A saját közösségi oldalán posztolt Sanghajban a hosszasnak vélt reptéri várakozás miatt egy, Kínát sértő üzenetet a pécsi gyorskorcsolyázó, olimpiai bajnok Burján Csaba. Az esetből hatalmas botrány kerekedett, a magyar gyorskorcsolya-válogatott kínai származású vezetőedzője rasszizmust emlegetve benyújtotta a lemondását. Azt azonban a szövetség nem fogadta el, Burján már a posztot törölte és bocsánatot is kért, de már nem léphet jégre, hazahívták.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy újabb pécsi olimpikon, sőt ezesetben egy pécsi olimpiai bajnok keveredett bajba a Távol-Keleten egy világversenyen. A Nemzeti Sport írta meg, hogy Sanghajban éppen a világkupa-sorozat versenyeit tartják, emiatt érkezett Kínába Burján Csaba olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó. A pécsi olimpiai bajnok, a PSN Zrt. sportolója azonban valószínűleg nagyon dühös lett amiatt, hogy Sanghajban a reptéren sokat kell várakozni (esetleg egy nagyon rossz viccet sütött el), és azt írta ki közösségi oldalára, hogy

F*cking China.

A posztot látta vagy annak hírét meghallotta Csang Csing Lina is, a magyar gyorskorcsolya csapat kínai vezetőedzője, aki azonnal jelezte, hogy lemond a szakvezetői tisztségről.

Sőt a magyar csapat vezetőedzője a kínai CGTN televíziós társaságnak is nyilatkozott az eset kapcsán. Csang Csing Lina azt mondta:

„Nem tudom tolerálni, hogy egy magyar gyorskorcsolyázó, aki ráadásul olimpiai bajnok, rasszista megjegyzést tegyen Kínára. Felajánlottam a lemondásomat”.

A MOKSZ, azaz a magyar szövetség elnöksége jelezte, hogy nem fogadja el a lemondást, Burján Csabát azonban azonnali hatállyal hazarendelték Sanghajból, nem szállhat jégre. Burján Csaba elnézést kért az Instagramon, és a vezetőedzőtől is, az eredeti posztot pedig már előtte törölte.

Mint az ismert, Burján Csaba magyar felnőtt férfi rövid pályás gyorskorcsolya-váltó csapattal, egy másik pécsi sportolóval, Knoch Voiktorral, és két félig magyar-félig kínai származású társával, Liu Shaolin Sándorral és Liu Shaoanggal történelmi, téli olimpiai aranyérmet szereztek tavaly februárban Dél-Koreában. Burján Csaba és Knoch Viktor ezt követően Pécsett Pro Civitatae Díjat is kapott, a korábbi közgyűlés minden pártjának és tagjának egyetértésével.

Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba (j) 2018 februárjában, a dél-koreai téli olimpián
Fotó: MTI/EPA/VINCENT JANNINK

KategóriákMETÁL