Újabb kis, érdekes hír Kozármislenyből. Jelszó: az élet a legnagyobb mókamester.

A cikk a hirdetés után folytatódikKozármislenyben tényleg legalább annyira álcivilnek és fideszesnek tűnik egy helyi egyesület, a Porta Pannónia, mint amilyennek hatott korábban és még inkább mostanában Pécsett a Kővári János-féle ÖPE.

Hoppál Péter, a Fidesz pécsi elnöke mégis tapsol mind a kettőnek, pedig elmondása szerint ő nem szereti, ha valaki álcivil. Igaz, ő olyanokról állította ezt vehemensen, akik amúgy nem vallják magukat civilnek: a Mindenki Pécsért Egyesület zászlaja alatt elinduló, és nem titkoltan ellenzéki pártok által delegált jelöltekről.

Vagyis pártpolitikusokra, akik nem állítják magukról, hogy civilek, rásüti az álcivil bélyeget, míg azokat éljenzi, akik civileknek adják el magukat bizonyos helyzetekben, de konkrét politikai tevékenységet folytatnak nem egyszer, avagy akár sok esetben.

Egy napja sincs, hogy arról írtunk, Kozármislenyben sajtótájékoztatót tartott Szolga Antal jelenlegi független alpolgármester, illetve független polgármesterjelölt, Völgyesi Gyula, a napokban polgármesterjelöltségéről lemondott korábbi független kozármislenyi polgármester. Valamint ott volt a sajtótájékoztatón Hoppál Péter is, a térség országgyűlési képviselője. A Fidesz pécsi elnökeként neki nyilván nem mindegy, hogyan fognak szerepelni a Pécs melletti sikeres, évek óta növekvő és fejlődő városban. Főleg, amennyiben Pécsett esetleg nem a számukra kívánatos eredmény születik.

A sajtótájékoztatót annak “parádés” volta miatt kielemeztük a már említett cikkünkben, de annyit mindenképpen ide kell most hozni, hogy Völgyesi Gyula a polgármesterjelölti visszalépése után bejelentette, hogy Szolga Antalt támogatja és felajánlotta neki a segítségét, Szolga Antal pedig ezt szépen megköszönte, míg Hoppál Péter örült ennek a barátságnak, és annak, hogy a Porta Pannónia is támogatja Szolgát, miután előző emberük, Völgyesi visszalépett.

Csakhogy befújt a szerkesztőségünkbe a szél nemrég egy, öt évvel ezelőtti kozármislenyi választási szórólapot, amelyen Szolga Antal kéri a mislenyiek szavazatát, és mondja el elég markánsan és lesujtóan a véleményét az azt megelőző időszakról.

Forrás: Szabad Pécs olvasói fotó

Látható, hogy a jelenlegi polgármesterrel szemben elinduló polgármesterjelölt öt éve azt mondta, nagyon nincs megelégedve azzal, ahogyan mentek a dolgok Mislenyben. Szolga annak az I love Mislenynek volt akkor még az egyik képviselőjelöltje, amely polgármesterjelöltje, Bíró Károly ellen indul el az idén. Akkor még az elmúlt négy év eredménytelenségéről és hiányosságáról beszélt, amit az önkormányzati munkában pótolni lehetne, amit ő az akkori maga szerint biztosítani tud a kapcsolataival és a tapasztalataival. És itt nyilván Völygesi Gyula munkájáról beszélt. Aki most beállt mellé segíteni a kampányát, és akinek a segítségét szépen megköszönve Szolga elfogadta. Őt meg a Porta Pannónia is támogatja, de valójában független polgármesterjelölt, hiszen nem tagja pártnak, és nem is párt jelölte őt a posztra. Mondjuk az is legaláb ennyire érdekes lenne, ha ezek után esetleg keményen elkezdené bírálni az “elmúltötévet”, hiszen annak ő is részese volt a vezetőként, alpolgármesterként.

És persze lehet azt mondani, hogy az ellenzéki összefogás is egy érdekszövetség, semmi más, mert egészen más véleményen voltak eddig az abban szereplő politikusok, vagy akár még keményebben is bírálták egymást korábban, de az egy országos, hosszú ideje húzódó és formálódó folyamat végén jött létre. Nem volt titok, hogy miképpen vélekedtek egymásról az összefogás egyes pártjai. És az sem, hogy most programok mentén poltizálnak. A legfontosabb azonban, hogy azt kikényszerítették szinte a választók. Akik legalábbis a jelenlegi rendszer bukását óhajtják.

Egy olyan kisvárosban azonban, amilyen Kozármisleny is, egészen más a viszony a szóba jöhető poltitikai szereplők közt, sokkal közvetlenebb, kevésbé formális, ahogyan a választók számára is más a közeg. A politikus/jelölt vs. választók reláció is más. Egy kisvárosban egy konkrét bírálat sokkal inkább személyes ügy és sokkal konkrétabbnak hat, mint az országos poltikában egy vagy több nagyobb párt viszonyában. Ráadásul nem tudunk róla, hogy az érintetteken kívül bárki követelte volna azt, hogy az alpolgármester menjen szembe a polgármesterével vagy fogjon össze azzal az emberrel, akinek a munkáját pár éve még bírálta.

KategóriákPOP