Böszörményi István szobrászművész Szíriusz című szobra Pécsett, az Aradi vértanúk útja melletti sétányon látható. A szomszédos, valamivel kisebb, szintén süttői mészkőből készült Szíriusz B című szobor egy korábbi tiltakozás nyomán alakult át.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szíriusz című, süttői mészkőből készült szobor 2006 óta áll Pécsett az Aradi vértanúk útja melletti sétányon, a korábbi, s már restaurált történelmi városfal, illetve a Pécsi Székesegyház északi oldalán.

Szerda délutántól azonban Böszörményi István szobrászművész alkotása új formát kapott: a művész maga korodonszalaggal kötözte be, mint azt a Szabad Pécsnek elmondta, így állt ki a “Színmű”, azaz a a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói mellett, és fejezte ki így a szolidaritását a diákok akciója mellett. Amint sejthető is, azért a kordonszalaggal való betekerést választotta, mert a diákok által használt “formanyelvet” szerette volna megjeleníteni, hiszen az egyetem elfoglalásakor ők ilyen kordonszalaggal zárták le a bejáratot.

Böszörményi István szobrászművész így állt ki az SZFE hallgatói mellett – Fotó: Cseri László

Lapunk véleménycikket írt tegnap, részben a “Színműn” történtekre reagálva.

Tuti, hogy létezik egy pont, amikor már Tudjukki is jóllakik

Böszörményi István volt az a művész, aki annak idején performansszal is tiltakozott a kurzusszoborként elhíresült pécsi Weöres Sándor-szobor felállítása (illetve annak módja) ellen (merthogy nagyon sok helyi művész is tiltakozott ellene), és a szobor felavatására szervezett ünnepséget megzavarva lisztet szórt a szoboralak fejére. Az akciójáért Böszörményi Istvánt a bíróság elmarasztalta, garázdaság miatt részesítette szóbeli figyelmeztetésben.

Weöres Sándor mulatna a legjobban a pécsi szobra miatti balhékon

Böszörményi István Szíriusz című szobra Pécsett, az Aradi vértanúk útja melletti sétányon – Ekkor még nem volt bekötözve – Fotó: Cseri László

És Böszörményi István volt az is, aki három éve, a Szíriusztól nem messze, néhány tíz méterre látható, ugyancsak mészkőből készült Szíriusz B című alkotását (a valóságban is kísérője a Szíriusz csillagnak a Szíriusz B) többféle színű festékkel öntötte le. Akkor Böszörményi azt mondta a Szabad Pécsnek, hogy így fejezte ki tiszteletét és szolidaritását Gulyás Márton és Varga Gergely elhíresült – és társtettesként elkövetett garázdaságnak és rongálásnak minősített – akciója, a Sándor-palota festékkel való megdobása iránt. Böszörményi István akkor is azt mondta, hogy a saját szobrának a lefestékezése az alkotási folyamat részévé lett. A festék egy része még ma is látható, sőt, Böszörményi a kisebb, lefestékezett szobrot ma a kordonszalagos akció előtt lecsiszolta – nem azért, hogy a festéket, hanem az évek során keletkezett “koszolódást” eltávolítsa, így gyakorlatilag mindkét szobra “megújult” a mai napon.

A művész festékkel üzent és állt ki Gulyásék mellett, a polgármester inkább fajankózott
KategóriákMETÁL