Írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a parlamentnek csütörtökön este Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez intézve a címben idézett kérdést. A ZSÖK-ről és a PNSZ-ről van szó. Amiről ma délután Péterffy Attila pécsi polgármester is beszélt az online fogadóórán.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Országgyűlési munkám során kiemelt figyelemmel követem szülő- és lakóhelyem, Pécs városának fejlődését, örömeit és gondjait” – kezdte a kérdés felvezetését Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és országgyűlési frakcióvezetője.

Mint írta, nyugtalanító hírek érkeztek arról, hogy a kormány, azon belül is nevezetesen az EMMI nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit egyes kulturális intézmények finanszírozásával kapcsolatban.

Tóth elismerte, hogy a rendkívüli helyzet van, amely nyilvánvalóan rendkívüli leterheltséget okoz a minisztériumnak is, és látják, hogy “a Fekete Péter kulturális államtitkár által felügyelt ágazatban is jelentős feszültségek keletkeztek a tárca különböző javaslatai, intézkedései miatt”.

Mindez azonban Tóth szerint nem jelenthet mentséget arra, hogy a minisztériumban hónapok alatt sem jut idő és energia érvényes és hatályos szerződéses kötelezettségek teljesítésére, illetve döntések meghozatalára.

Tóth megemlíti, hogy a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. Pécs önkormányzatának kizárólagos tulajdonában álló nemzeti minősítésű szervezet, amely 2021. december 31-ig hatályos előadó-művészeti közszolgáltatási szerződést kötött a Magyar Állammal. Ennek értelmében a PNSZ-t működtető cég művészeti és működési támogatásra jogosult, amely támogatás mértékét a szerződés egyik pontja értelmében Magyarország mindenkori költségvetéséről szóló törvénye biztosítja.

A baloldali politikus leírta azt is, hogy a pécsi önkormányzat 2020. január 27-én kérelemmel fordult Magyarország Kormányához a Pécsi Nemzeti Színházat működtető nonprofit kft. közös működtetése tekintetében. Információja szerint azonban erre a kérelemre a mai napig nem kapott választ a pécsi önkormányzat.

A levélből kiderül az is, hogy a pécsi színházo nonprofit kft. részére 2020-ra 270 millió forint önkormányzati támogatást irányzott elő a pécsi önkormányzat, s hogy tavaly a színházi cég 527 millió forint állami és 317 millió forint önkormányzati támogatásban részesült.

Tóth ezt követően rátért a ZSÖK, azaz a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyére is. Mint írta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Pécs önkormányzata 2016. június 27-én kötött 10 évre szóló együttműködési megállapodást egymással. Ennek értelmében a Modern Városok Program keretében a Kormány többlettámogatást biztosít Pécs önkormányzatának a Zsolnay Kulturális Negyed, a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Központ működtetése érdekében.

A megállapodás 2025-ig éves lebontásban is részletezi a biztosítandó állami forrást. Amit a Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ üzemeltetésére, valamint a Pannon Filharmonikusok által ellátott kulturális feladatok megvalósítására fordít a ZSÖK minden évben.

Idén 1,5 milliárd forint állami és 200 millió forint pécsi városi támogatás került megállapításra a ZSÖK-nek. Ezen túlmenően a Pannon Filharmonikusokat működtető nonprofit kft.-nek 412 millió forint állami és 150 millió forint önkormányzati támogatás járna. A pécsi önkormányzat mostanra már megkötötte az idei támogatási szerződéseket a hivatkozott együttműködési megállapodásban, 2020-ra vonatkozó városi támogatásról.

Ahogyan az állami támogatás folyósítása érdekében a pécsi önkormányzatnak és az EMMI-nek évente kell szerződést kötnie, az együttműködési megállapodás értelmében.

Magyarul ez egy formaság, egy már korábbi megállapodás és korábban eldöntött fizetési ütemezés miatt.

Pécs önkormányzata 2020. január 22-én küldte meg az EMMI-nek a szerződés tervezetre vonatkozó, s az érintett felekkel egyeztetett észrevételeit. Sajnálatos módon azonban a szerződés megkötésével kapcsolatos egyeztetési folyamatok 2020. január 22. napja óta “állnak”, ugyanis az EMMI immáron majdnem három teljes hónapja nem adott választ a pécsi önkormányzatnak.

Tóth azt írta, hogy a Kásler Miklós által irányított EMMI “kivételezett helyzetbe hozta” a pécsi önkormányzatot, mert az MSZP elnökéhez eljutott információk szerint csak a pécsi kulturális intézmények állami finanszírozására irányuló szerződéses kötelezettségeit nem teljesítette maradéktalanul a minisztérium.

Ezek után a politikus szerint azon sem lehet csodálkozni, ha egyesek a minisztérium rosszhiszeműségéről, zsarolásáról és a kormánypártok önkormányzati választásokon elszenvedett veresége miatti pitiáner bosszújáról kezdenek beszélni.

Éppen ezért annak érdekében, hogy a probléma mindenki számára megnyugtató módon rendeződhessen, írja Tóth Bertalan, s hogy ne kapjanak szárnyra rosszindulatú pletykák, azt kérte Kásler minisztertől, hogy válaszoljon néhány kérdésre.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke – Fotó forrása: MSZP

Az alábbiakra:

  • 1. Miért nem válaszol közel három hónapja a pécsi önkormányzat fentebb hivatkozott leveleire?
  • 2. Mikor dönt végre az EMMI a Pécsi Nemzeti Színházat érintő támogatási kérelemről?
  • 3. Mikor fogja végre aláírni és kifizetni a Zsolnay Kulturális Negyed, a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Központ működtetése érdekében létrejött Együttműködési megállapodás alapján vállalt kötelezettsége alapján a 2020. évi támogatási szerződést?
  • 4. Ugye az csak rosszindulatú pletyka, hogy arra játszik a kormányzat, hogy a Pécsi Nemzeti Színház támogatásának visszatartásával kikényszerítse ki a Zsolnay Örökségvédelmi Központ állam részére történő átadását?

Arról egyébként, hogy a kormány valami miatt a ZSÖK-öt szeretné megkapni, és ezért hajlandó lehet még akár az állam és pécsi önkormányzat közti szerződést is megszegni, Péterffy Attila pécsi polgármester is utalt, ha nem is ezekkel a szavakkal a mai online fogadóóráján.

A Szabad Pécshez pedig ezektől teljesen függetlenül az a nem hivatalos információ jutott el, amely szerint felmerült, hogy a ZSÖK-nek a kormány részére történő átadásával, azaz tulajdonba adásával talán “lerendezhető” lenne a 8,5 milliárdos állami kölcsön visszafizetése és az amiatt beterhelt pécsi ingatlanok “felszabadítása”.

Az eredő mindkettőnél ugyanaz lenne: a ZSÖK, azaz a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program talán két legfontosabb nagy építési programjának, vagy két nagy kuclsprojektjének “végeredményét” működtető cég kerülne állami tulajdonba és teljes állami fennhatóság alá.

Ami, szerintünk, két dolog miatt lenne több, mint cinikus.

Az egyik, hogy ha tényleg a fentiek közül a legrosszabb forgatókönyv él, akkor azt állami zsarolás kényszerítené ki. Miközben senkinek, sem Orbán Viktor, miniszterelnökként, sem Kásler Miklós, miniszterként, sőt egyik minisztérium sem a saját pénzét használja – hanem mindannyiunkét. Azaz többek közt Pécs és a pécsiek pénzét is. Vagyis részben a saját pénzünkből finanszírozott pozíciókban ülő emberek és minisztériumok próbálkozhatnak kalózos tulajdonszerzéssel (már, ha igaz, amire Tóth és Péterffy is utalt).

Másrészt pedig azért lenne kifejezetten cinikus, mert az EKF-program egyik legfontosabb célja és ígérete a kulturális decentralizáció volt. A függetlenedés Budapesttől. Mert igen, már akkor is úgy volt ez kitalálva, hogy az állam vállal nagy részt a felépülő új pécsi kulturális intézmények finanszírozásából.

KategóriákMETÁL