Egy héttel ezelőtt sajtóközleményt adott ki a Hauni Hungaria, amiben a termékportfólió-bővítést, és az egy évvel ezelőtt a parlamentben botrányos körülmények között elfogadott túlóratörvény alkalmazását jelentette be az elsősorban dohányipari gépeket gyártó cég. Ráadásul mindezt a helyi Vasas szakszervezet is támogatta. A fejleményekről a cég ügyvezető igazgatójával, Katona Gáborral beszélgettünk.

A cikk a hirdetés után folytatódikMit takar és miért volt szükség a Hauni Hungaria termékportfóliójának átalakítására?
Ennek megértéséhez a 2016-2017-es évekre kell visszatérni, amikor egy hatalmas felívelést tapasztalhattunk és a rekord 2018-ban csúcsosodott ki. Ezt az új dohányipari termékek felfutásának köszönhettük, és a cég nagy mértékű kölcsönzött munkaerő igénybevételével sikeresen oldotta meg a feladatokat. Azonban már ekkor is látni lehetett, hogy nem fog ez a lendület sokáig tartani. Új lehetőségeket kerestünk az egyedi gépgyártás terén, első körben a cégcsoporton belül, azaz a Körber-vállalatok beszállítói lettünk. Logisztikai gépeket például palettázókat, csomagolókat gyártottunk. Mivel átfutási idő és minőség tekintetében is jól vizsgáztunk, így a teljes cégcsoportnak szállíthatunk be termékeket, azaz a logisztikától, a papíriparon át a gyógyszerészeti csomagológépekig terjed majd a kínálatunk. Ráadásul egyre szélesebb szolgáltatást nyújtunk, célunk, hogy a tervezés is ide kerüljön és nem csak a cégcsoporton belül, de más piaci szereplők felé is nyitunk.

A sajtóközlemény másik fontos pontja arra világított rá, hogy élni fognak az egy évvel ezelőtt, botrányos körülmények között módosított túlóratörvény által biztosított lehetőséggel. Miért?
Ez a tervezett átállás időt igényel. Fontos kiemelni, hogy a munkaidőkeret módosítása minden dolgozót érint, azaz a szellemi dolgozók, akik a munkafolyamatokat előkészítik most dolgoznak többet, míg a fizikai dolgozóknak a 2020-as évben várhatóan kevesebb munkaórájuk lesz. A hároméves időkeret lehetővé teszi a tervezést, azt hogy mindenki megkapja a fizetését és megtarthassuk a munkavállalókat, mert az állandó állományra szükségünk lesz. A későbbiekben egyébként számolunk a kölcsönzött munkaerővel is, akikkel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy az első perctől ugyanazokban a juttatásokban részesülnek, mint az állandó munkavállalóink. Arra készülünk, hogy a 2020-as évek közepétől ismét rekordévek jönnek a Hauni életében. Egy kissé elcsépelt kifejezéssel élve: 2022-től szeretnénk megint dübörögni.

Katona Gábor, ügyvezető igazgató | Fotó: Gűth Ervin

A tavalyi tüntetéseken igencsak aktív és cégen belül is működő Vasas szakszervezettel egyetértésben vezetik be az új munkaidőkeret. Mivel győzték meg őket?
A kölcsönös bizalommal. A törvénnyel valóban vissza is lehet élni, érthető az aggodalom. De mi nem erre készülünk, nem ebben a szellemben szeretnénk használni. A szándékaink, a terveink tiszták, ezeket el is mondtuk a tárgyalásokon. Úgy gondolom, hogy mi már bizonyítottunk, a cégünknél kínált fizetések és a munkakörülmények a magyarországi viszonyok között kiemelkedőnek számítanak. Emellett már évek óta egyéves munkaidőkeretben dolgozunk, amelynek egyértelműen pozitív volt a mérlege a munkavállalók szempontjából.

Gyakran kapunk olyan információkat, hogy csoportos leépítések várhatóak a Hauninál. Mennyire reális, hogy 200-300 dolgozó távozhat a cégtől?
Semennyire. Ezek a hírek már évek óta keringenek, de az országos szinten is egyedülállóan alacsony, 3% körüli munkavállalói fluktuáción kívül nincs szó változásokról.

A cégcsoport nem magyarországi érdekeltségeit hogyan érintik a változások? Úgy tudjuk, hogy a németországi üzemekben komolyabb leépítések vannak.
Erről nem tudok bővebben nyilatkozni, de a cégcsoport növekedése, jövedelmezősége jóval a nemzetközi trendek felett van. Összességében vegyesen reagálhattak a cégek, hiszen némileg különböző szegmensekben érdekeltek, más-más piacokra termelnek. Ráadásul a Körber AG aktív a felvásárlások terén is, így is növeli portfólióját, így nem kizárt, hogy a jövőben újabb iparágakban jelenik meg.

Korábbi cikkeink a Hauniról: itt.

Címkék:
KategóriákMETÁL