A magyar parlamenti választással foglalkozó, egy éves civil kutatómunka eredményét publikálták nemrég, amit a euronews. brüsszeli szerkesztősége mutatott be. A kutatás szerint Orbán Viktornak csalás nélkül nem lett volna újabb kétharmada. A rendszerszintű visszaéléseket a kutatók kimutatták, szerintük ez tény, arra azonban nincs bizonyíték, hogy “a csalást” Orbánék rendelték volna meg.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy civil szervezet a magyar parlamenti választást vizsgálva egy éves kutatómunka után közölte: a Fidesznek nem lenne abszolút többsége manipuláció és csalás nélkül. A hírről a euronews. brüsszeli szerkesztősége számolt be.

A cikk szerint az Unhack Democracy Europe aktivistái 170 interjút készítettek szavazókörökben ellenzéki szavazatszámlálókkal. A jelentésüket Brüsszelben, az Európai Parlamentben mutatták be. Tudni kell azt is, hogy a rendezvényt a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, Dobrev Klára szervezte.

„Ezek az interjúk azt mutatták, hogy sok helyen volt rossz gyakorlat, rendellenesség és volt csalás is országszerte, beleérte a szavazatvásárlást, a szavazók és a szavazatszámlálók megfélemlítését. Láttunk hamisított szavazási naplókat és buszokkal szállított szavazókat Szerbiából, Ukrajnából és Romániából” – ezt már a vizsgálatban részt vett egyik kutató, Banuta Zsófia állította.

A euronews. azt írja, hogy civilek szerint rendszerszintű visszaélésekről volt szó, de arra nincs bizonyíték, hogy ezeket a kormány rendelte meg. Hozzátették: „az incidensek mintázata arra utal, hogy nem egy-két elszigetelt ügyről, hanem országos jelenségről volt szó” – közölte a civil szervezet vezetője, Garvan Walshe.

Az Unhack Democracy azt szeretné, ha a jelentésüket figyelembe vennék a hetes cikkely szerinti eljárásban is.

A magyarországi parlamenti választásról szóló összefoglaló az Unhack Democracy első nagyobb projektje. A kutatás költségeit az aktivisták saját forrásból fedezték. A euronews a jelentésről kérdezte a Kormányszóvivői Irodát és a Fidesz EP-frakció véleményét is, még nem válaszoltak.

A jelentés angol nyelven itt érhető el.

KategóriákMETÁL