Összesen 352 új autóbusz megrendeléséről szóló megállapodást kötött a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. A bővítésből Baranya ezúttal kimarad, de van miben reménykedni.

A cikk a hirdetés után folytatódikA november 12-én aláírt beszerzésnek köszönhetően hamarosan 240 darab Credobus Econell 12 típusú és 112 darab Credobus Inovell 12 típusú jármű kezdi meg szolgálatát az október óta országosan működő közlekedési vállalat kötelekében. Az elmúlt években fokozatosan centralizálódott a távolsági buszközlekedés először a megyei közlekedési vállaltok tömörültek regionális cégekbe, majd az így létrejött hat cég beolvadt a Volánbuszba.

Az új autóbuszok beszerzéséről szóló szerződéseket 2019. november 12-én írta alá a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. képviseletében Dávid Ilona elnök-vezérigazgató és ügyvezető, valamint a nyertes ajánlatot benyújtó Kravtex Kft. részéről dr. Krankovics István ügyvezető.

A megállapodás értelmében a Volánbusz 5,5 milliárd forint értékben 90, míg a Volán Buszpark Kft. közel 16,3 milliárd forint értékben 262 darab járművet vásárol. Az új autóbuszok szóló, azaz nem csuklós kivitelűek. Az első példányok napokon belül forgalomba állhatnak, 2020 tavaszáig az összes jármű megérkezik.

Az új buszok tizenhat megyében teljesítenek majd szolgálatot. Az utasok Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom, valamint Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Zala megyében utazhatnak majd a modern járművekkel.

Jutott is, meg nem is

A múlt héten kiküldött sajtóközlemény után kérdéseket küldtünk a Volánbusz Zrt.-nek. A hivatalos válasz szerint cég járműállományába jövő év végéig 638 busz érkezik, ami azt is jelenti, hogy a teljes járműpark 10 százaléka újul meg. A napokban aláírt, 352 busz beszerzéséről szóló szerződés a flottafejlesztés első üteme. A most megrendelt  buszokat olyan területeken osztják el, ahol a leginkább szükséges a buszpark frissítése.

Baranya megyébe idén már 9 darab Neoplan, míg 2018-ban 8 darab Credo típusú, új autóbusz érkezett. A 2020 végéig tervezett további, mintegy 106 járműre vonatkozó beszerzéseknek köszönhetően –  többek közt – Baranya megyébe is kerülnek majd új járművek.

Megkérdeztük azt is, hogy a Baranyában szolgálatot teljesítő buszoknak mennyi az átlagéletkora, azonban erre nem kaptunk választ.

Az is megkérdeztük, hogy a cég tervez-e elektromos buszokat beszerezni? Erre viszont viszonylag egzakt válasz érkezett: jelenleg 1 db elektromos busz beszerzésére van folyamatban pályázat keretében, amit a jövőben több ilyen jármű vásárlása követhet.


Szokott Baranyában tömegközlekedést igénybe venni? Akkor ezt a szavazást önnek találtuk ki:

Volánbuszok Baranyában

Turn data collection into an experience with Typeform. Create beautiful online forms, surveys, quizzes, and so much more. Try it for FREE.

Az értékelések alakulását ITT lehet majd nyomon követni

KategóriákMETÁL