Már, ha megválasztják persze október 13-án pécsi polgármesternek a Mindenki Pécsért jelöltjét. Péterffy Attila a pécsi ügyvédekből álló, a közérdekből nyilvános adatok megismerééséért dolgozó TAKA 2019 nevű szervezet megkeresésére válaszolva mondott igent arra a megállapodásra, hogy ha ő lesz a polgármester, akkor a közérdekű adatok a jövőben nem lesznek “eldugva” és rejtegetve a választók előtt, és ingyen biztosítani fogja azok megismerését. A TAKA 2019 Vári Attilát is megkereste ezzel az ötletével.

A cikk a hirdetés után folytatódikPéterffy kiadja a titkolt közérdekű adatokat! címmel jelent meg bejegyzés a pécsi ügyvédekből álló civil egyesület, a TAKA 2019 Facebook-oldalán nemrég arról, hogy milyen változás várható a közérdekből nyilvános adatok megismerésében, amennyiben a Mindenki Pécsért Egyesület polgármesterjelöltje vezetheti majd a várost október 13-a után.

Mint írják, a Társaság a Közérdekű Adatokért 2019 Egyesület levélben fordult az esélyes pécsi polgármester jelöltekhez, Péterffy Attilához és Vári Attilához.

A civil szervezet kezdeményezett egy olyan megállapodást, amelyben a jelölt vállalja, hogy megválasztása esetén kiadja azokat a közérdekű adatokat, amelyeket az egyesület az elmúlt hónapokban sikertelenül próbált beszerezni Pécs Városától és érdekeltségében lévő gazdálkodó szervezetektől.

„A TAKA 2019 Egyesület kezdeményezésére Oszvald Péter elnök (TAKA 2019) és Péterffy Attila polgármesterjelölt között megállapodás született, mely szerint a jelölt megválasztása esetén haladéktalanul intézkedik a TAKA 2019 által kért közérdekű adatok kiadása iránt és a jövőben is együttműködik a közérdekű adatok nyilvánosságának biztosítása terén.” – írják.

Majd hozzátették azt is, hogy a közérdekű adatok beszerzésének célja, hogy a pécsi polgárok megismerhessék, az elmúlt években hogyan is sikerült ekkora adósságot felhalmozni.

„A pécsi cégek egy része, többek között a Tettye Forrásház Zrt. vagy a Vári Attila vezette PSN Zrt. indokolatlanul magas költségtérítést megjelölve akadályozta a közérdekű adatok nyilvánosságát.”

A TAKA 2019 ezekben az ügyekben az adatvédelmi hatósághoz fordult.

Azt is írták, hogy

„Vári Attila a TAKA 2019 Egyesület megkeresésére nem válaszolt”.


Lapunk a bejegyzéssel kapcsolatban megkereste Péterffy Attila stábját, ahonnan azt a megerősítést kaptuk kérdésünkre, hogy jól értelmezzük a bejegyzést, Péterffy Attila nem csak azt vállalta, hogy a TAKA 2019 által korábban kikért adatokat ingyen ki fogja adni vagy adatni, de azt is mondták egyúttal, hogy amennyiben Péterffy lesz a polgármester, a közérdekből nyilvános adatok megismerésének, hozzáférhetőségének a gyakorlata Pécsett és a pécsi önkormányzati társaságoknál változni fog, nem próbálják sem időhúzással, sem csillagászati összegű vagy bármilyen összegű költségtérítéssel akadályozni a közpénzekből működő szervezetek és hivatalok közérdekből nyilvános szerződéseinek, nyilvántartásainak megismerését, magyarán lehetőleg gyorsan, gördülékenyen és ingyen ki fogják azokat adni.

KategóriákMETÁL