Választói pártnévjegyzék, lefénymásolt választási ajánlóívek, vagyis a Kubatov-lista a gyakorlatban – legalábbis ezt látszik alátámasztani az a most, az egri városházán megtalált számos dokumentum, amelyet Mirkóczki Ádám jobbikos polgármester mutatott be. Biztosak vagyunk abba, hogy emberi hiba történt, ami miatt most nem örülnek a Fidesz irányítói és agytrősztjei. Sem az iratmegsemmisítőt nem vetette be a Fidesz, sem másképpen nem tüntették el a kényes iratköteget a kormánypárt helyi prominensei. És ez egy jó politikai érv lehet az ellenzék számára amellett, hogy miért is érdekes, hogy egyes nagyobb városokban sikerült a kormánypártok polgármesterét és testületi többségét leváltani.

A cikk a hirdetés után folytatódik



„Példátlan botrány, és példátlan bizonyíték arra, hogy önök /a Fidesz-KDNP/ csalással szerezték a mandátumaikat, hogy önök egyetlen választást sem voltak képesek tisztességgel végig vinni, önök még a saját támogatóikat is listázták” – mondta Mirkóczki Ádám, Eger október 13-án megválasztott jobbikos polgármestere egy helyi testületi ülésen egy köteg, állítólag még 2014-ből származó, sanszosan ott felejtett iratot lobogtatva. A dokumentumokra az egyik fideszes volt egri alpolgármester irodájának pakolása közben bukkantak, magyarázta a jobbikos politikus. A dokumentumok a polgármester szerint bizonyítékai lehetnek annak, hogy a helyi Fidesz több jogszabályt is megsértett, köztük a választási törvényt.

A Kubatov-listákról mindenki tudta, hogy létezik, sőt, nem is titkolták azt túlságosan. Bizonyíték azonban kevés volt eddig, igazából kivéve egyetlen esetetm, egy belső ember kiszivárogtatását a 2009-es pécsi időközi választási kampányról, amelyet nem sokkal az abban az évben esedékes európai uniós választás előtt rendeztek meg, A kiszivárogtató pedig részt vett ennek a módszernek a videós dokumentálásában. Amiből az is kiderült akkor, hogy a Fidesz listázza a választópolgárokat, fideszesekre, nem fideszesekre, bizonytalanokra és távol maradókra, és értékeli az aktivisták munkáját is. Azóta ilyen jellegű bizonyíték nem került elő. Mirkóczki Ádám is erre utalhatott, amikor azt mondta, hogy példátlan botrány történt.

„Mindig tudtuk, hogy létezik az országban, mindig tudtuk a Fidesz egy választást sem vitt véghez tisztességgel”  – fogalmazott.

A dokumentumokat egy helyi nem kormánypárti hírportál, az Egri Ügyek közölte is. A helyi ellenzék szerint ezek bizonyítják, hogy a Fidesz listákat készített az egriek pártszimpátiájáról. Mirkóczki azt mondta, hogy személyes adatokkal való visszaélés és választási család gyanújával feljelentést tesz.


Az egyik legsúlyosabb ügy az lehet, hogy találtak Helyi Választási Bizottság által hitelesített ajánlóívek fénymásolatát, amiknek csupán a birtoklása is felveti a bűncselekmény gyanúját. 

Később rendkívüli sajtótájékoztatót is tartottak

KategóriákMETÁL