Sorban a harmadik olyan hazai újságírói mentorprogram zárult a napokban a korrupcióellenes nemzetközi szervezet, a Transparency International Magyarország szervezésében, amelyben a Szabad Pécs is részt vett. Lapunk a 2015-ös pécsi használt Volvo-buszbeszerzés hátteréről írt újabb két cikket jelentette meg a mentorprogram részeként. A cikkeket hagyományosan zsűrizik is, neves újságírók és médiaszekemberek, akik a Nyugat.hu cikkét találták a legjobbnak az idén.

A cikk a hirdetés után folytatódikFinnország budapesti nagyköveti rezidenciáján, kedden este tartotta a Transparency International Magyarország Alapítvány a 2019-es oknyomozó újságírói mentorprogramjának a záróeseményét. A díjátadón és az azt követő fogadáson a Szabad Pécs egyik újságírója, Babos Attila és lapunk gyakornoka, Várdai Levente is részt vett. Az oknyomozó mentorprogram lényege ugyanis az, hogy egy feltételezett korrupciós ügyet az újságírók a tényfeltáró újságírás eszközeivel bemutatnak, mindeközben azonban egy, az újságírói szakmát kezdő, vagy abba belekóstolni kívánó gyakornok mentoráltként vesz részt a munkában és a cikk elkészítésében. Az idei programnak is, csakúgy mint az előző kettőnek a mentori szerepét lapunk részéről Babos Attila, a Szabad Pécs egyik alapítója vállalta, a mentorált gyakornok pedig Várdai Levente volt. Várdai Levente az újságírói mentorprogramra közvetlenül a Transparency kiírásán jelentkezett.

Babos Attila, a Szabad Pécs újságírója, mentor (b), Várdai Levente (k), lapunk gyakornoka, mentorált és Szabó Dániel (j), a TI Magyarország projektmenedzsere az oknyomozó újságírói mentorprogram kedd esti budapesti díjátadóján
Fotó forrása: Transparency International Magyarország Alapítvány

A Transparency immáron hetedik alkalommal megtartott mentor-mentorált programját ebben az esztendőben is magyarországi nagykövetségek támogatták. Idén a záróeseménynek helyet adó finn nagykövetség mellett, a francia, a holland, a német és a svéd nagykövetség is segítette a program megvalósulását. Fontos megjegyezni, hogy az országszintű korrupciót vizsgáló nemzetközi listákon ezek az országok rendre előkelő helyen szerepelnek, a világon ezekben az országokban (és még néhány másik hasonló nyugat- és észak-európai országban) a legalacsonyabb a korrupció mértéke.

A nyertesek: Józing Antal és Czömpöl Bianka, a Nyugat.hu újságírói a TI Magyarország oknyomozó újságírói mentorprogramjának kedd esti díjátadóján
Fotó forrása: Transparency International Magyarország Alapítvány

A cikkek egy külön versenyen is indulnak, amelyen idén a négytagú zsűri a Nyugat.hu cikkét találta a legjobbnak. (Aminek amúgy folytatása is készült már.)

A Nyugat.hu mentor szerkesztő-újságírója Józing Antal, mentoráltja pedig a lap fiatal munkatársa, Czömpöl Bianka volt. A szerzőpáros egy, Szombathely és Sé község határában épülő, hatmilliárdos állami futballakadémiáról írt cikket. Azt ugyanis a korábbi válogatott szombathelyi labdarúgó, Illés Béla magánkézben lévő futballakadémiája mellett alakítják ki, és a Nyugat azt mutatta be, hogy bár az állami szereplők ezzel nem büszkélkednek el, az új fejlesztés felfogható (és ez is lehet az eredeti cél) az Illés Akadémia bővítéseként. A Nemzeti Sportközpontok mindenesetre a nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrum bérleti jogáért kiírt pályázaton az egyedül induló pályázót, az Illés Sportalapítványt bízta meg, írta cikkében a Nyugat.

A Szabad Pécs második alkalommal írt a Transparency mentorprogramjában a hollandiai használt Volvo-buszokról. És ahogyan a 2017/2018-as programban, úgy most is két külön részben foglalkoztunk a buszbeszerzési ügy hátterével. Az egyikben a hitelfelvétlellel kapcsolatos anomáliákra mutattunk rá, míg a másikban arról írtunk, hogy egyes pécsi fideszes politikusoknak milyen hivatalos szerepük lehetett a buszbeszerzésben, amelyről kevés szó esik a kirobbant botrány óta. Illetve, hogy vannak-e, lehetnek-e céges öszefonódások a buszbeszerzés gyanúsítottjai és politikusok közt

A mentorprogramban részt vett még egy független vidéki portál, az idén nyáron elindult Debreciner egy hétrészes, felkavaró cikksorozattal a gyepmesteri telepekről, illetve két olyan oknyomozó műhely, mint az Átlászó, amely a magánnyomozásról írt, valamint a  a Direkt36. Utóbbi cikke a Huawei 5G hálózatáról és annak magyarországi szálairól szólt, s a Direkttel együttműködésben lévő 444.hu-n jelent meg.

A 2019-es mentorprogramban öt nagy tényfeltáró anyag jelent meg, de a két kétrészes cikk, és az eposzi méretű hétrészes debreceni anyag miatt 13 cikket közöltek a program részeként hazai internetes újságok.

KategóriákMETÁL