Hoppál Péter Facebook-posztjaival tele a … padlás, de olyan “erősek”, hogy újra és újra elmondjuk itt, a Szabad Pécsen, mit is mondott az egyik választott baranyai tisztségviselő. Ebben a mai cikkünkben éppen azt írtuk (még ha ezt, így, konkrétan nem is mondtuk ki), hogy elvileg abban, amiért az országgyűlési képviselői fizetését kapja az adófizetőktől (merthogy nyilvánvalóan nem a Facebook-posztokért juttatták be őt a T. Házba a választók, hiába politikusi oldalán írja) talán kevésbé jeleskedik. Avagy kevésbé jeleskedett a parlament őszi ülésszakában.

A cikk a hirdetés után folytatódikHoppál Péternek erről a posztjáról beszélek, de az alábbiakban idézem is. Sőt, nem csak idézem, reagálok is rá (ezért született ez a véleménycikk). Még akkor is, ha a feladó nem nekem vagy nekünk, hanem a Pécsmának címezte, amit írt, én azonban a politikusi kijelentésekre “válaszolok”.

Előtte azonban egy megjegyzés: talán teljesen érthetetlennek tűnhet, miért pörgött fel Hoppál Péter még magához képest is az elmúlt egy évben a Facebookon, illetve kapcsolt másik sebességbe a választások után.

A magyarázat szerintem az, hogy tudta, hogy el fogják bukni a választást Pécsett. Azt talán nem, hogy a Fidesznek ilyen megalázó mértékben, de hogy nem nyernek, valószínűleg sejtette, és ha voltak felméréseik (és valószínűleg voltak), és nem teljesen nyeretlen ötévesekkel dolgoztattak (és valószínűleg nem), akkor tudhatta, hogy benne van egy teljes vereség is a kifejletben. Azóta pedig valószínűleg a politikai túléléséért küzd.

Mi is leírtuk, én személy szerint is leírtam, hogy Hoppál Péternek politikai értelemben vége van, és talán csak órák, napok, hetek kérdése, hogy leveszik őt a sakktábláról. Azóta hónapok is elteltek. És Hoppál Péter még talpon van, még ő a pécsi Fidesz elnöke, és így tovább. Tévedtünk, tévedtem? Elképzelhető, természetesen. Lehetséges, hogy valójában megbukott már? Lehetséges.

De van egy másik lehetséges magyarázat is, ami csak egy feltevés, természetesen. Az tény, hogy Orbán Viktor hatalma a Fideszen belül meggyengült. Egyre több belső kritika éri. És ennek oka elsősorban az, hogy a Fidesz valójában talán nem veszítette el az önkormányzati választást, de az is biztos, hogy nem nyerte meg. Hiába lehet teljesen narancsszínűre festeni az országtérképet a 80 milliárdos köztelevízióban a megyei közgyűléseket mutatva, már egyszeres zoom-on is jönnének fel a kék, lila, piros és zöld színek is, jelentős nagyságú városokban. Márpedig, ha Orbánék levadásznák, és nyilvánosan, mindenki számára érthetően leváltanák a “megbukott” fideszes helyi elnököket, akkor Orbán ezzel beismerné, hogy valójában veszített. Őt pedig nem olyannak ismertük meg az elmúlt 30 évben, aki beismeri, hogy veszített, ha van olyan párhuzamos lehetőség is, hogy azt mondja, hogy valójában nemhogy nyert, hanem világraszóló diadalt aratott. Magyarul könnyen elképzelhető, hogy Hoppál Péter annak köszönheti, hogy még a székében van, mert egy sokkal fontosabb ember egy sokkal fontosabb széket is szeretne megőrizni, illetve még pontosabban: biztonságban tudni.

Na, persze, ha így is van, még érezheti azt a T. Képviselő Úr, hogy nem árt, ha az elkötelezettségét a világnak is megmutatja, mert a világban számára nagyon fontos olvasók is benne vannak.

Hoppál Péter a Pécsmát “független” (azaz ballib) médiumnak nevezi.

Sajnos a képviselőnek láthatóan nincs fogalma, sem arról, hogy mi a ballib, sem arról, hogy mit jelent az, hogy egy újság független. Merthogy nem véleménysemlegességet, csupán azt, hogy az újságírók és a szerkesztők döntik el, hogy mi és hogyan kerül be az újságba. Amúgy Hoppál Péter nem, hogy nem tiltakozott a Pécsma 2019. október 14-e előtti propagandaüzemmódja és ámokfutása ellen, hanem lelkesen posztolgatta az írásaikat.

„”Erősen indított Péterffy.” Valóban: 
1. kirúgott egy csomó alkalmas embert,” – írja Hoppál.

Lehetséges, hogy voltak, sőt, hogy lesznek olyan “kirúgások”, amelyeknek valóban alkalmas emberek a főszereplői, de ne feledjük: az esetek többségében nem alkalmasságról szóltak a “kirúgások”, hanem arról, hogy az ügyvédek véleménye szerint nem jól gazdálkodtak a közpénzekkel.


„2. megemelte a politikusi fizetéseket,” 

Igaz, és az is igaz, hogy ez talán nem szerencsés időpontban zajlott, hiszen az egyik első intézkedés volt. De egyrészt olyankor kell megállapítani a fizetéseket/tiszteletdíjakat, ez a szabály, másrészt valóban nem voltak magasak a tiszteletdíjak, és azt nem a havi millliós országgyűlési képviselői fizetésekhez (lásd még az őszi ülésszakban egy felszólalás, nulla indítvány Hoppáltól, ha már itt tartunk), hanem a minimálbérhez igazították őket. A fontos kérdés az lesz, hogy ezért majd megdolgoznak-e. Ezt még meglátjuk.


„3. alkalmatlan embereknek politikai állásokat létesített (pl. tanácsnokok)” 

Hagyjuk is, hogy Hoppál folytatja a láthatóan félig-meddig bukást hozó, hazugságra építő alkalmas-nem alkalmas fideszes kampányszöveget, de az egyértelmű, hogy elég meredek dolog kijelenteni most még jó néhány emberről, hogy alkalmas vagy nem alkalmas, amikor még szinte el sem kezdődött a munka. Ahogyan azt is, hogy egy új pozíció biztosan politikai (és nem lesz értelme/haszna). Lehet igaz mindkettő, akár az is, hogy az állás politikai, és az emberek egy része alkalmatlan, de ezt nagy általánosság nem most érdemes és kell kimondani, hanem majd idővel, ha rászolgálnak. Mi ezt meg fogjuk tenni, ha így lesz. De nem biztos, hogy olyan valaki szájából hangzik ez jól, akinek a segedelmével láthatóan nem alkalmas/közpénzekkel nem feltétlenül jól bánó emberek is kerültek vezetői tisztségbe.


„4. elvette az eddig létező bizottsági alelnöki ellenőrző tisztségeket az ellenzékétől”

Egyetértek, nem volt elegáns lépés. De valódi ellenőrző funkciója nem volt a többséggel szemben. Onnantól pedig csak egy cím.


„5. saját ügyvédeinek busás megbízást adott, noha önkéntes munkát ígért”

Hoppál Péternek papírja van arról, hogy hazudott, és itt is egy hazugságot ír le. Nem feltétlenül tudja, hogy hazugság, de az ő pozíciójában ezzel nem lehet védekezni. Nem, senki sem ígért önkéntes munkát az átvilágításra. A kampányban ígértek ügyvédek tanácsadást ingyen, és úgy is volt, amennyire lapunk tudja. A saját ügyvédei szókapcsolat elhibázott, hiszen valószínűleg egyikük sem a polgármester ügyvédje, ráadásul ha vannak is olyanok, akiket ismer és közel álltak hozzá és segítették, akkor sem az összes ügyvédről beszélünk.


„6. eltörölte a pécsi cégeknél a túlóratörvény alkalmazását, ezzel együtt elvette az önkéntes többletmunka lehetőségét a munkavállalóktól, majd visszaállította.”

A “visszaállítás” opcionális jellegű, nem az történt, hogy eltörölték aztán pedig feloldották. Hanem, hogy bizonyos esetekben engedélyezheti a polgármester, például ha közszolgáltatásokat így tudnak biztosítani zavartalanul. Az pedig, hogy eltörölték a túlóratörvényt, egy fontos és jó lépés volt. És minimum 99%-os valószínűséggel a választóik nagyon nagy része, sőt a Fideszre szavazóknak is valószínűleg egy jelentős része egyetértett.

Ennyi, több pontja nem volt Hoppálnak.

A hat pont az után alábbi, országgyűlési képviselőhöz egy méltó méltatlan (egy ideális világban) szösszenettel zárta a posztot.

„Elmúltak a mézeshetek, ébred a város! Ezt írja meg a lakájmédia pecsma.hu, ami ellen most furcsa módon nem tünciznek a nagyon független NGO-k… Boldog új évet, Pécs!

KategóriákPUNK