Hétfő este tette közzé a Mérce, hogy az általuk készített “Bajométer” a “nagy bajról” a “kis bajra” ugrott, azaz a közvetlen csődhelyzetet a baloldali független lapnak sikerült elkerülnie, de – hozzánk hasonlóan – nekik is szükségük van még támogatásra, hogy fenn tudjanak maradni nem csak rövid távon.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint írták, egy hete kongatták meg a vészharangokat azzal a hírrel, hogy a Mérce bajban van, de azóta sok támogatást, megosztást, és még több kedves szót kaptak az olvasóktól. Az egy hét eredménye, amit az olvasóikkal közösen elértek, hogy a Bajométer mutatója megmozdult, előbb csak picit, aztán még nagyobbat, hétfő reggelre pedig már a „nagy baj”-ból a mutatója átért a „kis baj” zónába. Vagyis a közvetlen csődhelyzetet elhárították, januárban még működni fog a Mérce.

Úgy számolnak, hogy ha idén december végéig összegyűjtenek még 1,5 millió forint rendszeres támogatást, akkor egy évre biztosítva lenne a Mérce működése.

A Mérce, a Szabad Pécstől függetlenül szintén a múlt hétfőn fújt vészriadót, lapunk fel is függesztette a működést, bizonytalan időre, mi a múlt hét végén döntöttük el, hogy hamarosan vissza tudjuk kapcsolni az oldalt, ami meg is történt hétfő. Lapunk a korábbi ötven helyett több mint 150 rendszeres támogatóval rendelkezik, amely számot még nagyjából meg kellene háromszoroznunk, ötszáz rendszeres előfizetővel tud biztosan, közép- és hosszú távon működni lapunk.

Természetesen, tudjuk, hogy nem csak mi kérünk, és amellett, hogy köszönünk minden forintot és minden jó szót, arra biztatunk mindenkit, hogy aki csak teheti, támogassa a függetéen sajtót. És akkor is, ha teheti, ha nem pont azon a településen, sőt, akár nem csak abban az országrészben él, mert ez közös felelősségünk.


A Mérce, a Partizán, a Debreciner, a Direkt36, az Átlátszó is várja az adományokat vagy előfizetéseket, hogy csak pár példát említsünk, de az az igazság az, hogy minden, a kormányhoz nem bekötött lapnak, a legnagyobbaknak is el kellett már indítaniuk a saját adománygyűjtő kampányukat.

KategóriákMETÁL