Új közbeszerzési eljárást indított a Biokom a városi közvilágítás üzemeltetésére. A szerződés három évre szól majd, a várható összeget nem tüntették fel a kiírásban.

A cikk a hirdetés után folytatódikA feladat nem kicsi, hiszen 19 968 db közvilágítási, valamint 467 db díszvilágítási berendezés (kivéve a karácsonyi) üzemeltetéséről és karbantartásáról van szó. A közbeszerzést kiíró Biokom arra is felhívja az ajánlattevők figyelmét, hogy a közel 20 ezer közvilágítási lámpatestből 7136 lámpatest 2020. március 17. napjáig garanciával rendelkezik. Vagyis a pécsi Elios-botrányban* megvásárolt lámpatestekkel ezt követően kell csak foglalkoznia a nyertesnek. Feltéve, hogy a vállalkozási szerződés ezen időpontot megelőzően lép hatályba. És persze, ha nem ugyanaz nyeri a megbízást, aki eddig végezte feladatot.

Miért Elios-botrány? Mert Pécs fideszes városvezetése 1 milliárd forintos hitelt vert át az ellenzéki aggályok ellenére a közgyűlésen, hogy a miniszterelnök vejéhez köthető céget bízzon meg a közvilágítás-korszerűsítéssel. Más városok ezt európai uniós források bevonásával tudták megtenni, igaz éppen a korrupciógyanú miatt ezeket a pénzeket a magyar adófizetők pénzéből kellett pótolni.

Mindenesetre a munka nem kicsi, ezt jól mutatja az is, hogy mennyi hibabejelentés érkezik évről évre a szolgáltatóhoz. Egy korábbi közadatigénylésből a Biokomtól megtudtuk, hogy az 2013 és 2018 között 2600 és 4300 között volt a hibabejelentések száma. 

Ráadásul a feladat leírásából az is kiderül, hogy az útvilágítási hibákat 168 órán, míg a gyalogos átkelőhelyek, gyalogos övezetek, parkok közelében található hibákat a bejelentést követő 48 órán belül javítani kell. A hibabejelentés módja egyelőre nem változik: 2013. december óta a KOVIKA-t kell használni. Bár a közbeszerzési kiírás erre nem tér ki, de vélhetően a telefonos és e-mailben történő hibabejelentés továbbra is elérhető lesz a Biokom központi elérhetőségein.

A kiírás egyik érdekesebb része az alkalmassági minimumkövetelmények felsorolása között van. Érvényes ajánlat benyújtásához legalább 4000 ledes lámpát is magába foglaló közvilágítás egy éven át tartó karbantartását is igazolni kell.

Kíváncsian várjuk, hogy ennek hány cég tud megfelelni: az ajánlatokat – ha nem tolják ki a benyújtási határidőt – december közepéig várja a Biokom.

KategóriákMETÁL