Hosszú, részletes és izgalmas interjút adott a Pécsi Tudományegyetem rektora, dr. Miseta Attila a pécsi önkormányzati médiacég által működtetett Pécsmának. Ehhez kellettek a lap főszerkesztője, volt munkatársunk kérdései, és az, hogy Miseta bevállalja az ezekre való válaszadást.

A cikk a hirdetés után folytatódikA legfontosabbak kijelentései/válaszai Miseta Attilának.

Heterogénebb kuratóriumi összetételt várt. (Itt a kérdésből adódóan politikailag heterogénebb kuratóriumról beszélt valószínűleg a rektor.)

A PTE eddig kormányzati felügyelet alatt álló közintézmény volt. Ebben a tekintetben – a kuratórium feltételezett összetételét figyelembe véve – az eddiginél jóval lazább kontrollunk lesz. (Hasonlót egyébként Rappai Gábor is említett még korábban lapunknak.)

Lehetőség van arra, hogy az autonómia kereteit bővítsük, hiszen a kötelezettségvállalások és az azokhoz kapcsolódó felelősségek nagyobbak lesznek. Nem volt feltétlen híve a rektor a kancellári rendszernek. Bízik abban, hogy el lehet érni, hogy a szenátus és a rektor befolyása erősödjön az új rendszerben.

Bár teljes mértékben nem szűnnek meg a közbeszerzések, a szabályok sok tekintetben lazulni fognak, az alapítványi fenntartás miatt a mozgásterünk nagyobb lesz.

Mint minden átalakulás, ez is kockázatokkal jár. Negatívum lehet például, ha valamely kulcsszereplő esetleg ráerőlteti az akaratát a rendszerre.

„Amíg én vagyok a rektor, addig ideológiailag semleges lesz a Pécsi Tudományegyetem.”

A teljes interjú ITT olvasható.

A Szabad Pécs éppen tegnap este írt arról, hogy volt egy elég érdekes, néhol botrányos online fórum a modellváltásról Stumpf Istvánnal.

KategóriákMETÁL