Cserfainé dr. Kovács Ágnes MSZP-s önkormányzati képviselő és Péterffy Attila, a Mindenki Pécsért Egyesület polgármesterjelöltje tartott sajtótájékoztatót hétfőn a Corso Hotelben arról, hogyan fejlesztenék a pécsi egészségügyi ellátó rendszert.

A cikk a hirdetés után folytatódikPéterffy Attila bevezetőjében annyit mondott, hogy az egészségüggyel soha nem vagyunk elégedettek, ami azt mutatja, mennyire fontos mindenki számára ez a terület. Hangsúlyozta, a Mindenki Pécsért Egyesületnek határozott elképzelései vannak arról, miben és hogyan lehetne fejleszteni a helyi egészségügyi ellátást. 

Az ellenzéki szervezet egészségügyi programját a civilben gyermekorvos képviselő, Cserfainé dr. Kovács Ágnes ismertette. Elöljáróban elmondta, az önkormányzat hatáskörébe az alapellátás (felnőtt és gyermek háziorvosok, fogászat, védőnői és iskolaegészségügyi szolgálat), valamint a járóbeteg szakellátás tartozik. Utóbbi a három városi rendelőintézet feletti felügyeletet jelenti. Hangsúlyozta, annak ellenére, hogy a klinikák az egyetemhez tartoznak, a különböző a szintek egymásra épülnek, ezért együtt kell működnie minden pécsi szereplőnek. Mint elmondta, gyakorló orvosként azt tapasztalja, hogy nem megfelelő a kapcsolat az önkormányzathoz tartozó egészségügyi intézmény és az egyetem között. “Elbeszélünk egymás mellett és ebben az elbeszélésben a beteg is időnként elveszik” – fogalmazott.

Ingyenes szűrések, táplálkozási tanácsok

Cserfainé dr. Kovács Ágnes elmondta, programjuk meghatározó eleme a megelőzés és a szemléletformálás, utóbbit már óvodás és kisiskolás korban meg kell kezdeni. Ez szerinte jelenleg nagyon jól működik Pécsen a háziorvosoknak, védőnőknek és iskolaorvosoknak köszönhetően, de van további előrelépési lehetőség. Önkormányzati egészségnevelési napokat terveznek, melyekkel reményeik szerint az egész várost megmozgatnák. Ezeken nem csak ingyenes szűrések lennének, hanem például a táplálkozástudomány is szerepet kapna, akár pécsi éttermeket is bevonnának a programba. 

Lakás, ösztöndíjprogram a fiatal orvosoknak

Szintén fontos a politikus szerint, hogy betegek gyors ellátást kapjanak Pécsen, amihez nem elegendő a rendelők felújítása vagy korszerű műszerek beszerzése. Legalább annyira fontos az orvosutánpótlás megteremtése, ami jelenleg finoman szólva akadozik. Annak ellenére, hogy Pécsen orvosi kar működik az egyetemen, nagyon magas az átlagéletkora a helyi járóbeteg szakellátásban dolgozó orvosoknak. Mint mondta, a felnőtt háziorvosoknál valamivel jobb a helyzet, de a gyerekorvosok között szintén nagyon magas a nyugdíj előtt álók és a nyugdíjasok aránya. Cserfainé dr. Kovács Ágnes úgy véli, szolgálati lakás biztosításával, ösztöndíjprogrammal a fiatal orvosokat itt lehet tartani, de ez nem elég. Az orvostanhallgatókkal meg kell ismertetni a járóbeteg szakellátást, hogy meg tudják előre tervezni a karrierjüket, ennek az alapja pedig az egyetemmel való szoros együttműködés.

Megállítanák a fizetős egészségügy felé vándorlást

A képviselő megemlítette, állandó téma a városban, hogy különböző a szakrendeléseken mennyi a várakozási idő. Felhívta a figyelmet arra, hogy áprilisban az önkormányzati szakbizottságban a rendelőintézeteket felügyelő Egyesített Egészségügyi Intézmények vezetőjének beszámolóját hallgatva feltűnt neki, hogy 2012-től 2018 végéig folyamatosan csökkent a betegforgalom. Az EEI-t az önkormányzat külön nem támogatja, csak az államtól várhat bevételeket a betegforgalom alapján. Minél kevesebb a betegforgalom, annál kevesebb a befolyó pénz, amit fejlesztésre lehet fordítani. Szerinte nincs kevesebb beteg Pécsen, csak a fizetős ellátások felé fordultak és fordulnak folyamatosan. Úgy véli, ez a folyamat nem jó. Ennek érdekében a várakozási időket le kell csökkenteni és arra törekedni, hogy a rendelőintézeten belül kapjanak megfelelő ellátást a betegek. 

Újragondolnák a rendelőintézetek működését

A kertvárosi rendelőintézetről is beszélt a szakpolitikus. Leszögezte, jó, hogy megnyílt, de a városvezetés hibázott, amikor azt kommunikálta, hogy ez egy teljes spektrumú, komplett rendelőintézet. Emiatt a betegek csalódtak, mert számos szakrendelés ott nem elérhető. Nagy probléma szerinte az is, hogy csak délután ötig van rendelés, így sokan egyszerűen nem tudnak odaérni. Úgy véli, a harmadik, a kertvárosi rendelőintézet megnyitása nem járt együtt a várakozási idő csökkenésével, mégpedig azért, mert az orvosok száma nem növekedett, és kapacitásbővítést, azaz több pénzt sem kapott az intézmény, így új orvosokat sem tudtak felvenni. 

Betegellátási és gazdasági szempontból is újra kell gondolni a működést annak érdekében, hogy a várakozási idők csökkenhessenek és meg kell nézni, mely pontokon lehet javítani a betegellátást” – fogalmazott Cserfainé dr. Kovács Ágnes.

A képviselő fontosnak tartja az orvosok továbbképzésének elősegítését és a különböző orvosszakmák képviselői közötti folyamatos és érdemi információcserét az EEI-n belül a minél gördülékenyebb betegellátás érdekében.

KategóriákMETÁL