Habár a május 4-i érettségi dátum csütörtökön már nem is volt annyira biztos, mint szerdán. És ezen a csütörtökön más is történt, valaki A NAGY JÓSLAT kapcsán picit ellentmondott Orbán Viktornak, ráadásul egy pécsi orvosprofesszor, és pont a miniszterelnök második kedvenc lapjában. A kormány május 4-étől lazíthat a jelenlegi szabályokon, hogy újraindítsa a gazdaságot, nemzetközi példákra is hivatkozva. Habár arról nem tudunk, hogy bárhol másutt a járvány tetőzésére időzítették volna a korlátozások enyhítését.

A cikk a hirdetés után folytatódikMeghosszabbította ismét a kormány a veszélyhelyzetet Magyarországon. A mostani szabályok május 3-áig mindenképpen életben maradnak, mindezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki kormányinfón.

Az is elhangzott, hogy a kormány szerint hamarosan elkezdődhet az enyhítés és a “gazdaság újraindítása”. A kormányzati tájékoztatási oldalon is írnak erről, azt, hogy “az időben megtett intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon sikerült lassítani a járvány terjedését. A korlátozások hosszú távú fenntartása azonban súlyos gazdasági következményekkel jár”.

Vagyis ebben lépni kell. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, hogy tervet dolgoznak ki a gazdaság beindítására, amiről akár már a jövő szerdai kormányülésen dönthetnek. Ha ez a döntés meglesz, akkor feltehetően Orbán Viktor miniszterelnök, esetleg Gulyás Gergely bejelenti a tervezet pontosabb részleteit, köztük talán az enyhítés ütemét és egyéb fontos tudnivalókat is.

Vagyis időben éppen onnantól lazíthatnak a jelenlegi állás szerint a mostani korlátozó intézkedéseken, május 4-étől, amikorra kitűzték az érettségi kezdőnapját – illetve amely előttre, május 3-ára “jósolta” szakértőkkel való egyeztetést követően Orbán Viktor a járvány magyarországi tetőzését.

A mai kormányinfón az is elhangzott, hogy matematikai modellszámítások készültek a hazai járvány kitörésének elején, és e számításokra, illetve azokon belül is a legrosszabb forgatókönyvre készülve rendelték el az összes kórházi ágy 50 százalékának a felszabadítását, és erre alapozva céloztak meg annyi lélegeztetőgép beszerzését, hogy a korábbi 2000-es számot megnégyszerezzék és összesen 8000 darabra növeljék. Orbán Viktor éppen az elhíresült, május 3-ára vonatkozó bejelentésekor mondta azt, hogy addigra elérhetik azt, hogy 5000 lélegeztetőgép legyen az országban. Lélegeztetőgépek egyébként, más védőeszközökkel együtt folyamatosan érkeznek a “portyázóknak és fürkészőknek” köszönhetően is talán, mégha a kormányzati tájékoztatásban ennek kapcsán támad is némi kommunikációs zivatar időnként.

Gulyás Gergely beszélt az érettségiről is, azt mondta, hogy május 4-én biztonságos körülmények közt meg tudják tartani az írásbeli érettségit, ez továbbra is a kormány álláspontja, erre szerintük minden lehetőség adva van. Az érettségi lebonyolításához és a védekezéshez szerintük minden szükséges eszköz rendelkezésre áll. 

Mindemellett azonban felhatalmazták arra Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárt, hogy szakmai és szülői érdekképviseletekkel egyeztessen.

Aztán pedig Maruzsa Zoltán lesz az, aki szabadon eldöntheti, hogy megtartják-e május 4-én az érettségit, vagy esetleg elhalasztják akár egy-két héttel az írásbeli vizsgák időpontját.

Vagyis, lehet hogy mégsem támadjuk az érettségivel a járvány tetőzését – merthogy kb. ez a végletesen abszurd verzió tűnt még mindig a legjobb verziónak akkor, amikor azt találgattuk, hogy vajon mi oka lehet a kormánynak arra, hogy éppen a járvány tetőzésén kezdődjenek az érettségik. És még úgy is ez volt a legjobb lehetőség, hogy nyilvánvalóan ez a feltétételezés csupán viccből vetődött fel. Most azonban az a biztos, hogy a szabályok lazítása kezdődhet meg gyakorlatilag a járvány tetőzésekor.

Visszatérve azonban komolyabb hangvételre, Maruzsa szerepének hangoztatásával, elképesztő módon egyetlen emberre – s mivel oktatási miniszter nincs –, azon túl is “csupán” egy államtitkári rangú személyre tolják rá az érettségi időpontja kiválasztásának a terhét a jelenlegi helyzetben. Politikai kommunikációs szempontból mindenképpen. És pont ebből a szempontból ezt bravúrosnak is lehetne nevezni, ha nem lenne végtelenül szomorú is egyben. Hiszen ezzel megvan, hogy ki a(z egyszemélyi) felelős, kit lehet adott esetben szidni, és egyúttal azt is sugallják, hogy Magyarországon a felelős döntéseket szakmai érvek döntik el, politikailag pedig a hatalom még fontos, kiemelt ügyeket illetően sem egyetlen ember kezében összpontosul.

Gulyás Gergely ettől függetlenül megengedett magának egy olyan kiejelentést is, hogy ha ő most érettségizne, akkor örülne, ha mielőbb túl lenne rajta.

Persze azokra a kormánypárti politikusokra, és véleményükre még inkább kíváncsiak lennénk, akik azt mondják, hogy az ő saját gyerekük van éppen érettségi előtt. És, hogy azt mondják-e, hogy ez így most teljesen helyénvaló, és milyen jó lesz, minél hamarabb túlesni rajta. Vagy éppen azokra a politikusokra, akiknek egyik szülője, testvére, házastársa megy vagy menne majd az érettségire, mondjuk, felügyelni, akár 50+-osan.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt annak a szakasznak a lehetséges hosszáról is, amikor a járvány tetőzését követően még úgymond lecsengőben vannak a legmagasabb adatok. Látjuk azt mind az olasz, mind a spanyol példákon, hogy nem megy egyik napról a másikra le a görbe. A tetőzéshez képest, és Gulyás Gergely itt az eddig “ismert” május 3-i dátumot vette alapul, ez a szakasz szerinte hetekig is eltarthat. A miniszter azonban úgy fogalmazott, hogy más számítások is vannak.

És sajnos valóban van arra esély, hogy szeptember-október környékén az addigra már jó eséllyel lecsengő koronavírus-járványnak elkezdődhet a második szakasza.

Kérdés persze, hogy valóban május 3-ára érjük-e el a járvány tetőzését (illetve ez egy napra tehető-e), ahogyan azt Orbán Viktor mondta, szakemberekre hivatkozva.

Már csak azért is, mert egy pécsi orvosprofesszor, a PTE Klinikai Központ korábbi főigazgatója, dr. Kollár Lajos érsebész azt nyilatkozta csütörtökön a Magyar Nemzetnek, hogy

“számításaink szerint bízunk abban, hogy május első-második hetére elérjük a tetőzést, ez pedig azt jelenti, hogy utána lassan elkezdhet konszolidálódni a helyzet”.

Vagyis, ha enyhén is, de cáfolja, de minimum árnyalja azt, amit Orbán Viktor mondott, aki kijelentő módban beszélt a járvány tetőzéséről és a május 3-i dátumról. Ráadásul Kollár Lajos az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri tanácsadójaként nyilatkozott az Orbán Viktornak és a Fidesznek (ismét) kedves napilapban.

KategóriákMETÁL