Csütörtökön fél tizenegykor kezdődött egy kilakoltatás Siklóson, ami cikkünk közlésekor még folyamatban van. Egy háromfős család kerül utcára, egy férfi, az adós, az ő élettársa, és a nő 26 éves szellemi fogyatékos fia. Idén november 15-től már nem lehet kilakoltatni senkit, azaz az utolsó lehetséges napra időzítették ezt a kilakoltatást a tél és karácsony előtt. Cikkünk írásakor még nem dőlt el, hogy ma este lesz-e fedél a fejük felett. CIKKÜNKET (KÉTSZER IS) FRISSÍTETTÜK.

A cikk a hirdetés után folytatódikKiss István ma 68 éves, mindig is fuvarozással foglalkozott, 1990 előtt is. A rendszerváltást követően azonban azonnal vállalkozni kezdett, 1990-ben egyéni vállalkozóként vállalt teherfuvarozást, később ez átalakult egy kft.-vé. A férfi nemzetközi árufuvarozással foglalkozott. A biznisz jól ment később már több kamionnal is dolgozott egyszerre.

A férfi 2001-ben a K&H Banktól nem egészen 10 millió forint hitelt vett fel. Forint alapú hitelt, kamattámogatással, szabad felhasználásra, ingatlanfedezettel. A fedezetet a saját keze által épített 140 négyzetméteres, egy szint plusz tetőtér beépítéses ötszobás siklósi családi ház jelentette. A ház Siklóson, a Korvin Ottó utcában áll, nem messze Siklós belvárosától.

István a mintegy 9,6 millió forint hitelt 15 éves futamidőre vette fel, és állítása szerint a nagyjából havi 110 ezer forintos részleteket fizette éveken át. A hitelt aztán a világválság miatt őt is elérő problémák miatt végül nem tudta fizetni, 2009-től leállt a részletek utalásával. Ezzel párhuzamosan a vállalkozása is “becsődölt” a lízingelt autóit is elvitte egy bank.

Kiss István 2001-től öregségi nyugdíjas, akkor mintegy 50 ezer forintot utalt neki az állam, ma mintegy 65 ezer forintot kap. A banki tartozás miatt azonban a pénze felét a bank leemeli a számlájáról, teljes nyugdíjat még nem kapott ezért. István teherautósofőrként vagy fuvarozóként vállalt alkalmi munkákat az elmúlt években. Jelenleg is dolgozik, “kiskönyvvel”, siklósi kisgyermek intézményeknek szállít ebédet. Átlagosan egy hónapban 45 ezer forinttal tudja az alkalmi munkáival kiegészíteni azt, ami a nyugdíjából megmarad.

István elvált, van két felnőtt gyermeke, de 2003 óta egy új asszonnyal, élettársával él a Korvin Ottó utcai házban. Élettársa nem tud munkát vállalni, mert gyakorlatilag 0-24 órában kell felügyelnie a ma már 26 éves, szellemi fogyatékos fiát. Istvánnal így már hosszú évek óta közösen nevelik Richárdot, a nő fiát. A nő jelenleg nettó 90 ezer forint otthonápolási díjat kap, a fiúnak 22 ezer forint jár az államtól.

Kiss István a tízmilliós hitelt a vállalkozására vette fel, beforgatta a pénzt a később becsődölt vállalkozásba. Azt mondta, nagyon naiv volt, amúgy is magát naiv, hiszékeny embernek tartja, aki nem keresi, hanem ha lehet elkerüli a konfliktusokat.

Lapunkhoz is csak az utolsó pillanatban jutott el történetével, amikor már gyakorlatilag elkerülhetetetlen volt a kilakoltatás.

István történetében azonban az elmesélése szerint van jó néhány csavar, és számunkra is maradtak homályos foltok, ezért részletesen nem adjuk közre, amit megtudtunk.

István szerint a családi házát a 2001-es hiteligényléskor 27 millióra értékelték fel, ez alapján kapta a mintegy tízmillió forint banki kölcsönt.

Nem biztos, hogy a háza, akár akkor, akár ma ér 27 milliót. Ismert, hogy a banki gyakorlat akkoriban szólt arról is, hogy igyekeztek minél magasabb összegű és minél több hitelt kihelyezni az ügyintézők.

István azonban nem csak a banknak, hanem egy pécsi székhelyű fuvarozó cégnek is tartozott, állítólag már 2001-ben. Elmondása szerint ő 1990-től volt a beszállítója (fuvarozója) a pécsi cégnek, 2001-ig. Merthogy valamiféle bérleti díjat fizetett a cégnek, az ő kamionjaik használatáért. A fuvaros cég korábbi vezetője évekkel ezelőtt elhunyt, a cég pedig 2001 óta átalakult, s nem csak nevet, profilt is váltott, ma már ingatlankezeléssel(!) foglalkozik, és (papíron) osztrák tulajdonosai vannak.

István elismerte, hogy valóban tartozott volt partnercégének, több mint 4 millió forinttal. A cég több, mint tíz év múltán nyert ellene pert, és 165 ezer forint körüli perköltség is terhelte amiatt Istvánt. Aki állítja, hogy a bírósági végrehajtást, a korábbi siklósi végehajtó, Budai László ennek az összegnek, a perköltségnek a meg nem fizetése miatt kezdeményezte ellene.

Aminek a végén a  140 négyzetméteres családi házát elárverezték a feje fölül. István állította, hogy nem tudott az árverésről. Sőt, hogy még aztán évekig nem tudott arról, hogy a ház, amelyben élt már nem az ő tulajdona. Állítólag csak három éve, 2016 őszén szerzett arról tudomást, hogy a családi házát, árverésen a K&H Bank vásárolta meg, 9 millió forintért. Akkor jelentkeztek ugyanis nála, hogy hagyja el a házat 8 napon belül az új családjával.

Állítja, amiatt sem tudott az egész ügyről, mert a pénzből, a 9 millióból ő nem kapott egy forintot sem.

Mindenesetre az tény lehet, hogy István feje felett az a bank vette meg árverésen, valószínűleg piaci értéke alatt a családi házát, amelynek amúgy tartozik, és amely évek óta inkasszózza a tartozása miatt a nyugdíjának a felét. De a végrehajtás és az árverés nem a banki tartozás miatt indult, ami István szerint amúgy 2009-ben (amikortól már nem fizette a részleteket), mintegy 6,5 millió forint volt.

A bank évekkel később, István emlékei szerint 2018-ban szerzett végül jogerős kilakoltatási végzést. Ő úgy tudja, hogy az ingatlan tulajdoni lapjára is ekkor vezették fel csak a bankot.

István elmesélte, hogy amint, 2016-ban, megtudta, hogy a bank a már csak volt házának a tulajdonosa, próbálta elintézni, hogy lehessen bérlője a háznak. A bank azonban azt mondta erre, hogy nekik nincs jogosultságuk bérbe adni ingatlant.

Vagyis mindez azt is jelenti, hogy István néhány éve úgy lakik egykori házában az élettársával és a 26 éves szellemi fogyatékos fiúval, hogy tudta nem az övé az ingatlan, miközben nem fizetett, mert nem is fizethetett lakbért. Ugyanakkor megtakarítása nincs, s most nincs is hová mennie. Azt mondta, hogy próbáltak albérletet is keresni, de nincs túl sok szabad Siklóson, és hogy amikor megtudják a tulajdonosok, hogy milyen helyzetben vannak, és szellemi fogyatékos fiú is menne, széttárják a kezüket. Attól félnek, szerinte ez egyértelmű, hogy ha nem tudnak fizetni, nem tudják őket kitenni, és hogy a fiú kárt tesz a lakásban. Illetve ahol talán fogadták volna őket, ott nagyon magasak az árak, és 4-5 havi kaució megfizetése mellett mehettek volna be az ingatlanba.

Az önkormányzat már a tavasszal is próbált nekik segíteni, az új vezetés sem zárkózott el ettől, sőt őket is megkereste már korábban is István, aki idén tavasszal fogta fel, hogy hamarosan tényleg ki kell menniük a házból.

Siklóson azonban elviekben nincs az elhelyezésükre mód, nincs olyan szabad önkormányzati lakás, amit fel tudnának nekik ajánlani.

Siklós egy kérést intézett a bankhoz, hogy ne tegyék még ki a férfi és a családját, várják ki, amíg meg tudják oldani a helyzetet. Merhogy az önkormányzat szerint egyértelmű, hogy Istvánék szociálisan rászorulók. Istvánéknak ilyen “támogató” papírjuk van a családsegítőktől és a gyámhatóságtól is. A kilakoltatást azonban most már nem tudták megúszni.

Lapunk csütörtökön írásban megkereste a K&H Bank sajtó osztályát, hogy nyilatkozzanak az ügyben, de egyelőre még nem kaptunk választ. Ha kapunk, frissítjük cikkünket.

FRISSÍTÉS 17.15 – Válaszolt a K&H. A Szabad Pécs megkeresésére válaszolt lapunknak Kiss István kilakoltatási ügyében a családi házat árverésen megvásárló pénzintézet. Azt írták, hogy “a K&H Bank mindig a jogszabályoknak, törvényi előírásoknak, bírósági, hatósági döntéseknek megfelelően jár el. Minden esetben törekszünk ügyfeleinkkel olyan megoldásokat kidolgozni, ami mind az ügyfél, mind a Bank érdekeit figyelembe veszi. Lépéseinket minden esetben a ránk vonatkozó jogszabályi kötelezettségek figyelembe vételével tesszük meg, és mindig szem előtt tartjuk minden ügyfelünk érdekét is.”

Beszéltünk Mojzes Tamással, a Fidesz siklósi alpolgármesterével is. Kiss István őt is megkereste, ahogyan a korábbi polgármestert, Marenics Jánost, és Nagy Csabát, a térség országgyűlési képviselőjét is. Mindannyian ígérték, hogy igyekeznek valamit kitalálni, de egyelőre nincs előrelépés. Mojzes Tamás lapunknak ma azt mondta, hogy ismeri az ügyet, próbálnak segíteni, már ma megoldani azt, hogy legalább időlegesen tudjanak elhelyezést biztosítani. Az alpolgármester azt mondta, hogy Siklós jegyzője fog a későbbiekben számunkra részletes tájékoztatást adni.

FRISSÍTÉS 14.40h – Dr. Héger Zsolt, Siklós jegyzője tájékoztatta lapunkat a délután egy óra után véget ért kilakoltatás után. A siklósi önkormányzat egy nem komfortos másfél szobás szükséglakás átmeneti – információink szerint hónapra hónapra szóló – biztosítását ígérte meg, és tudta felajánlani a családnak. Kiss Istvánék hétfőn fognak visszajelezni, hogy elfogadják-e ezt a lehetőséget. (Nem írtuk eddig, de az eddig családi házban élő családnak két kutyája is van.) A legfontosabb, hogy ma és a következő napokban sem maradnak fedél nélkül Kissék, mert ismerősök átmenetileg néhány napra befogadják őket. Ezért is van idejük, pár nap mindenképpen arra, hogy átgondolják a közeljövőjüket, és azt, hogy hogyan tovább. A jegyző elmondása szerint a kilakoltatás rendben, mindenféle ellentétektől és incidenstől mentesen ment. A volt lakóknak még a következő napokban-hetekben is van módjuk az eddig el nem vitt dolgaikat, bútoraikat a házból elvinni. Sőt, a siklósi önkormányzat a szállításban is tud segíteni a családnak.

Úgy tudjuk, hogy az átmeneti megoldást a siklósi önkormányzat egy szükséglakás időleges biztosításáva próbálja biztosítani.

Tudni kell ugyanis, hogy például családok átmeneti otthonába felnőtt korú gyermekkel nem lehet menni, és a gyermekotthon sem jöhetett szóba a 26 éves fiú számára az életkora miatt.

Dr. Deák Attila siklósi bírósági végrehajtót is kerestük az ügyben. Tudni kell, hogy Kiss István végrehajtási ügye a korábbi siklósi bírósági végrehajtónál, Budai Lászlónál kezdődött, a házat is az “ő idején”, 2013-ban árverezték el a tudomásunk szerint, bírósági végrehajtási eljárás során. Deák Attilától az ügy részleteiről szerettünk volna érdeklődni. De ő azt mondta, hogy természetesen hajlandó erről a sajtónak beszélni, kész és nyitott nyilatkozni. Addig azonban a bírósági végrehajtásról szóló törvény alapján, annak egyértelmű rendelkezése szerint nincs lehetősége nyilatkozni a sajtónak folyamatban lévő végrehajtási ügyről, ameddig erre előzetesen engedélyt nem kap a törvényben rögzítetteknek megfelelően a felettes szervétől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kartól.

Disclaimer: A konkrét ügyről, illetve ügyekről, valamint a kapcsolódó eljárásokról, amelyek megelőzték a 2019. november 14. 10.30 órára időzített siklósi kilakoltatást, lapunk csak néhány órával ezelőtt szerzett tudomást. Személyesen nem tudtunk beszélni a szereplőkkel, de akit lehetett, megkerestünk. Az ügy “főszereplőjével is csak telefonon beszéltünk, és papírokat sem láttunk. Ennek ellenére lapunk úgy döntött, hogy beszámol az ügyről. A fenit történetet jórészt egyetlen személy, a családi ház eredeti tulajdonosának elmondása alapján írtuk meg.

KategóriákMETÁL