Az új vásárcsarnokba költözésre vonatkozó tervek ismertetésével folytatódott a pécsi városvezetés által a piaci árusok képviselőivel kezdeményezett egyeztetéssorozat csütörtökön, közölte pénteken Pécs vezetése. Elhangzott az egyezetetésen, hogy az új épület kivitelezése egyelőre jó ütemben halad, s ha ez így marad, akkor lehet, hogy az árusoknak mégsem kell átmeneti helyszínre költözniük.

A cikk a hirdetés után folytatódikÚjra egyeztetett a pécsi városvezetés a vásárcsarnok bérlőinek képviselőivel. A párbeszéd még tavaly ősszel indult, amikor kiderült, a 2019 előtti csúszások miatt időben összeérhet az új vásárcsarnok építése és a régi csarnok felújítása, emiatt felmerült, hogy az árusoknak ideiglenes helyszínre kell költözni, írta pénteki közleményében a pécsi városháza. A csütörtöki egyeztetésen elhangzott: az új vásárcsarnok építkezése eddig gyorsabban halad a vártnál, ha ezt az ütemet tartani tudják, akkor lehet, hogy nem lesz szükség ideiglenes árusítóhely kialakítására. Ez tehát még ahhoz képest is jó és új hír, amit korábban írtunk, hogy fél évet nyerhettek a korábban gondolt ütemtervhez képest.

Sőt, az is külön kérdés volt, hogy hol lesz az ideiglenes helyszín, mi is próbáltuk ezt kideríteni.

A költözés feltételei

A friss városházi közlemény szerint az építkezés üteme mellett az új létesítmény majdani birtokba vétele, egészen konkrétan az új vásárcsarnokba költözés feltételei is élénk érdeklődést váltottak ki a bérlők képviselőinél.

Ezzel kapcsolatban a csütörtöki megbeszélésen közölték, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PVh) munkatársai több hónapos munkával kielemezték a jelenlegi bérlők szerződéseit, a legteljesebb mértékben, az egyedi szerződések szintjéig feltérképezték a jelenlegi helyzetet. Kiderült, hogy a mostani árusok bérleti szerződései nem egységesek, egyes bérleti díjak esetében jelentős díjkülönbség is előfordul.

Néhány napja ilyen készültségi fokú volt az új pécsi vásárcsarnok építése – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Ezzel párhuzamosan a PVh szakemberei azt is meghatározták, hogy az új vásárcsarnok milyen kapacitással rendelkezik majd, és pontosan milyen szolgáltatásokat, mekkora költség mellett képes majd nyújtani a bérlők számára. Ebben már a bérlők által megfogalmazott és a kivitelező, illetve az üzemeltető által befogadott kéréseket, így például a parkolásra, a fedett külső asztalok kialakítására, vagy bizonyos esetekben a hűtőpultok beépítésére vonatkozó igényeket is figyelembe vették, írták.

Az új épület árusítóhelyeire vonatkozó tervek ismertetésekor hangsúlyozták, az új csarnokban egységes és átlátható bérleti díjak lesznek, és a rezsiköltségek tekintetében nem várható jelentős emelkedés a jelenlegi szinthez képest.

Javaslat a bérleti konstrukcióra

Mindezek alapján a PVh javaslatot tett az új csarnok bérleti konstrukcióira, ezt csütörtökön mutatták be az árusok képviselőinek, akiktől további javaslatokra számítanak. Az egyeztetés végén a felek újra leszögezték, hogy 2021 augusztus végéig kell megállapodniuk arról, hogy a régi csarnok bérlői közül ki milyen feltételekkel tud átköltözni az új vásárcsarnokba.

„A pécsi városvezetés komolyan veszi az új vásárcsarnok kialakításának és zökkenőmentes üzembe helyezésének kérdést. Célunk, hogy minden szereplő, így a vásárlók, a bérlők, és az önkormányzat érdekeit figyelembe vegyük, és olyan működési modellt alakítsunk ki, amely mindenki megelégedésére szolgál. Fenti célok elérése érdekében tovább folytatjuk a párbeszédet a vásárcsarnok ügyében” – zárul a közlemény.

KategóriákMETÁL