Új közbeszerzési eljárást indított a Biokom a városi közvilágítás üzemeltetésére. A szerződés három évre szól majd, a várható összeget nem tüntették fel a kiírásban.

A cikk a hirdetés után folytatódikA feladat nem kicsi, hiszen 19 968 db közvilágítási, valamint 467 db díszvilágítási berendezés (kivéve a karácsonyi) üzemeltetéséről és karbantartásáról van szó. A közbeszerzést kiíró Biokom arra is felhívja az ajánlattevők figyelmét, hogy a közel 20 ezer közvilágítási lámpatestből 7136 lámpatest 2020. március 17. napjáig garanciával rendelkezik. Vagyis a pécsi Elios-botrányban* megvásárolt lámpatestekkel ezt követően kell csak foglalkoznia a nyertesnek. Feltéve, hogy a vállalkozási szerződés ezen időpontot megelőzően lép hatályba. És persze, ha nem ugyanaz nyeri a megbízást, aki eddig végezte feladatot.

Miért Elios-botrány? Mert Pécs fideszes városvezetése 1 milliárd forintos hitelt vert át az ellenzéki aggályok ellenére a közgyűlésen, hogy a miniszterelnök vejéhez köthető céget bízzon meg a közvilágítás-korszerűsítéssel. Más városok ezt európai uniós források bevonásával tudták megtenni, igaz éppen a korrupciógyanú miatt ezeket a pénzeket a magyar adófizetők pénzéből kellett pótolni.

Mindenesetre a munka nem kicsi, ezt jól mutatja az is, hogy mennyi hibabejelentés érkezik évről évre a szolgáltatóhoz. Egy korábbi közadatigénylésből a Biokomtól megtudtuk, hogy az 2013 és 2018 között 2600 és 4300 között volt a hibabejelentések száma. 

Ráadásul a feladat leírásából az is kiderül, hogy az útvilágítási hibákat 168 órán, míg a gyalogos átkelőhelyek, gyalogos övezetek, parkok közelében található hibákat a bejelentést követő 48 órán belül javítani kell. A hibabejelentés módja egyelőre nem változik: 2013. december óta a KOVIKA-t kell használni. Bár a közbeszerzési kiírás erre nem tér ki, de vélhetően a telefonos és e-mailben történő hibabejelentés továbbra is elérhető lesz a Biokom központi elérhetőségein.

A kiírás egyik érdekesebb része az alkalmassági minimumkövetelmények felsorolása között van. Érvényes ajánlat benyújtásához legalább 4000 ledes lámpát is magába foglaló közvilágítás egy éven át tartó karbantartását is igazolni kell.

Támogasd a Szabad Pécs működését!

Kíváncsian várjuk, hogy ennek hány cég tud megfelelni: az ajánlatokat – ha nem tolják ki a benyújtási határidőt – december közepéig várja a Biokom.

KategóriákMETÁL