Kemény küzdelemre számít október 13-án a Mindenki Pécsért Egyesület, de a végső eredményt illetően kifejezetten optimisták, szerintük nem csak polgármestert tudnak majd adni Pécsnek, de közgyűlési többséget is szereznek.

A cikk a hirdetés után folytatódikSikeres a pécsi ellenzéki összefogás, amely várakozásaik szerint sikert is fog elérni október 13-án, győzelemre készülnek az önkormányzati választáson – egy mondatba sűrítve ez volt a legfontosabb üzenete annak a hétfő délutáni sajtótájékoztatónak, amelyet a pécsi ellenzéki ernyőszervezet, a Mindenki Pécsért Egyesület polgármesterjelöltje és a támogató pártok és szervezetek képviselői tartottak.

Az országban egyedüli jelöltként győzött 2018 tavaszán, de nem egyedül, adta meg a felhangot ezzel a kijelentéssel a sajtótájékoztató elején Mellár Tamás független országgyűlési képviselő. Mint fogalmazott, olyan széles összefogás állt mögötte, amelyre nem volt példa korábban Pécsett, és ez jelentette a sikert.

Most pedig még ennél is szélesebb és komolyabb az ellenzéki összefogás. Mellár később, a Mérce újságírójának a kérdésére (hogy nem tartanak-e attól, hogy esetleg nem lesz teljesen tiszta a választás) is párhuzamot vont, amikor azt mondta, hogy szerinte a győzelmében annak is volt jelentősége, hogy voltak megfigyelőik a  választókerületének minden egyes szavazókörében. És ez most is így lesz, Pécsett minden egyes szavazókörben lesz egy, de inkább két jelöltje, megfigyelője a Mindenki Pécsért Egyesületnek.

„Túlzás nélkül állíthatom, hogy ma rajtunk az ország szeme. Egyre többen látják úgy, hogy ha van magyar nagyváros, ahol a demokratikus ellenzék erői legyőzhetik a Fideszt, akkor az Pécs, a városunk” – jelentette ki Péterffy Attila.

Elnézve a 2014-es választások eredményeit, túlzás nélkül állíthatom azt is, hogy: eze egy történelmi esély, közölte a Mindenki Pécsért Egyesület által jelölt, és öt párt és több szervezet által is támogatott független pécsi polgármesterjelölt.

Aztán arról beszélt, hogy nekik van programjuk, mégpedig olyan, amely alkalmas arra, hogy Pécset kirántsa ebből a depressziós spirálból.

Vannak jelöltjeik, olyanok, akik alkalmasak a munkára, de a legfontosabb, hogy van egy olyan összefogás, pártoké, civileké, demokratáké, ami alkalmas arra, hogy legyőzzék a Fideszt. Egy olyan összefogás, amelyhez még hasonló sem volt Pécsett, önkormányzati választáson.

A Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP, a Jobbik, a Párbeszéd, a Forum Sopianae Egyesület és a Mindenki Pécsért Egyesület szövetsége mind ugyanazt akarja. Sokfélék, de egyvalamiben egyetértenek, Pécsett változás kell, demokratikus változás kell, és most kell, szögezte le Péterffy Attila.

Éppen ezért született meg az ellenzéki összefogás, olyan pártokkal és szervezetekkel, amelyek az élet és politikai minden egyes részletében mást és mást gondolnak a világról, de de a legfontosabb kérdésekben egyetértenek, és az együttműködésük egy pontról pontra végigtárgyalt, egyezményes kiváló programban összpontosult, amely mellett kiáll mindenki, és amely miatt abban bíznak, hogy megnyerik a választást, polgármestert is ők fognak adni Pécsnek és a közgyűlési többséget is megszerzik.

A Szabad Pécs megkérdezte, hogy milyen részvételer és milyen eredményre számítanak a jelölteket illetően. Mellár Tamás azt mondta, hogy az eddigi tapasztalaik és választási eredményük alapján nekik az jön le, hogy jó esélyük van mind a két fronton. A polgármesteri posztra is, és a 18 egyéni körzet többségének a megszerzésére is. Mellár Tamás szerint a bizonytalan szavazókat is meg fogják tudni szólítani, és nyilván erre készül a Fidesz is, amely szerinte megpróbálja “elvinni” “különböző technikákkal” a szavazókat, így magasabb részvételre számítanak az öt évvel korábbinál. 

Kunszt Márta (DK) úgy fogalmazott, hogy természetesen voltak és vannak számításaik, és azok jó eredményeket mutatnak, választókerületenként is. Ezeket pedig az utcai kampányuk során csak megerősítik. Szerinte a Fidesz is jól kampányol nekik, mert a Fidesz lejáratókampánya biztosan mozgósítja a szavazóikat.

Arra is rákérdeztünk, hogy miképpen értékelik Orbán Viktor vasárnap, Budapesten, a Fidesz tisztújító kongresszusán elmondott beszédének Pécsre vonatkozó szavait (“Pécsnek és Miskolcnak fényes jövője lesz”). Illetve azt, hogy az elmúlt évtizedekben is példátlan fenyegetésssel a kormányfő arról beszélt, hogy Szeged, úgy tűnik nem rájuk fog szavazni, és nem is érti, hogy miért nem akarják a fejlődést és miért akarnak “migránsvárossá válni”, mer ha lenne betelepítési kvóta, ezek után Szegedre telepítenék a migránsokat.

Nemes Balázs, a Momentum országos szóvivője a kérdés első részére válaszolva úgy felelt, hogy Orbán Viktornak abban biztosan igaza van, hogy Pécs előtt fényes jövő áll, ha a Mindenki Pécsért polgármesterjelöltje és képviselőjelöltjei megnyerik a választást. Ellenben azt nem tartja túl etikusnak, hogy az egyik jelöltet (és itt Nemes nyilván Vári Attiláról, a Fidesz-KDNP-ÖPE polgármesterjelöltjéről beszélt) elviszik mindenféle hivatalos eseményre “mutogatni”, miközben neki ott semmiféle hivatalos dolga nincsen. Vagy a többi jelöltet is “el kellene vinni”, vagy senkit.

Mellár Tamásnak pedig “régi fideszes motorosok” úgy beszéltek az elmúlt napokban, hogy ha Pécsett nem nyer az ellenzék, akkor sehol, mert itt van a legnagyobb esély nyerni. Szerinte Orbán csak a saját embereit próbálta bátorítani.

Kunszt Márta azzal egészítette még ki az elmondottakat, hogy még egy olyan sikeres ellenzéki városban, mint Szeged is nagyon szoros lesz a verseny, azaz a választók legalább 40-45 százaléka biztosan a Fideszre fog szavazni. Magyarán nem lehet partvonalra tenni egyetlen ilyen várost sem, mert sok szavazójuk van ott is, és a következő választáson (is) nyerni szeretnének.

Gulyás Emil (MSZP) reménye szerint a választók többsége elutasítja az efféle nyílt fenyegetést, és a választófülkében majd kinyilvánítja a véleményét.

Gyimesi Gábor (Jobbik) úgy vélte, hogy az efféle politikai beszédet nem kell komolyan venni, mert Orbán Viktor az elmúlt években, sőt évtizedekben számos hasonló beszédet mondott, sokszor meredek kijelentésekkel, de ha ezeket utólag visszanézzük, látjuk, hogy a legtöbb minden nem valósult meg belőlük. 

KategóriákMETÁL