígéreteiből (hogy mikor és mennyit fizet ki a Zsolnayért) gyakrolatilag semmit sem teljesített, miközben megkapta a Zsolnay-gyárat működtető cég feletti irányítási jogot, de a visszalépése után semmiféle átfogó vizsgálat nem volt arról, hogy milyen kedvezményeket vett igénybe saját más cégei mint megrendelők számára (amiről ő maga is beszélt annak idején, mint aki megrendelést hoz a gyárnak). Szóval igazából gyakorlatilag bemondásra kapott irányítási jogot, aztán újabb és újabb fizetési haladékot. Kisebbségi (49 százalékos) üzletrész vásárlására tettek ajánlatot (230 milliós vételár, kötelező 500 milliós tőkejuttatás mellett), ezért a menedzsment jogokat is megkapták. Miután a pénzt végül nem fizették ki a városnak, a Jászai-érdekeltségnek számító (és a 2000-es évek közepén hatalmas balatoni fejlesztéseket ígérő, kempingeket is felvásárló) SCD által alapított projektcég, a Manufaktúra-Befektető Kft. megvásárlásával szerzett tulajdonrészt egy évvel később a Közgép a Zsolnayban. Az M-B Kft.-n keresztül vállalták Jászai Gellérték ugyanis az üzletrészvásárlást és a tőkejuttatást. Jászaiék kb. egy évig voltak a Zsolnayban tulajdonosok.

 

Paár Attila/Elios/majdnem-Zsolnay

A már fentebb említett tízes üzletemberi listán a hetedik lett Paár Attila, aki egyrészt megvásárolta Tiborcztól az Eliost, másrészt a győri üzletember cége, a West Hungária Bau volt az, amely megpróbálta megszerezni Bachar Najariéktól a Zsolnay Zrt.-t. (Igen, már megint a Zsolnay!). Ők voltak ugyanis azok, mint az ismert, akik megvásárolták az MFB-től a Zsolnay Zrt. banki tartozását, csakhogy végül, mielőtt ezzel élni tudtak volna, érvényesíteni, Najari azt jópénzért visszavásárolta a WHB-től. Érdekességnél kicsit több is az, hogy az MFB kevesebb pénzért adta el később a Zsolnay-tartozást a Zsolnayhoz semmilyen módon nem kötődő győri WHB-nak, mint amit igazolható módon annak előtte a Zsolnay Zrt. többségi tulajdonosa ajánlott az ő érkezése előtt felvett, vagyis megörökölt tartozás kiváltásáért. Az MFB-től az ügy után távozott az a kér munkatárs, aki végrehajtóként ezt az ügyletet intézte, de az állami bank cáfolta azt a feltételezést, hogy a két ügynek köze lenne egymáshoz. További (több, mint) érdekesség az, hogy az MFB-tartozás megvásárlásával Najari értékes pécsi önkormányzati ingatlanok jelzálog-tulajdonosa is lett, plusz a Zsolnay-gyár legnagyobb tartozása felé, mint magánszemély felé van, miközben ő a gyár többségi tulajdonosa. Vagyis három legyet ütött egycsapásra: elkerülte, hogy kiszorítsák a Zsolnayból, egy nagy külső adóstól megszabadult, és az önkormányzati ingatlanok jelzálogjogának megszerzésével borsot tört Páva Zsolt, Bánki Erik és Csizi Péter orra alá.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL