Sajtóközleményt adott ki kedden este Péterffy Attila, Pécs új polgármestere. Mint beszámoltunk róla, azt írta, Páva Zsolt nem mondott igazat, amikor arról beszélt nemrég, hogy 7 milliárdos plusszal adta át a pécsi költségvetést. Az egyik pécsi fideszes propagandalap, amely tíz év tetszhalott állapot után elkezdett a még be sem iktatott helyi hatalommal “keménykedni”, tökéletesen lekövetve az újságírás feladatát és szerepét totálisan félreértelmező Bayer Zsolt lovagkeresztes propagandista itinerjét  megszólaltatta egy valóban fontos, közérdekű ügyben, még kedden este a volt pécsi polgármestert, majd egy ma délelőtti újabb cikkben az Államkincstárat is.

A cikk a hirdetés után folytatódikPáva Zsoltot a Szabad Pécs szerda reggel telefonon érte el, hogy megtudja, szerinte miért feszül ellentmondás az új pécsi polgármester állításai és az ő korábbi, illetve a már említett kedd esti cikkben vállalt szavai között. Páva Zsolt megerősítette a Szabad Pécsnek, amit a Pécsi Újságnak mondott ebben a cikkben, lapunk, a helyzetet tisztázni próbáló kérdéseire azonban már nem válaszolt. Azt mondta ugyanis, ha ezt megtenné, akkor lehet, hogy lenne megint(!) egy fél mondat, amit aztán félre lehetne értelmezni. 

A lényeg: Páva Zsolt azt nyilatkozta, hogy 7 milliárd plusszal adta át a városházát Péterffynek, aki pedig úgy reagált, hogy valójában 23 milliárd forintos mínusz van, az önkormányzati cégek hiteleit is beleszámolva.

Páva Zsolt a Pécsi Újságnak azt mondta, hogy nem érti, mi történt az elmúlt napokban Péterffy Attilával, mivel az átadás-átvételnél az új polgármester is aláírta a dokumentumokat a város pénzügyi helyzetéről, amely előtt a Magyar Államkincstár embereivel is tárgyaltak.

Azt már lapunk jegyzi meg ezen a ponton, hogy a Kincstár emberei éppen Páva Zsolt és a Fidesz tíz éves, megszakítás nélküli pécsi városvezetése következtében, a regnálásuk utolsó éveiben, 2017-ben érkeztek Pécsre. Az ő hozzájárulásuk nélkül már nem sok mindenben dönthettek Páváék, azért rendelték ki őket, hogy ne folytatódhasson az a fajta felelőtlen vagy elhibázott költekezés, ami már 2017 tavaszára 5 milliárdos működési hiányt eredményezett a 2014/2015-ös állami hitelátvállalási program után. Amit a Szabad Pécs írt meg, mert Páváék nem beszéltek róla nagy nyilvánosság előtt. Az tehát, hogy valamelyest biztosan javult a város pénzügyi-anyagi helyzete, minimum részben annak a “gyámságnak” volt köszönhető, amit éppen a Kincstár gyakorolt Pécs vezetése felett. 

Páva Zsolttól egyébként azt kérdeztük meg, hogy a 7 milliárdos pluszról szóló bejelentése, ami vagy az igazság közlése, vagy egy politikai pr része volt, kizárólag a pécsi önokormányzat büdzséjére vonatkozott-e, vagy ő is számolt-e a pécsi önkormányzati cégek pénzügyi helyzetével, kell-e azzal egyáltalán szerinte számolnia. Azt is megkérdeztük, hogy a 7 milliárdos pluszra, amit a kasszában hagytak, milyen, az év során még jelentkező kötelezettségek rakódhatnak, ideértve a működtetési és fejlesztési összegeket, a kifizetetlen számlákat stb. Avagy: ők valóban úgy számoltak-e, hogy a működtettésre még szükséges összegen túl maradt 7 milliárd forint? De mint mondtuk, Páva Zsolt a kérdéseinkre nem kívánt reagálni, holott kétséget kizáró közügyről van szó, ráadásul az ő nyilatkozatával indult el ez a tematika a sajtóban.

Megjegyezzük azt is, hogy a Szabad Pécs interjút kért Páva Zsolttól már hetekkel ezelőtt, ma délelőtt viszont kiderült, hogy leköszönő polgármesterként sem vállalta, hogy interjút ad a Szabad Pécsnek. Többek közt arra hivatkozva, hogy kiszállt a politikából. Ennek ellenére másoknak, kormányközeli médiumoknak adott interjút, persze az is biztos, hogy ott nem kellett attól tartania, hogy “udvariatlan” kérdéseket is feltesznek neki.

Páva Zsolt a Pécsi Újságnak azt nyilatkozta, hogy “a múlt hét csütörtökjén a baloldal megválasztott jelöltje is aláírta azt az átadás-átvételi dokumentációt, melyet az Államkincstár szakembereivel mindketten átnéztek, s melyben az is szerepel, hogy még fejlesztési célokra is mintegy 7 milliárd forint áll a város rendelkezésére.” 

Páva Zsolt a Pécsi Újságnak azt mondta, hogy “az átadáskor a kasszában fellelhető összeggel a város gond nélkül működtethető, s mert azóta az őszi helyi adók is be kellett, hogy érkezzenek a számlákra, így elképzelni sem tudja, milyen megfontolásból írja most, az átadás után néhány nappal azt a közleményében Péterffy Attila, amit ír”. 

A Magyar Államkincstár is reagált a Pécsi Újságnak.

“A Páva Zsolt úr által jelzett összeg, Kincstárnál vezetett bankszámla egyenlegeket tartalmazott a pénztári állomány nélkül. Ez felhasználható keret, melyből megtakarítás is lehetséges.”

“A 23 milliárd forintos adósság, azaz a 18 milliárd forintos hitelállomány és a majdnem 5 milliárd forint működési hiányként való rögzítése, nem valós. Nem lejárt, valamint nem esedékes a hitelállomány, így az nem jelent ezévi adósságot. Ezzel szemben áll az összes számla egyenleg, amely 27 milliárd forint, amely a felhalmozási és működési forrásokat együttesen tartalmazza.

A két összeg különbözete: plusz 4 milliárd forint.

Az önkormányzatnak nincs hitele, mivel sem az önkormányzat sem a cégek nem vehettek fel likvid és projekt-hiteleket 2018. január elseje óta. 

Az Önkormányzat részére vélelmezett hitel nem hitel, hanem az állami támogatás még vissza nem fizetett része. Ez sem esedékes, így nem lejárt, és év végén sem lesz lejárt, mivel későbbi visszafizetési kötelezettség áll mögötte. A fentiek alapján tehát nem állapítható meg csőd és csőd közeli helyzet.

Természetesen fegyelmezett költségvetési gazdálkodásra a jövőben is nagy szükség van.”

KategóriákMETÁL