Pénzügyi ámokfutás helyett higgadt szakmaiság – ezt ígérik Péterffy Attiláék a saját, nagyon friss közleményük szerint Pécs 2023-as költségvetésének megvitatása és a tervezet holnapi vérható elfogadása előtt. A közleményben arra is utalnak, hogy az idei büdzsé kapcsán újra fellángoló politikai vitákat olyanok gerjesztik, illetve olyanok vetnek fel könnyedén pénzügyileg nem feltéltenül tartható, és vélhetően elsősorban a politikai népszerűségük növekedésének reményében bedobott ötleteket, akik a 2019 őszét megelőző tíz évben kétszer is csődbe kormányozták Pécset.

A cikk a hirdetés után folytatódik



„Meggyőződésünk, hogy Pécs költségvetésének összeállítása sokkal komolyabb dolog annál, mint hogy légből kapott, megalapozatlan javaslatokkal illessék olyan pártok képviselői, amelyek 10 év alatt kétszer is csődbe kormányozták a várost” – olvasható Pécs tervezett 2023-as költségvetésének elfogadása előtt egy nappal kiadott pécsi városvezetői sajtóközleményben.

Pénzügyi dilettantizmust emlegetnek politikai ellenfeleik kapcsán, és visszautalva a fideszes városvezetés időszakára, említést tesznek arról, hogy elődeik szerintük elhibázott pénzügyi-gazdasági és politikai döntéseinek következményeit „Pécs a mai napig nyögi”, a fideszes városvezetés által felvett állami hitel idei törlesztőrészlete, amit Péterffyéknek kell előteremteniük, 1,75 milliárd forint. És megjegyzik azt is, hogy mindez „2023-ban is éppen azoktól a területektől vonja meg a többlet-támogatás lehetőségét, amelyek számára most a helyzetért felelős fideszes képviselők és csatlósai hangzatosan követelnek több pénz”.

A teljes, szó szerinti közlemény az alábbiakban olvasható.

„Pénzügyi ámokfutás helyett higgadt szakmaiság

Meggyőződésünk, hogy Pécs költségvetésének összeállítása sokkal komolyabb dolog annál, mint hogy légbőlkapott, megalapozatlan javaslatokkal illessék olyan pártok képviselői, amelyek 10 év alatt kétszer is csődbe kormányozták a várost. Közgazdasági szakértelmük hiányát bizonygatni sem kell, hiszen pénzügyi dilettantizmusuk következményeit Pécs a mai napig nyögi. A fideszes városvezetés által felvett állami hitel idei 1,75 milliárd forintos törlesztőrészlete 2023-ban is éppen azoktól a területektől vonja meg a többlet-támogatás lehetőségét, amelyek számára most a helyzetért felelős fideszes képviselők és csatlósai hangzatosan követelnek több pénzt. 

A sors furcsa fintora, hogy azok a képviselők kérik az építményadó eltörlését, akik korábban bevezették ezt az adónemet a városban. Azok a képviselők igénylik a civil alap bővítését, akik korábban politikai alapon döntöttek arról, hogy támogatáshoz csak a velük szimpatizáló civilek juthattak. 

Meggyőződésünk, hogy politikai hangulatkeltés és közgazdasági ámokfutás helyett a költségvetésről csak higgadtan és tényszerűen érdemes beszélni. Ugyanúgy, ahogy előkészítettük a büdzsét: kizárólag szakmai alapon.

A pécsi önkormányzat 2023-as költségvetése – ahogy 2019 óta mindig – alapvetően három célra fókuszál. Biztosítja a város működését, törleszti az előző ciklusban felvett állami hitelt és biztosítja a fejlesztésekhez szükséges forrásokat.

A pécsi városvezetés emellett gondoskodik a legelesettebbek támogatásáról: a meglévő szociális támogatások mellé új támogatási formákat vezettünk be. Eltöröltük a legkisebb lakásban élők építménydóját, a többségnek pedig adókedvezményt biztosítottunk – a lakástulajdonosok 95%-ának zsebében hagyunk így pénzt. 

Tudjuk és ismerjük a fékezhetetlen infláció és energiaválság pécsiekre gyakorolt hatásait, ezért addig, amíg az önkormányzat lehetőségei engedik, igyekszünk megkímélni őket a további díjemelésektől. Más – akár fideszes vezetésű – városokkal ellentétben Pécsett nem emelkedett a buszbérlet, vagy a parkolás díja és nem kell többet fizetni az iskolai, óvodai, vagy bölcsődei étkezésért sem. Mi így gondoskodunk a pécsiekről.

Meggyőződésünk, hogy a pécsiek közösségét tovább kell erősíteni, ezért fogadtuk el tavaly az önkormányzat civil koncepcióját – a közgyűlés valamennyi képviselőjének egyetértésével. Ebben szerepel, hogy a civil társadalommal hatékonyabb együttműködés érdekében civil koordinátori intézményt hozunk létre. Emellett megduplázzuk az eddigi civil alapot: 20 millió forintot programokra, további 20 millió forintot pedig az energiaválság miatt nehéz helyzetbe kerülő, közfeladatot ellátó szervezetek energiaköltségeire fordítunk. A felelős civil gondolkodásmód erősítése érdekében idén először részvételi költségvetést hirdetünk, így maguk a pécsiek dönthetik el, hogy lakókörnyezetükben milyen közösségteremtő programokat és beruházásokat szeretnének megvalósítani. Mi ezzel segítjük a civil szférát abban, hogy ők is magukénak érezhessék városunkat. 

A városvezető koalíció tagjaiként felelősen gondolkodunk és gondoskodunk a városról. Pont úgy, ahogy összeállítottuk a költségvetés tervezetét. 

Itt a lehetőség a városházi ellenzék számára, hogy a büdzsé támogatásával maguk is bizonyítsák, képesek a pécsiek érdekében dönteni. Pont úgy, ahogy mi tesszük.

Pécsiség mindenkor!

Pécs Jövője Frakciószövetség”

KategóriákMETÁL