Demeter Márta és Keresztes László Lóránt LMP-extárselnökök azoknak az alapszervezeteknek a tagjai, akár befolyással is bíró tagjaik, amelyekhez az országban három külön képviselőjelölti lista és egy saját LMP-s polgármesterjelölt köthető. A negyedik hely az összefogás szempontjából nem érdekes.

A cikk a hirdetés után folytatódikAbból, amit lapunk megtudott, igazából egy polgármesterjelölt (a pécsi), és három külön képvislőjelölti területi lista (Pécs és két fővárosi önkormányzat) az igazán érdekes.

A pécsi-baranyai alapszervezet Keresztes László Lóránthoz kötődik. Az a két kerületi önkormányzat pedig (Budapest X. és XIX. kerülete), amelyikekben saját képviselőjelölti listát állított még az LMP, ugyanazon fővárosi alapszervezet alá tartozik. Ennek az alapszervezetnek a tagja Demeter Márta. Budapesten az említett két kerületben az LMP polgármesterjelöltet nem indított, ott a helyi ellenzéki összefogás jelöltjét támogatták.

Demeter Márta és Keresztes László Lóránt együtt voltak társelnökök (Demeter Kereszteshez képest késéssel), és együtt mondtak le, vállalták a felleősséget a kudarcért az EP-választás után. És azta is számos helyen együtt bukkannak fel és tartanak sajtótájékoztatókat. Az LMP-nek ahhoz, az információink szerint kisebbségben lévő vonalához tartoznak, akik nem szerették volna, hogy a párt a Jobbikon és a Momentumon, netán a Kutyapárton kívül mással is választási szövetséget kössön.

A negyedik saját területi képviselőjelölti listás várost is meg kell azért említeni, ott ugyanis az LMP-nek saját polgármesterjelöltje is van (Pécs mellett ez a másik az országban), az Mosonmagyaróvár. Ez utóbbi város azonban az ellenzéki összefogás szempontjából nem érdekes, mert itt az ellenzék nem állt össze egyáltalán.

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy Keresztesék és Demeterék (illetve az említett alapszervezetek), az LMP-nek azt az idén év elején hozott, az önkormányzati választásokra szóló határozatával tudtak élni, amely a helyi alapszervezetek számára kizárólagos döntési jogkört biztosított az önkormányzati választásokra. Magyarul, ha egy alapszervezet úgy döntött, hogy beleáll az ellenzéki összefogásba valahol vagy éppen nem, azt a párt vezetése akkor sem tudta megakadályozni, ha éppen meg akarta volna.

A történet fonákja, hogy ezt a határozatot egy olyan szavazás után terjesztették elő és fogadták el az információink szerint, amely az akkori társelnök, Keresztes László Lóránt ötlete és beterjesztése volt. Arról szólt, hogy a választáson csakis a “XXI. századi” pártokkal léphessenek választási szövetségre. Ezt a javaslatot a zöldpárt elutasította, elfogadták helyette, azt, hogy az ellenzéki összefogás mindenkire kiterjedhet, csak a Mi Hazánkra nem és (értelemszerűen) a Fideszre sem. Úgy tudjuk, hogy emiatt látták úgy többen az LMP-ben azt, hogy jobb, ha a párt alapszervezeteinek a kezébe adják a döntést az idei választásra, mert voltak akik attól féltek, hogy ha a párt felsővezetése dönthet, akkor esetleg nem fognak tudni olyan helyeken sem összeállni akár a baloldallal is, ahol ennek értelmét látják. Pécsett így lett saját lista és polgármesterjelölt.

Azt is el kell mondani azonban, met ez is az igazság rész és árnyalja a fenti ügyet, hogy pl. Keresztes László Lóránt minden nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy ők például Komlón beálltak a teljes ellenzéki összefogásba, Pécsett kizárólag személyes nézeteltérések és a többi ellenzéki párt számukra rossz ajánlata miatt mondtak nemet az együttműködésre.

Aki a fenitek alapján azt mondja, hogy ezek a helyi döntések a Fidesznek kedveznek, és ez nem lehet véletlen, azt is el kell mondanunk, hogy minden forrásunk egyöntetűen azt mondta, hogy mind Keresztes, mind Demeter tisztességében és becsületességében a legmesszebbmenőkig hisz és ki is áll. Ők is látják, hogy mi folyik az országban, és céljuk nekik is a Fidesz leváltása.

KategóriákPOP