A cikk a hirdetés után folytatódikEzzel, mondjuk, valami nagyon hasonlót mondott az ÖPE vezetője, mint tavaly Keresztes László Lóránt, az LMP akkor még pécsi városházi képviselője, ma már országos társelnöke, és országgyűlési frakcióvezetője.

Lehet e Tesla-gyár Pécsett – tette fel a kérdést pénteki sajtótájéákoztatóján Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület pécsi városházi képviselője. A gyakorlatilag üres új Pécs Déli Ipari Park mellett tartotta az ÖPE a pénteki sajtótájékoztatóját, így minimum fanyarnak nevezhető a kérdésfeltevés.

Már csak azért is, mert Kővári emlékeztette arra, hogy a Tesla akkora helyet keres Európában, hogy Pécstől Szalántáig tartana az az ipari park, amely helyet tudna nekik biztosítani. Nem mellesleg a Tesla, illetve Elon Musk cégvezér gyakorlatilag már bejelentette, hogy Hollandia és Németország közül kerülhet ki a befutó.

Kővári aztámn el is mondta, hogy nem volt komoly a kérdés,  viszont szerintre Pécs is otthont adhatott volna a BMW-gyárnak,  mert szerinte olyan feltételeket, mint Debrecenben biztosítanak, Pécs is tudott volna garantálni. Ezzel együtt gratulált az ottani menedzsmentnek. A Szabad Pécs megjegyzése, hogy Debrecen gazdaság földrajzi elhelyezkedése szerencsésebb Pécsénél, nem csak azért, mert több közelebbi országból tud munkaerőt behozni, de azért is, mert logisztikai szempontból is jobb lehet az elhelyezkedése a debreceni gyárnak.  

Kővári János mindeneetre felsorolta azokat az érveket, amelyek Pécs mellett szóltak volna: szabad közművesitett ipari parkkal Pécs is rendelkezik már most is, de további területek is bevonhatók. A reptér két percre van az ipari parktól, az autópálya pedig gyakorlatilag bevezet a parkba. Munkaerő Baranyában van bőven szerinre, s a PTE-n van Műszaki Kar is.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

Vagyis szerinte valami más hiányzott akkor ahhoz, hogy ne Debrecen, hanem mondjuk Pécs legyen a befutó. De hogy akkor mis is lehet ez – tette fel a kérdést. 

És meg is válaszolta azonnal: hát a lobbi.

Ezért Kővári János kijelentette, hogy ő meg fogja keresni Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy tárgyaljon vele az együttműködésről és a befektetői lehetőségekről, hogy ?Pécs is felkerüljön végre az ország gazdasági térképére?.

A tárgyalástól Kővári azt reméli, hogy ?végre Pécsett is megfordulnánk a lovon,  a helyes irányba? ? ami nála azt jelenti, hogy a befektető szándékának megfelelően alakítaná ki Pécs a feltételeket. Jelenleg ugyanis üresen áll a közművesített ipari park,  mert kiderült hogy nem jók a terepviszonyok, s a telkek is több k?zben vannak, különböző árakon. Mindenki a maga feje után megy ahelyett, hogy megismerve a befektetési igényeket,  összefogva a gazdaság és az egyetem illetékeseivel, közösen alakítanák a feltételeket.

Ennek véget kell vetni, szerintre. Pontos ismeretekre, kapcsolatokra és közös gondolkodásra és cselekvésre van szükség.

 

 

Már csak azért is, mert Pécsnek további 3 milliárd forint iparűzési adóra lenne szüksége a város fenntartásához,  a pécsieknek pedig biztos megélhetésre. Éppen ezértz ők ezen fognak dolgozni. A szeptemberi közgyűlésre ezért leteszik a javaslataikat, mert Pécs ennél többet érdemel.

Kővári János most nagyon hasonlót mondott, mint tavaly , a Szabad Pécsnek nyilatkozó Keresztes László Lóránt, az LMP akkor még pécsi városházi képviselője, ugyancsak egy sajtótájékoztatón, ő úgy fogalmazott, Pécs nincs rajta Orbán Viktor térképén. Az LMP jelenlegi országos társelnöke és országgyűlési képviselője akkor, tavaly májusban azért tartott sajtótéjékoztatót, mert Páva Zsolt éppen nyolc éve vezette Pécset, s szerinte nem sokat tudott elérni ez alatt az idő alatt. Ráadásul Keresztes arra is emlékeztetett, hogy a Dél-Dunántúl uniós csatlakozásunk óta az EU egyik legszegényebb régiója, volt és maradt, vagyis nem volt előrelépés, viszont Pécs 2009 óta kedvezményezett helyzetét elvesztette a régióban, gazdasági leszakadása pedig folytatódott, és az elvándorlás nem állt meg.

KategóriákMETÁL