Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozta azt aU MTI-mnek szerda délután, hogy változatlanok maradnak a polgármesterek jogosítványai a veszélyhelyzetben. Azaz a Semjén Zsolt által beterjesztett salátatörvényből ezt a részt biztosan nem szavazzák meg.

A cikk a hirdetés után folytatódikTovábbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától – ezt Gulyás Gergely nyilatkozta szerda délután az MTI-nek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte, hogy az elmúlt hetekben éppen az ellenzék részéről érték kritikák azt a gyakorlatot, amely a polgármestereket jogosítja fel arra, hogy veszélyhelyzetben a védekezés érdekében a képviselő-testület jogaival éljenek. A kedden benyújtott törvényjavaslat (amiről az Indexre hivatkozva ebben a cikkben írtunk) ezt a helyzetet kívánta orvosolni, közölte.

Semjén Zsolt – Ezekiel 25:17 (HUN)

Semjén Zsolt – Ezekiel 25:17 (HUN) – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Attila Babos

A miniszter azonban ezzel a kijelentésével csúsztat, félremagyarázza a korábban elhangoztakat. Vagy legalábbis, a legfinomabban szólva másképpen értelmezi azt, amit az ellenzéki politikusok megfogalmaztak kritikaként. Vagy éppen a Transparency International Magyarország Alapítvány szakemberei.

Ugyanis, amint azt lapunkban is olvashatták, éppenhogy a különleges felhatalmazással visszaélő (vagyis nem élő) polgármestereket érte kiritika, nem pedig általánosan a polgármestereknek a veszélyhelyzet idejére adott különleges felhatalmazást. Amely bizonyos szempontból hasonlít a kormánynak ahhoz a jogához, hogy rendeletekkel tudjanak kormányozni, a parlamenti munka átmeneti felfüggesztésével.

És amellyel szemben szintén voltak kritikák megfogalmazva, de ott sem elsősorban a szabályt általánosan kritizálták, hanem azt, hogy konkrétan meghatározott időbeli keret nélkül, gyakorlatilag meghatározatlan időre adtak felhatalmazást a kormánynak. És ott sem azt bírálták, vagy nem azzal kapcsolatosan fogalmaztak meg aggályokat, hogy a kormány ezt a felhatalmazást használja, azzal él, a járvány visszaszorítása érdekében, hanem azzal kapcsolatosan fejeztek ki nemtetszést, hogy ezzel a helyzettel akár vissza is lehet élni, és hogy attól tartanak, erre akár sor is kerülhet.

Ez utóbbiról véleményünk ITT olvasható.

Mindenesetre Gulyás Gergely így fogalmazott:

“Mivel azonban a szabályozás módosításának szándékával a szabályozás eddigi kritikusai ma már láthatóan nem értenek egyet, és a kormány a veszélyhelyzetben a lehető legszélesebb körű, pártpolitikai határokra tekintet nélküli összefogásra törekszik, ezért eltekint ettől a módosítástól, és a polgármesterek jogosítványai a veszélyhelyzetben továbbra is az eddigiek szerint gyakorolhatóak”.

 

Mint az az MTI cikkében olvasható, a katasztrófavédelemről szóló törvény szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja.

A kedden beterjesztett kormányzati törvénymódosítási javaslat azt írta volna elő, hogy ilyen esetben a polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlési elnök döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása.

Gulyás Gergely mostani nyilatkozata szerint viszont ettől a módosítástól eltekintenek.

KategóriákMETÁL