A nemzeti ünnepet megelőző napon, kedden alakult meg az új Baranya Megyei Közgyűlés,  kormánypárti többséggel. Annak egyik szünetében a Jobbik tartott sajtótájékoztatót, szerintük a közgyűlési díszteremben lévő nagy fideszes örömködésre szégyenteljes árnyék vetül.

A cikk a hirdetés után folytatódikMegalakult kedden az új Baranya Megyei Közgyűlés, az előzetes várakozásoknak megfelelően kormánypárti többséggel. Az sem lett meglepetés, hogy az új megyei közgyűlés elnökének, a Fidesz-KDNP kormánypárti választási szövetség Baranya megyei listavezetőjét, Pécs korábbi alpolgármesterét, Őri Lászlót választották meg.

Az ünnepi, alakuló megyei közgyűlés szünetében a Jobbik tartott sajtótájékoztatót. Schwarcz-Kiefer Patrik, a Baranya Megyei Közgyűlés jobbikos képviselője és Gyimesi Gábor, a párt megyei elnöke azt mondta, hogy az kétségtelen, hogy a Fidesz nyert a megyében, ahogyan más megyei közgyűlések is kormánypárti többséggel rendelkeznek orszászerte, azonban a választás tisztasága sajnos sok helyen megkérdőjelzhető. Ezt a kis videót például Sásdról, igaz nem helyi, hanem nemzetiségi választásról, de hasonló gyanúról a Partizán éppen ma tette közzé.

Baranyában nagyjából minden tizedik településről érkezett ugyanis olyan bejelentés, az adott települési helyi választás eredményét vagy részeredményét megkérdőjelező beadvány, amelyek feltételezett választási csalásra, avagy a választás végeredményének feltételezett befolyásolására mutattak rá. Ráadásul ezek többsége nagyon hasonló volt, a választók előzetes “lefizetése”, kisebb ajándékok, meglepetések adományozása, a választópolgárok szállítása, egyes szavazók “bekísérése” a szavazófülkébe, vagy éppen az egy-egy helyen hihetetlen módon megugró új “lakosok” ügye. És a legtöbb ilyen az ellenzék által lett feltárva és benyújtva, vagy helyi független jelöltek értesítették a hatóságokat, választási bizottságokat, rendszerint kormánypárti támogatottságú vagy jelölésű aspiránsok gyanított ügyeivel kapcsolatban.

Elmondták, hogy a mintegy harminc bejelentésből egy olyan volt, amely “túljutott” a Baranya Megyei Területi Választási Bizottságon is, mégpedig Pettenden, ahol a 100-nál csak valamivel több választópolgárból lett hirtelen a választások előtt több, mint kétszáz helyi választásra jogosult személy. 

A képviselők szerint sem a választási törvény, sem a tovább szigorodó és bonyolódó fellebbezési szabályok nem kedveznek az esetleges csalások elleni törvényes fellépésnek, ezért is volt számos beadvány “formai” okok miatt elutasítva. Szerintük ezek az egymás melletti, gyanús, és egymásra igencsak hasonlító esetek miatt a választási győzelem feletti örömöt beárnyékolják ezek az esetek.

KategóriákMETÁL