Újraválasztották azt a baranyai falusi polgármestert, aki a településén két éve egy presszó teraszán megtámadott és bántalmazott egy másik polgármestert, aki náluk presszót és boltot üzemeltet. A körjegyző azonban most azt jelezte, hogy nem tartja kizártnak, hogy választási csalás történt.

A cikk a hirdetés után folytatódikMali Zoltánt, Drávapiski polgármesterét bántalmazta két éve Budai László, a szinte csak romák által lakott Alsószentmárton polgármestere. Igaz, Malit nem feltétlenül polgármesteri minősége, sokkal inkább amiatt támadhatta meg “kollégája”, hogy Mali az ő falujában működtet boltot és presszót. Annak idején az általunk nyilvánosságra hozott esetről később is cikkeztünk, azt is megírtuk, hogy részben a presszó ipari kamerájának a felvételei alapján büntetőeljárás indult Budai László ellen. 

Az újraválasztott polgármesterről megírtuk, hogy a történtek és büntetőeljárás ellenére is újraválasztották a falujában vasárnap. 

Ameddig nincs jogerősen elítélve, és vagy nem kell börtönbe vonulnia (ami nem zárható ki), maradhat polgármester. Ha  jogerősen elítélnék a büntetőügyben, ami után esetleg nem kellene ülnie, de megállapítják, hogy a cselekményt polgármesterként követte el, elvileg akkor is elveszíti a polgármesteri mandátumát.

Márpedig az elítélésére is van esély, és arra is, hogy megállapítják, a verekedésben a polgármesteri címének lehetett szerepe – pl. azért, mert esetleg féltette a hatalmát.

Már, ha egyáltalán a jövőben kell azon lamentálni, hogy Budai elveszítheti-e a polgármesteri címét.

Merthogy Mali Zoltán péteken késő este egy olyan dokumentumot juttatott el a szerkesztőségünknek, amely szerint a körjegyző a területi választási bizottságnak írt levelet, azzal, hogy szerinte választási csalás történhetett.

Nem tudjuk, hogy pontosan mire gondolhatott a jegyző, de lapunk értesült arról már kedden, hogy széttépett szavazólapokat találtak a településen, elszórva az utcán.

Budai László, Alsószentmárton újraválasztott polgármestere 2017-ben – Fotó: Babos Attila

A jegyző a Baranya Megyei Területi Választási Bizottságnak címzett levelében mindenesetre azt írta, hogy a saját személyes meghallgatását is kezdeményezte, mondván, az információi a fellebbezés elbírálást befolyásolhatják. Információink szerint a területi választási bizottság szombaton délelőtt ismét ülésezik, így lehetséges, hogy már akkor tárgyalni fognak erről az esetről is.

Lapunk még kedden napközben megkereste a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatát, amelytől csütörtökön délután kaptunk választ. 

Azt írtuk a rendőrségnek, hogy információink szerint hétfőn este Alsószentmártonban itézkedtek rendőrök, és állítólag egy, a helyi választáson induló, sőt azt meg is nyerő polgármesterjelöltnél találtak szavazólapokat. A rendőrséghez érkezett bejelentés pedig arról szólt, amennyire tudjuk, amit fentebb írtunk, az eldobált-összetépett szavazólapokról.

A rendőrség azonban azt írta lapunknak, hogy “a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságra október 14-én délután érkezett bejelentés arról, hogy Alsószentmártonban, az utcán összetépett szavazólapokat találtak. Ennek alapján nem helytálló az arra vonatkozó további értesülése, hogy polgármester-jelöltnél talált szavazólapok miatt érkezett volna bejelentés a rendőrségre.

A rendőrök az adatgyűjtés során megállapították, hogy az utcán megtalált, összetépett nemzetiségi szavazólapok nem a leszámolt, jegyzőkönyvbe vett szavazatok közül származnak.”

Vagyis a rendőrség szerint nincs ügy. Kérdés, hogy mit szól majd a választási bizottság, és a jegyző (esetleg még mások) mit tudnak elmondani a történtekről hitelt érdemlően.

KategóriákMETÁL