Az egyesületnek, amelyiknek információkkal és tanácsokkal kell ellátnia a megyei civileket nincs weboldala, publikus e-mail-címe és telefonszáma. A szervezet 2018-as beszámolója minimum problémás, de pártkötődést azért bőven találtunk. Három évre kapták meg a feladatot.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az önkormányzati választások hajrájában Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Kővári Jánossal és Őri Lászlóval tartott a Fidesz pártsajtójának egy zártkörű tájékoztatót, amin természetesen több pénzt ígértek a civileknek. Mindez a Civil Közösségek Háza (CKH) udvarán zajlott, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) egyik tájékoztató fórumához kapcsolva. Mindössze három hónappal később, 2019 decemberében Szalay-Bobrovniczky Vince arról tájékoztatta egy levélben a CKH-t működtető Nevelők Háza Egyesületet, amit országosan is az egyik legtapasztaltabb non-profit szervezetként tartanak számon, hogy 2020-tól már nem ők működtetik a baranyai civil információs centrumot. Az információs centrumok rendszere 2012-ben állt fel, de maga a szolgáltatás 2000 óta, azaz 20 (!) éve létezik országos rendszerben. Korábban Civil Szolgáltató Központ néven volt ismert, Baranyában a kezdetektől a Nevelők Háza Egyesület végezte a feladatokat. A rendszer azt a célt szolgálja, hogy a civilek megyei szinten ingyenes tanácsadást, segítséget kapjanak pályázati, jogi, gazdasági kérdésekben. Ezekért a komplex feladatokért évente kb. 15 millió forintot kapnak a centrumok, de van amelyik többet is. A megyei hatókörű szervezetek némelyike – így a Nevelők Háza Egyesület is – szinte teljes egészében saját szakembergárdával oldotta ezt meg, míg mások külsősök segítségével látják el a feladatokat.

A Nevelők Háza Egyesületnél a pályázatuk sikertelensége kapcsán érzett megdöbbenést fokozta, hogy a kiírás előtt még a minisztériumban is fogadták őket, ahol elismerően nyilatkoztak róluk, és azt is elmondták, hogy a következő ciklusban is számolnak velük. A megdöbbenés pedig még tovább fokozódott, amikor kiderült, hogy kik nyerték el a címet. A Mecsek Nyugdíjas Polgári Egyesületnek ugyanis nincs saját weboldala, nyilvános, e-mail-címe vagy telefonszáma. A cégbírósági adatokból, ahol a civil szervezetek nyilvántartása érhető el, persze a székhely és a vezető neve kiderült, de túl sok minden nem. 

Maga a Mecsek Nyugdíjas Polgári Egyesület elnevezés több évtizedes múltra tekint vissza, azonban mégis úgy tűnik, hogy éveken át gyakorlatilag érdemi, például pénzforgalommal járó tevékenységet nem fejtett ki. Ez aztán 2017-2018 környékén változhatott meg, az egyik beszámolóból is az derül ki, hogy ekkor lett új elnöksége a szervezetnek. Akik rögtön egész jó forrásokhoz juttatták az egyesületet. Önkormányzati pénzekhez jutottak, 2018 decemberben pedig az erőteljesen fideszes kötődésű Pécsi Helyi Akciócsoport által menedzselt pályázaton rögtön 10 millió forint támogatást nyertek. Érdekesség, hogy az erről a támogatásról szóló oklevélátadón egy fidelitasos fiatalember(!) képviselte a nyugdíjasszervezetet(!). De a pártködődés itt nem áll meg: korábban a Fidesz pártalapítványától is kaptak támogatást. Mindenesetre a 2018-as évre vonatkozóan két beszámolót is feltöltöttek a cégbírósághoz, az első – például szöveges beszámoló hiányában – szabálytalannak tűnik. A második, 2019 utolsó napjaiban, azaz már a civil információs centrum cím elnyerése után, feltöltött dokumentum már jobban sikerült.

Hétfőn kérdéseket küldtünk a pályázattal kapcsolatban az illetékeseknek, mivel – a pályázati kiírás ígéretével ellentétesen – ekkor még nem hozták hivatalosan nyilvánosságra a címet elnyerők névsorát. Kedden a miniszterelnökség sajtókapcsolati e-mail-címére is elküldtük a kérdéseinket, de válasz cikkünk megjelenéséig onnan sem érkezett. Viszont szerdán, azaz ma már mégiscsak felkerült a kedvezményezettek névsora, valamint egy fotó és egy hír arról, hogy „Átvették a 2020-2022. évekre szóló címbirtokosi okleveleiket a Civil Információs Centrum címet elnyert civil szervezetek”. A kormányzati oldalon is immár megtalálható bejegyzésből nem derül ki, hogy ez pontosan mikor történt, de információnk szerint január 8-án. 

Mindenesetre az látható, hogy az előző évekhez képest több változás is van. Idéntől – egyelőre legalábbis – kettővel kevesebb civil szervezet kapta meg a címet: Komárom-Esztergom megyére és Csongrádra vonatkozóan nem hirdettek nyertest, hanem újra kiírták a pályázatot. Vannak állandó elemek azért, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány továbbra is viselheti a civil információs centrum címet Budapesten. 

Néhány kérdést szerettünk volna feltenni a baranyai cic, az a Mecsek Nyugdíjas Polgári Egyesület képviselőinek is, de mivel semmilyen elérhetőséget nem találtunk, így kedden személyesen is ellátogatunk a szervezet székhelyére. Azt szerettük volna megtudni, hogy milyen konstrukcióban képzelik el a címmel járó feladatok elvégzését? Az is érdekelt volna, hogy nem érzik-e furcsának, hogy egy olyan civil szervezet fog tanácsokat adni, segíteni más civil szervezeteknek, amelyik rosszul, hiányosan tölti ki a saját beszámolóját? A Rákóczi úti irodaépületben több helyiséget is bérelnek, de annyit sikerült csak kideríteni, hogy nem mindig járnak be dolgozni, és az épületben dolgozók két-három fővel kötik össze az egyesületet. Ennek a gyakorlatnak változnia kell, hiszen az épület bejárati ajtaján szereplő kiírás szerint a civil információs centrum február elején megkezdi a működését. Az ott található e-mail-címre is még tegnap elküldtük a kérdéseinket, választ egyelőre nem kaptunk.

Már van publikus e-mail-cím a szervezethez, csak választ nem kaptunk a kérdéseinkre

A tanácsadásra szoruló civileknek jó hír, hogy most nincs pályázatbenyújtási időszak, így talán nem fogja őket hátrányosan érinteni, hogy Baranyában előreláthatólag csak kb. 1 hónapos csúszással kezdődik meg az ingyenes szolgáltatás. A másik jó hír, hogy a Civil Közösségek Házában azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a hozzájuk segítségért forduló civileknek ezután is segítséget fognak nyújtani. Ahogy eddig is: pártállástól függetlenül.

KategóriákMETÁL