Alpolgármestereket is választ a testület. Vajon beül-e a képviselői székbe Vári Attila? További napirendi pontok: a rabszolgatörvény helyi “érvénytelenítése”, eskütétel, illetmények megállapítása.

A cikk a hirdetés után folytatódik9.00: Alig maradt valaki a korábbi testületből. A fideszesek közül Decsi István (a helyére Bognár László ül be) és Csizmadia Péter, az öpés Kővári János és Berényi Zoltán, a másik oldalról Fogarasi Gábor és Kóbor József. A többiek újoncok.

Láttuk Vári Attilát, sőt HOPPÁL PÉTERT is megérkezni. Ezek szerint Váriból képviselő lesz. Egy hónapja van, hogy megszüntesse az összeférhetetlenséget, mivel az önkormányzati cég PSN Zrt. vezérigazgatója is.

A Fidesz-KDNP-ÖPE frakció. Sárga nyakkendőben Vári Attila

A Himnusszal indul az első közgyűlés.

Sólyom Katalin szavalja el Bertók László A város neve című költeményét.

Egyetemi, kamarai, intézményi és cégvezetők is jelen vannak.

Péterffy megnyitja az ülést. Bejelenti, hogy Decsi István volt alpolgármester lemondott képviselői mandátumáról, helyette Bognár László ül be a közgyűlésbe.

Göndöc András a helyi választási bizottság elnöke bejelenti a választás végeredményét.

9.20: Göndöc átadja a megbízóleveleket a polgármesternek és a képviselőknek.

Göndöc András Ágoston Andreának adja át a megbízólevelet

9.30: A polgármester és a képviselők leteszik az esküt.

9.40 A napirendet elfogadják. A rabszolgatörvény újbóli tárgyalása az első napirendi pont, amihez ketten is hozzászólnának a Fidesz soraiból.

Csizmadiai Péter a rabszolgatörvényt ellenzéki, politikai lózungnak nevezi a törvény körül kialakult vitákat és szakmai döntésnek nevezi a túlóratörvényt. Ráadásul a képviselő szerint az előző ciklusban a közgyűlés már megtárgyalta kérdést.

Péterffy annyit reagál röviden, hogy a választási ígéreteket betartják. Ennek a következetességnek az első lépése a rabszolgatörvény eltörlése lesz.

Vári Attila is hozzászólásra jelentkezett. Az önkormányzati cégeknél ezzel a az intézkedéssel megszüntetik a plusz kereseti lehetőségeket.

Péterffy Attila példát kér, amit Vári meg is ad, a rendezvények ilyenek.

Kővári megpróbálja kioktatni a közgyűlés menetrendjét illetően a polgármestert, de a jegyző kijavítja az ÖPÉ-s képviselő tévedését.

Csizmadia Péter a Fidesz frakcióvezetője is ügyrendi, formai kérdést tesz fel, de a jegyző az önkormányzati törvény módosításáról tájékoztatja a jogász végzettségű képviselőt.

Kóbor József (LMP) támogatja a rabszolgatörvény felfüggesztését, és a bérek emelésében látja a megoldást. Egy sor törvény visszavonására van szükség, példának azt az állásfoglalást említi, amit az Emberség Erejével alapítvány miatt született.

Az előterjesztést elfogadják.

9.53 A polgármester illetményének megszavazása következik. Péterffy Attila az érintettség okán nem vesz részt a vitában. Az előterjesztést elfogadják.

Az előterjesztés szerint törvényi szabályozás miatt a polgármester illetménye 997 200 Ft lesz, de mivel középfokú angol nyelvvizsgája van, így további 27 800 Ft jár neki. Továbbá havi 149 600 Ft költségtérítésre is jogosult.

9.55 Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát is rögtön módosítják.

Kővári János szerint nem demokratikus, hogy úgy módosítja a működési szabályzatot, hogy egy jelölőszervezet színeiben mandátumot szerző képviselők több pártfrakciót is alakíthatnak. Kővári hosszan kifejti, hogy szerinte a választók nem tudták, hogy pártokra szavaztak, megtévesztés zajlott és ez a konstrukció most nem demokratikus. A bizottságokban kevesli az ellenzéki képviselők arányát.

Fogarasi Gábor (Jobbik) emlékeztette Csizmadia Pétert, hogy a bizottsági alelnöki poszt csak technikai megoldás volt, amit a Fidesz 2010-ben csak azért hozott létre, mert az elnökök országgyűlési képviselők is voltak és sokszor nem tudták ellátni pécsi feladataikat. Ez a helyzet már régóta nem áll fenn.

Nyőgéri Lajos is csatlakozik Fogarasi mondandójához, hozzátéve hogy Kővári sajátos demokráciaértelmezését a pécsiek az elmúlt 10 évben pontosan megismerhették.

Kunszt Márta elmagyarázta, hogy a frakcióalakítást az önkormányzatok saját hatáskörben szabályozhatják.

Kóbor József csatlakozik Kunszt Márta mondandójához, ezt országgyűlési példát is említve. (“Mellár Tamást sem oda ült be ahová megválasztották.”) Azt is hozzáteszi, hogy a Fidesz-KDNP-ÖPE szövetség is két frakcióra szakadt, így teljesen furcsa Kővári hozzáállása. (Fidesz és KDNP-ÖPE frakció is lesz. – a szerk.). Abban reménykedik, hogy a sok frakció nem teszi drágábbá a közgyűlést.

Csizmadia szerint továbbra is szükség van az alelnökre, ennek a pozíciónak a hatáskörét is ebben a körben lehetne szabályozni.

Kővári János nem a frakciók létrehozását vitatja, hanem az induláskor nem voltak feltüntetve a pártok, amik most frakciókat alakítanak.

Barkóczi Csaba (Fidesz) is módosító javaslatot nyújtott be, az Értéktár Bizottságról nem tesz említést az SZMSZ módosítás. Ezt továbbra is meg kellene tartani a bizottság nevében a képviselő szerint, és több más ponton (kulturális alpolgármester feladatai) is meg kellene említeni. Az előterjesztést nem támogatja a közgyűlés.

Csizmadia Péter javaslatát (maradjanak bizottsági alelnökök) sem fogadja el a közgyűlés.

Az előterjesztést eredeti formájában fogadja el a közgyűlés.

Azaz ezek a bizottságok lesznek:

a) Jogi és Ügyrendi Bizottság,
b) Kommunális Bizottság,
c) Költségvetési és Gazdasági Bizottság,
d) Kulturális Bizottság,
e) Népjóléti és Sport Bizottság,
f) Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság,
g) Városfejlesztési és Innovációs Bizottság

A szünet alatt dalbetét szórakoztatta a még itt tartózkodókat:

Közgyűlési hangulat a szünetben

Közgyűlési hangulat a szünetben – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Ervin Gűth

A szünet után Péterffy Attila Bognár Szilviát és Ruzsa Csabát javasolja alpolgármesternek, amiről titkos szavazással dönt a közgyűlés. A technikai szabályokról megegyezett a közgyűlési többség és az ellenzék.

11.10 A technikai szünetnek vége, titkos szavazáson megválasztották Ruzsa Csabát és Bognár Szilviát. Mindkét jelöltet egyhangúan támogatta a testület. Az eskütételek után, az illetményekről szóló javaslatot is egyhangúlag fogadja el a közgyűlés.

11.20 Megválasztják a bizottsági tagokat is. Vári Attila is bizottsági szerepet kap pedig a közgyűlési sorsa még kérdéses.

Csizmadia Péter most is azt fájlalja, hogy az ellenzéki helyek száma a bizottságokban nem reprezentálja a közgyűlési arányokat. A fideszes képviselő – az eddigi gyakorlattal ellentétben – ellenzékiként vezethet bizottságot, méghozzá a pénzügyi és ellenőrzési bizottságot. Véleménye szerint a kisebbség miatt ez csak formai kontrollt jelenthet.

Kóbor József azért nem szavazza meg a határozatot, mert a Lehet Más a Politikának legalább két bizottságban szeretne helyet.

Kővári János a választások eredményét szeretnék reprezentálva látni a bizottságokban.

Csizmadia Péter azt kérdezi még, hogy a bizottsági alulreprezentáltságukat mivel magyarázza a testület? Péterffy Attila annyit reagált, hogy ezt az arányt tartotta helyesnek a reprezentáció érdekében.

A bizottsági összetételeket az eredetileg benyújtott formában és képviselői összetétellel fogadja el a közgyűlés.

11.41 A közgyűlési frakciók alakításáról ebben a cikkben írtunk. Ehhez képest annyi a különbség, hogy az ÖPE a KDNP-vel összefogva alakít 3 fős frakciót, míg a Fidesz önmagában 4 fővel alakít frakciót.

A közgyűlésnek vége, köszönjük a figyelmet.

KategóriákMETÁL