Láttunk már olyan március 15-ét, amikor rosszabb idő volt (üljön át egy másik autóba, például), de kellemesnek és hívogatónak semmiképpen sem nevezhetjük. Még ehhez képest is nagyon kevesen, csupán mintegy százan voltak azonban a pécsi Kossuth téren, a város hivatalos rendezvényén, amikor Péterffy Attila elmondta ünnepi beszédét. Ami unalmas és puha volt, de legalább egy korrekt és tisztességes, valóban 1848-ról szóló és rövid beszéd.

A cikk a hirdetés után folytatódikNem egészen hat percig beszélt a forradalom 175. évfordulóján Péterffy Attila, Pécs polgármestere szerdán délután a pécsi Kossuth téren. Igaz, volt korábban, a fideszes időszakban is olyan március 15-e, amikor a pécsi polgármester egyáltalán nem mondott beszédet.

Péterffy Attila mintegy száz ember előtt beszélt, ami semmiképpen sem nevezhető kisebb tömegnek sem, ráadásul ebben a számban már a koszorúzók is benne voltak. Habár az is igaz, hogy szabadtéri rendezvény tartására nem volt ideális az időjárás, mégha nem is szakadt az eső, vagy nem volt hóvihar, mint az elhíresült tíz évvel ezelőtti március 15-én. Na és persze az is biztosan számított, hogy a pécsi Fidesz nagy dobása volt, hogy Pécsre csábította Lázár János közlekedési minisztert, aki késő délelőtt kezdte beszédét a Dóm téren, ahol mintegy 800-1000 ember hallgatta az ünnepi műsort (Lázár-miniszter szónoklatát élőben közvetítettük a Facebookon, csakúgy, mint Péterffy Attila beszédét, de még jön egy beszámoló és egy jegyzet is később az ott történtekről).

Péterffy Attila bátor fiatalokat emlegetett, de a legtöbbet a 175 éve kirobbant forradalom lánglelkű költőjéről, az éppen 200 éve született Petőfi Sándorról beszélt. Aki bátor volt, akihez valami módon minden magyar ember kötődik és akit mindenki valamiképpen csodál. Petőfi különleges korban élt és alkotott, a hősök korában, de ő még ebben az időszakban is ki tudott tűnni. Petőfi duzzadt a hittől és sosem mondott le a dicsőségről, és az idő őt igazolta. Nemcsak szavalt a szabadságról, de harcolt is érte és az életét áldozta érte. Petőfi nem ismert megalkuvást és nem kötött kompromisszumot senkivel, ha a hazáról volt szó.

Péterffy Attila azt mondta, kötelességünk Petőfi és a forradalom hőseinek a nyomdokaiban járni. A hazáért, a városunkért és a közösségünkért szerinte élni és dolgozni, és van még szabadságunk, amiért küzdeni érdemes, mindazzal a tehetséggel, ami adatott. Végül azt mondta, hogy Pécs vezetői feladatuknak és kötelességüknek akkor tesznek eleget, ha segítenek emlékezni és tisztelegni, ha valóban emlékezetessé és különlegessé teszik az olyan napokat, amilyen a mai.

KategóriákMETÁL