Az Átlátszó közölt mindannyiunkat érintő és sokunkat foglalkoztató témában hosszú, de kifejezetten izgalmas és fordulatos tényfeltáró írást. Ha filmben kellene gondolkodni, az alapanyag jó kezekben lenne végül Scorsese-nél. A főbb szerepekben: Orbán Viktor miniszterelnök, Mészáros Lőrinc sikerember, a Stróman, volt felcsúti polgármester (lényegében újra csak Orbán Viktor) láthatók, de felbukkan még Homolya Róbert MÁV-elnök, Szijj László ?üzletember? is mások mellett, magánrepülők, luxusyachtok társaságában. Kérjük, olvassák el. Osszák meg. És támogassák a független, tényfeltáró magyar újságírás műhelyeit. FRISSÍTVE!!

A cikk a hirdetés után folytatódikFRISSÍTÉS 18.00 Garancsi repteti Orbán Viktort

? Orbán Viktor a MOL-Vidi FC minden mérkőzésére el szokott menni. Az utazások során a focicsapat tulajdonosának vendége, és ugyanolyan módon utazik, mint a MOL-Vidi FC többi vendége. Ez eddig is így volt, és ezután is így történik majd. Mindez a magyar adófizetőknek egyetlen forintjába sem kerül – közölte a Népszava érdeklődésére a baloldali lapnak Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, miután az Átlátszó hétfői cikkértől kérdeztük.
Havasi arról nem tett említést: a futballcsapat tulajdonosának, Garancsi Istvánnak több cége is állami megrendelések sokaságát kapja, és maga a Vidi FC is adóforintok millióihoz jut.

 

KORÁBBAN ÍRTUK 

Az Átlátszó a nyáron sokáig követte két exkluzív jármű, egy magánrepülőgép és egy luxusjacht útját szerte Európában, és közben a magyar kormányzat főszereplőire és holdudvara különböző szereplőire bukkant. Lefotózták, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után. Lefotózták, hogy ugyanez a gép később Mészáros Lőrinc lányát, és a ZTE tulajdonosát hozta Ferihegyre. Drónvideót készítettek arról, hogy Mészáros üzlettársa, Szíjj László, valamint egy kormánybiztos, és Homolya Róbert MÁV-elnök ugyanazzal a  luxusjachttal hajókázik az Adrián, amin korábban Mészáros Lőrinc pihent. Térképre tették a luxusjacht és a magánrepülő összes eddigi útját, és kiderült, hogy elég sokszor keresztezték egymást, például az elmúlt két hónapban ötször voltak azonos időpontban Rijekában (Fiume).

Az első fotó, amely Mészáros Lőrincet összeköti a luxusjachttal a Mércén jelent meg. Mészáros Lőrinc az olaszországi Porto di Ischia kikötőjében ült a Lady Mrd nevű luxusjacht fedélzetén.

A jachtot tavaly 20,9 millió euróért (vagyis körülbelül 6,8 milliárd forint) hirdették. Az eladás után az eredetileg Lady M néven, kajmán-szigeteki zászlóval közlekedő jachtot 2018. január végén Máltán vették nyilvántartásba Lady Mrd néven.

 

Egy jó és fontos meccsért az ember csak elkíséri külföldre is a kedvenc csapatát, hogy szurkoljon egy jót, Orbán Viktor itt már szerencsésen megérkezett Bulgáriából Ferihegyre – Fotó: Átlátszó / Németh Dániel

 

Nagyon fontos információ, hogy a jacht kategóriája ?pleasure craft?, ami a máltai szabályozás szerint azt jelenti, hogy nem lehet bérbeadni, csak a tulajdonosa és az ő vendégei használhatják.

A máltai hajónyilvántartás szerint a Lady Mrd tulajdonosa egy L&L Charter Ltd. nevű máltai cég, aminek tulajdonosa egy másik cég, a PKF Fiduciaries International Ltd. Ez szintén máltai bejegyzésű, minden bizonnyal strómancég. A máltai cégadatok a PKF több mint kétszáz offshore céget kezel tulajdonosként vagy igazgatóként. A PKF tulajdonosa két  máltai magánszemély, George és Marianne Mangion. Nem túl hihető, hogy valóban ők lennének a tulajdonosok.

Sőt, azt követően pedig pláne nem hihető, hogy ugyanaz a két offshore cég, illetve ugyanaz a két ember volt a tulajdonosa az Artemy nevű luxusjachtnak is, aminek a fedélzetén 2016-ban a Magyar Narancs fotózta le Mészáros Lőrincet.

A másik ?titokzatos? jármű, amellyel térben és időben csak ezen a nyárom is többször találkozott a Mészárossal összefüggésbe hozható jacht, egy 17 milliárd forintos magánrepülőgép, OE-LEM lajstromszámmal.

 

 

Az Átlátszó azt írja, hogy a vadonatúj Bombardier Global 6000 típusú luxus magánrepülőgép a cég montreáli gyárából Bécsbe 2018. március végén érkezett meg. A gép azóta az osztrák léginyilvántartásban szerepel OE-LEM lajtsromszámmal. Tulajdonosa nem ismert, az üzembentartója pedig az International Jet Management GmbH, egy erre szakosodott osztrák cég.

Az International Jet Management GmbH volt az üzembentartója annak a kisebb, 3 milliárd forintos, OE-IKZ lajstromszámú magánrepülőnek is, amellyel 2018 januárjában a Célpont és a Zoom fotózta le Mészáros Lőrincet.

Habár a gépnek osztrák üzemeltetője és osztrák lajtsromszáma van, az OE-LEM luxusrepülő szinte állandóan a budapesti repülőtéren parkol. Onnan indul, és oda érkezik, csak nagyon ritkán megy ki Bécsbe, ahova elvileg tartozik. Az elmúlt hónapokban ráadásul többször repült Ferihegyről éppen oda, ahol a Lady Mrd luxusjacht tartózkodott a kérdéses időpontban, de más érdekes utakat is talált az Átlátszó.

Orbán Viktor miniszterelnök is megtapasztalta már az OE-LEM kényelmét, ugyanis július 25-én ezzel a luxusrepülővel utazott Bulgáriába a Videoton-Ludogorec BL-meccsre.

 

A fentiek csak szemezgetések, a teljes cikket érdemes egyben is elolvasni az ÁtlátszónA tényfeltáró portál lehetséges támogatási módjairól EZEN A LINKEN olvashatnak.

KategóriákMETÁL