Négyből egy tanár, tizenöt pedagógus a munkát sem vette fel ma a pécsi egyes gyakorlóban, s Orbánék sztrájktörő rendelete elleni tiltakozó nyilatkozatot még többen írhatják alá. Ma a modellváltó pécsi egyetem iskolájában, a régió egyik legjobb általános iskolájában csatlakoztak az országos polgári engedetlenségi akcióhoz, értesült a Szabad Pécs.

A cikk a hirdetés után folytatódikÚjabb pécsi iskolában, ráadásul a hosszú idő óta a régió egyik legjobb általános iskolájában, s ráadásul a modellváltó pécsi egyetem egyik iskolájában csatlakoztak ahhoz az országossá vált polgári engedetlenségi akcióhoz, amelyet a budapesti, kőbányai Szent László Gimnázium pedagógusai indítottak el.

A hét elején, a pécsi intézmények közt elsőként, a Leőwey Klára Gimnázium pedagógusai tiltakoztak Orbán Viktorék sztrájktörő, és finoman szólva túl demokratikusnak nem nevezhető rendelete ellen, amelyet teljesen nyilvánvalóan azért szavaztak meg, mert március közepére országos sztrájkot hirdetett a két nagy magyar pedagógus szakszervezet. A sztrájktörő rendelet olyan minimális szolgáltatást és minimális felügyeleti rendet ír elő sztrájk idejére is, amellyel gyakorlatilag értelmét veszti a dolgozók alapvető, a érdekérvényesítést szolgáló joga, a sztrájk, hogy munkabeszüntetéssel próbáljanak jobb munkakörülményeket és feltételeket kiharcolni.

A PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1. Számú általános Iskolájában ma reggel 15 dolgozó, 14 pedagógus és egy technikai dolgozó nem vette fel a munkát, értesült a hírről a Szabad Pécs. Az intézményben 54 tanár dolgozik, azaz minden négy pedagógusból egyvalaki részt vesz a polgári engedetlenségben, a tiltakozó szolidaritási nyilatkozatot azonban ennél is többen írhatják alá ma délelőtt. A munkát ma fel nem vevők közös fotót is készítettek, amelyen A sztrájk alapjog!-feliratú molinót tartanak maguk előtt.

A tiltakozók hangsúlyozták, hogy a figyelemfelkeltő akcióban való részvételükről nem tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttek, tettük rájuk nézve hátrányos következményeit vállalják.

11.20 A szolidaritási nyilatkozatot az I-es gyakorlós pedagógusok háromnegyede is aláírhatja

Az alábbiakban szó szerint olvashatják az általuk kiadott nyilatkozatot:

„Mi, a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1. Számú általános Iskolája alulírott dolgozói, 2022. február 25-én, 7:45-11:20-ig polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, nem vesszük fel a munkát, így az akció időtartama alatt nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet, sem oktatást-nevelést elősegítő, előkészítő munkát. Így csatlakozunk azokhoz a kollégáinkhoz, akik ezzel az eszközzel fejezték ki a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II. 11.) Kormányrendelettel szembeni tiltakozásukat.

A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről NEM tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk, tettünk ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.

A pécsi tanárok, egyetemi oktatók, oktatást segítő dolgozók nyilatkozatával teljesen egyetértve valljuk: „A sztrájk a dolgozók érdekérvényesítésének egy súlyos, kemény eszköze, melyet csak akkor alkalmaznak, ha a felmerülő problémák tárgyalásos megoldására nem látszik lehetőség. A munkavállalók gazdasági, szociális érdekeinek érvényesítéséért küzdeni, akár a sztrájk eszközével is, nem pártpolitikai célokat szolgál. Mindannyiunk elemi érdeke, hogy az óvodáktól az egyetemekig minőségi oktatásban részesüljenek a ránk bízott gyermekek, tanulók, hallgatók.

Ebben nem egyetlen, de fontos tényező az oktatás legkülönbözőbb szintjein dolgozók munkaterhelésének, munkakörülményeinek, bérezésének kérdése. A sztrájk lehetőségének megvonása tehát nemcsak az oktatás területén dolgozók érdekérvényesítési jogának súlyos megcsonkítása, de az oktatás javításának akadályozása is. A sztrájk jogának korlátozása ellen szót emelni ezért is kötelességünk. Megnyilatkozásunkat így önmagunkért és a gyermekekért, az értük való közös munkáért egyszerre vállaljuk. Nem a családokkal, kollégákkal, a szakmai irányításban, vezetésben dolgozókkal szemben, hanem mindannyiunkért szólalunk fel; a magyarországi oktatás minőségének, színvonalának fejlesztése reményében.”

Pécs, 2022.02.24.

Aláírók:

Apró Zsófia

Fehér Sarolta

Filus Gábor

Kislaci Róbert

Ott Gábor

Papp Vera

Pressmayerné Polgár Luca

Rab Csilla

Regényi Judit

Szabolcsi Marcell

Szász János Péter

Tóth Ildikó

Varga Ágnes

Vati Tamás

Wünsch-Tóth Eszter”

KategóriákMETÁL