Két nap alatt két miniszter is Pécsre látogatott. Azt követően, hogy Lázár János közlekedési miniszter volt a főszónoka a Fidesz március 15-ei pécsi különünnepének, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter is feltűnt a városban. Sőt vele akkor futottunk össze, amikor éppen Hoppál Pétertől, korábbi államtitkárától köszönt el nem messze onnan, ahol a forradalom évfordulóján Lázár János szólt az ünneplő fideszesekhez.

A cikk a hirdetés után folytatódikCsák János kultúráért és innovációért felelős miniszter egy kisebb csoport tagjaként sétált a pécsi Szent István téren a szolgálati kisbusza felé csütörtökön délután. Mint kiderült, addigra már több programja is volt a baranyai megyeszékhelyen, de még volt hátra néhány. Elsősorban a Pécsi Tudományegyetemre érkezett, mint mondta, az egyetemen is tárgyalt már, értékelték az alapítványi átállás óta eltelt időszakot, és valamelyest az azt megelőző időszakot is (hangsúlyozta, hogy a tudomány szabadságát és a tudományos autonómiát szem előtt tartva beszéltek), de még készült vissza a délután hátralévő részében is, hogy folytassa a tárgyalásokat, kora este pedig egy könyvbemutató, a saját könyvének bemutatója várt rá Pécsett – a Mathias Corvinus Collegium, illetve az MCC Pécs mutatta be Csák János Amerikai géniusz című művét, angol nyelven, az MCC egyiok vendégoktatója, Gladden Pappin műsorvezetésével.

Csák János mint elmondta, járt a pécsi nemzeti laboratóriumban is, ahol annak vezetőivel egyeztetett (itt elsősorban innovációért felelős miniszterként érdeklődött a körülményekről, kutatásokról, nemzetközi együttműködésekről), sőt mint mondta, a város kulturális vezetésével is tárgyalt. Lapunk úgy tudja, hogy a Zsolnay Kulturális Negyedbe is ellátogatott, így lehetséges, hogy a Zsolnay Örökségkezelő jövője és állami finanszírozása is része volt a tárgyalásoknak.

Azt megelőzően, amikor megláttuk a minisztert, ő a Csontváry Múzeumot kereshette fel, azt mondta ugyanis, hogy Csontváry-rajongó, és emiatt Pécsett Csontváry és életműve előtt is fejet hajtott. Lapunk nem kapott értesítést arról korábban, hogy miniszteri látogatás várható, az egyetemről sem jött értesítés, de úgy hisszük, ez esetben azért, mert nem volt sajtónyilvános az esemény.

A minisztert ennek értelmében úgy szólítottuk meg a téren, hogy nem volt előre lebeszélt interjú, a puszta véletlen volt, hogy éppen arra jártunk és megláttuk, Csák János azonban egy villáminterjút így is vállalt.

Amikor megláttuk, még éppen Kodály Zoltán szobrát (Varga Imre, 1976) vette szemügyre a Szent István téren, csak pár lépésre a Dóm tértől, ahol március 15-én Lázár János szónokolt. A közlekedési miniszter, mint írtuk is, beszédében az amúgy előtte fellépett Hoppál Péterre terelte a szót, mondván Hoppál megbecsült tagja a Fidesznek, és államtitkárként jó munkát végzett. Korábban is vázoltunk olyan lehetséges hátteret, majd tegnapi, fentebb linkelt beszámolónkban is említettük ezt, hogy lehetséges, hogy Hoppál Péter “menesztése” egy teljesen tudatos lépés (és akkor valóban nem a politikus kudarca), s ő lesz majd a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje – ennek az esélye a tegnapi miniszteri pusholással csak nőtt.

Csák-miniszter Pécsett sétáló csoportjának is tagja volt Hoppál Péter (tőle éppen akkor köszönt el, láthatóan jó hangulatban, s mint a miniszter közösségi oldalán lévő fotókon látszik, Hoppál az egyetemen is a miniszter oldalán foglalt helyet). Hoppált nemrég mentették fel államtitkári feladatai alól. Ami, ha nem is merőben szokatlan, de semmiképpen sem bevett, hiszen egy évet sem volt hivatalában a pécsi országgyűlési képviselő. És igaz, hogy Hoppál leváltása kapcsán a Fidesz azonnal azt kommunikálta, hogy semmi gond a politikussal, más feladatokat találtak neki, de ha mégsem akarata ellenére távozott az államtitkári székből, akkor sem lehet okolni senkit, aki a történtek után úgy hiszi, a pécsi karnagyot valami miatt menesztették.

Csák Jánosnál éppen ezért miniszteri pécsi programja mellett erről érdeklődtünk, azt kérdeztük, mi volt az oka annak, hogy menesztette Hoppál Pétert. A kultúráért és innovációért felelős miniszter azonban azt mondta, hogy szó sincs menesztésről. Hoppál Péter olyan politikus, aki otthonosan mozog a kultúra világában, jól dolgozott, de más, és kifejezetten fontos, kultúrához köthető feladatok találták meg, miniszteri biztosként tevékenykedik februártól, s többek közt Petőfi születésének 200. évéről szóló Petőfi 200, vagy éppen a magyar-török évad, amelyek azzal együtt, hogy Hoppál országgyűlési képviselő is, teljes embert kívánnak.  

Csák János beszámolt a PTE-n tett látogatásáról

A miniszter a politikusi közösségi oldalán szólt pécsi látogatásáról. Azt írta, hogy ma délelőtt a Pécsi Tudományegyetem szenátusának a tagjaival egyeztetett, majd pedig a Virológiai laborral kapcsolatos beszámolót hallgathatta végig. A miniszter ez alapján azt írta, hogy a laboratórium nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is egyedülálló kutatási facilitássá válhat, amely a nemzetközi hálózatba csatlakozással kellő súllyal tudja képviseltetni magát mind a pályázati, mind pedig a kutatás-fejlesztési együttműködések terén.

Hangsúlyozta, hogy hazánkban a PTE rendelkezik az egyetlen ilyen komplex virológiai kutatólaboratóriummal, amelyet tisztán kutatási és nem járványügyi feladatok elvégzésére hoztak létre. A Pécsi Tudományegyetem mára így az ország egyik legnevesebb és legsikeresebb regionális vezető szereppel bíró egyetemévé vált, ahol tíz karon folyik magas színvonalú képzés. Hozzátette: a céljuk az, hogy 2030-ra egy hazai egyetem a világ 100, három pedig az Európai Unió 100 legjobbja közé tartozzon. Pécsen szerinte minden adott ahhoz, hogy a kormány által kitűzött célok megvalósulhassanak.

KategóriákMETÁL