Aggasztónak találja az esetszám növekedést Kemenesi Gábor biológus, viruskutató, a PTE egyetemi adjunktusa. Még inkább az aggasztja, hogy nem kizárólag egy-egy gócpont miatt vannak új esetek, hanem az ország különféle helyein találtak rá az új pozitív esetekre, ami a virológus szerint azt jelenti, hogy új fertőzési láncolatok indultak el, azaz nőni fog a fertőzöttek száma.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Aggasztónak találom az esetszám növekedést, ráadásul baj az is, hogy nem egy-egy gócpontról beszélünk. Az új esetek nem egyetlen eseményhez köthetők, hanem az ország különféle helyein találtak rá az új pozitív esetekre. Ez azt jelenti, hogy új fertőzési láncolatok indultak el. Ennek meg az a következménye, hogy még több új fertőzés lesz – nyilatkozta a Népszavának Kemesi Gábor víruskutató.

„Teszt! Még több teszt és maszkviselés!” – így reagált a lap megkeresésére a PTE TTK egyetemi adjunktusa. A lap azért kereste meg a virológust, mert az elmúlt hét napban folyamatosan nőtt az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon.

Vasárnap reggel 43 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új típusú koronavírust, ezzel vasárnap estére 4696 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Márpedig ennyi új esetre utoljára 81 napja, május 21-én volt példa. És ez még akkor is figyelmeztető, ha az új fertőzések száma továbbra is nagyon alacsonynak mondható.

Kemenesi Gábor azt mondta, pontosan nem lehet megmondani, mi az oka a hazai esethalmozódásnak, de tény, hogy emelkedő tendencia elején vagyunk. Kemenesi Gábor szerint, ha nem vigyázunk, szeptemberre ismét elrendelhetik a korlátozásokat.

Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, kezelhető szinten kell tartani a járványt. Most az a legfontosabb, hogy ne lankadjon az emberek ébersége, tartsák be a megelőzéshez szükséges szabályokat, így a megfelelő fizikai távolságot, hordják a maszkot és mossanak kezet.

Ahogyan az is kiemelten fontos most, hogy azoknak, akik sárga és piros besorolású külföldi országból térnek haza, valamint akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, azoknak hatósági házi karanténban kell maradniuk.

KategóriákMETÁL