A gyulai rendőrök szerda hajnalban rémhírterjesztés gyanúja miatt bevitték Csóka-Szűcs Jánost, a Kossuth Kör helyi vezetőjét, a Momentum gyulai tagját. Rabosították, majd négy óra múlva kiengedték – tudta meg a Narancs.hu. Egyetlen mondattal verte ki a biztosítékot. Akkor engedte el a rendőrség a mozgássérült férfit, amikor azt mondta, hogy ragaszkodik ügyvédhez, és szeretne a Momentum két európai parlamenti képviselőjével beszélni. Döntse el mindenki az alábbiak elolvasása után, hogy az adófizetők pénzéből lezajlott intézkedés saját maga megítélése szerint megfelelőnek és méltányosnak tűnik-e. A szerencsi férfi ellen időközben az ügyészség leállíttatta az eljárást.

A cikk a hirdetés után folytatódikAzt tudni kell azonban mindehhez, hogy rémhírterjesztés miatt elő lehet állítani olyan valakit is, aki az igazságot írja le. Vagyis adott esetben az igazság leírása miatt rémhírterjesztésért lehet valaki ellen eljárást indítani. Oximoron? Döntsék el ezt is önök. Mindenesetre ezt a korábban nem csak idehaza, hanem gyakorlatilag a világ számos pontján tárgyalt és bírált magyar felhatalmazási vagy túlhatalom törvény tette lehetővé. Azzal, hogy ha valaki igazat is ír le, de azt úgy teszi, hogy azzal akadályozza a járvány elleni védekezést, akkor rémhírterjesztőként elítélhető, akár öt évre is.

A Magyar Narancs cikke szerint a Gyulai Rendőrkapitányság öt munkatársa két autóval ment ki szerda hajnali 6 órakor Csóka-Szűcs János, a helyi Kossuth Kör elnökének és a Momentum tagjának házához. Közölték vele és feleségével, hogy rémhírterjesztés gyanúja miatt előállítják. A rémhírterjesztést a gyanú szerint április 20-án egy, a „Gyula cenzúramentes csevegő” nevet viselő Facebook-oldalon közzétett bejegyzéssel valósult meg.

Cseh Katalin és Csóka-Szűcs János – Forrás: Facebook.com

A rendőrök házkutatást tartottak és videón mindent rögzítettek.

A rendőrség lefoglalta Csóka-Szűcs mobiltelefonját és számítógépeit. A nyomozók által közölt április 20-i időpont azért érdekes, mert ezen a napon tartották Gyulán a dudálós akciót, amelyet Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, illetve a Momentum kezdeményezett.

Ezzel a szervezők az embertelen kórház-átszervezés és járványügyi titkolózás ellen tiltakoztak úgy, “hogy azt a budai várba felköltöző Orbán Viktor is meghallja”.

Akinek, ugye, egy elhíresült nyilatkozata így hangzott:

Orbán Viktorék sohasem vetemednének A.R.R.A.

Orbán Viktorék sohasem vetemednének A.R.R.A. – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Attila Babos

A rendőrségen előállított és rabosított Csóka-Szűcs Jánosnak a hatóság emberei azt mondták a cikk szerint, hogy egy olyan Facebook-posztja verte ki a biztosítékot, amelyben tulajdonképpen egyetlen egy saját mondata volt.

A gyulai autós felvonulásról ugyanis Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő írt a saját közösségi oldalán egy bejegyzést. Ezt a Hadházy-posztot osztotta meg egyetlen mondat hozzáfűzésével Csóka-Szűcs is, aki azt írta az általa kezelt „Gyulai cenzúramentes csevegőn”, hogy

„Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat.”

Igen, ennyit. A rendőrség szerint ezzel a mondattal a Kossuth Kör helyi elnöke „a veszélyhelyzetben veszélyeztette a védekezés hatékonyságát.”

A Momentum is reagált az esetre természetesen

Tudni kell azt is, hogy az ország negyedik legnagyobb egészségügyi intézménye, a Békés Megyei Központi Kórház gyulai egységének legnagyobb részét még április közepén járványkórházzá minősítette Kásler Miklós. És való igaz, közel 1200 ágy várta üresen a vírusos betegeket. Ám ahogy április 20-án, úgy ma is kong az ürességtől a gyulai járványkórház, így Csóka-Szűcs János nem érti, mit veszélyeztetett volna, amikor az igazat írta meg.

Juncker a rémhírterjesztő

Juncker a rémhírterjesztő – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Attila Babos

A politikus négy órán át volt a rendőrségen. Azt követően engedték ki az elmondása szerint, hogy az őt kihallgató nyomozó megkérdezte, kivel szeretne beszélni, és ő a Momentum két Európa parlamenti képviselőjét, Cseh Katalint és Donáth Annát nevezte meg, s mindvégig ragaszkodott ügyvédhez. A Magyar Narancs még megjegyezte, hogy a kihallgatását követően a mozgássérült Csóka-Szűcs Jánost a rendőrség haza már nem szállította.

Épp tegnap írtunk arról, hogy egy 64 éves szerencsi férfit is előállítottak rémhríterjesztés miatt. Aki egy sokkal hosszabb, teljesen saját szöveget tartalmazó posztja miatt került a hatóságok látókörébe, ugyanakkor a TASZ jogászának véleménye szerint az ő posztja egyértelműen egy politikai véleménynyilvánításnak tűnik.

Ő ezt írta ki a Facebookra

Igaz, azóta már kiderült, hogy az ügyészség szerint sem követett el bűncselekményt a 64 éves Szerencsen vagy környékén élő férfit. A gyanúsított ugyanis panasszal fordult a meggyanúsítása miatt és az ellene folyó eljárás ellen, de az ügyészség leállíttatta az eljárást – írja a 444.hu.

KategóriákMETÁL