A jövőben azonban Pécs új vezetése át fogja gondolni, hogy újra “hagyományos” tűzijátékkal zárja-e az évet a baranyai megyeszékhely.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgyre másra jelentik azt be kiseb és nagyobb vidéki magyar városok, hogy idén (vagy idén újra) nem rendeznek az évzáró ünnepen tűzijátékot, hanem anélkül ünnepelnek, esetleg fényjátékot rendelnek meg a városi szilveszteri ünnepségre. Ilyen városok például Miskolc, Esztergom vagy Szentendre. A döntést mindenütt elsősorban a háziállatok védelme érdekében hozták meg. Ismert tény ugyanis, hogy a petárdázás (ami illegális) és a tűzijátékok (amely megbízható helyről vásárolva, az időkorlátokat betartva lehet legális) miatt minden évben számos házikedvenc, elsősorban kutyák menekülnek és kóborolnak el félelmükben.

A Szabad Pécs is megkereste a pécsi önkormányzatot hétfő délelőtt azzal, hogy itt is gondolkodnak-e hasonlóban, hiszen az eredeti program szerint Pécsett, a főtéren tartott városi szilveszteren éjfél és a himnusz elhangzása után tűzijátékot rendeznek a hagyományok szerint.

Az önkormányzat válasza szerint holnap még tűzijáték lesz, abban a formában, ahogy azt az előző városvezetés megrendelte. A jövőre nézve azonban Pécs vezetése is át fogja gondolni, hogy az ünneplésnek egy állatbarát formáját választja azokon az alkalmakon, amikor hagyományosan tűzijáték szerepelt a programban.

A 2019,. december 31-i pécsi évzáró városi szilvesztert hagyományosan a Széchenyi téren tartják, az eset nyolctól hajnali háromig tartó, alábbi programmal.

20.00 The Biebers koncert

22.30 New Level Empire koncert

00.00 Himnusz – Tűzijáték

00.15 Rock The City DJ Set

Mit tehetünk az állatok védelméért?

  1. Ellenőriztessük szilveszter előtt az állatokban lévő mikrochipek adatait, de a kutyákra tegyünk bilétás nyakörvet a gazda telefonszámával.
  2. Néhány nappal szilveszter előtt a kutyákat sétáltassuk pórázon, rövidítsük le a sétákat.
  3. Adhatunk gyógynövényes nyugtatószert a kuytáknak.
  4. Biztonságos, zárt helyen tartsuk a kutyákat, ha tehetjük éjfél körül mindenképpen legyünk a kuytával. Ne kössük ki láncra a kutyát, mert kárt tehet magában.
KategóriákMETÁL