Idén már a 20. POSZT-ot szervezik meg. Már az előző évben felvetődött azonban, hogy gyakorlatilag elkerülhet Pécsről, akár már idén a színházi seregszemle, és egyfajta vándorfesztiválként működhet majd a jövőben. Ma, a Magyar kultúra napján azonban fontos tárgyalás, egyben jelentős lépés történt annak érdekében, hogy továbbra is Pécsett maradjon az országos színházi találkozó.

A cikk a hirdetés után folytatódikA két jelentős, és a POSZT működtetésében is szerepet vállaló színházi szakmai szervezet képviselői Bognár Szilviával, Pécs kultúráért felelős alpolgármesterével ültek zöld asztalhoz, és sikerült több mindenben is megállapodniuk. Sőt, még pontosabban az új pécsi alpolgármesternek sikerült elérnie azt, hogy a két, sok szempontból egymással egyet nem értő színházi szervezet képviselői ebben, a szakmának és Pécs városának egyaránt fontos ügyben tárgyaljanak egymással és a baranyai megyeszékhely képviselőivel.

A lényeg: mindenki azon lesz, hogy a POSZT-ba új életet leheljenek, amelynek igényét egyik szereplő sem tagadta el az elmúlt években, továbbá, hogy a fesztivál Pécsett maradhasson. A pécsi önkormányzat pedig azt vállalta, hogy ezeknek a céloknak az elérése érdekében a korábbi éveknél többet vállal a finanszírozási oldalon, évi 30 millió forinti helyett évi 50 millió forintot, és ezt a támogatást az új önkormányzati ciklus végéig biztosan vállaják, azaz évente 20 millió forinttal többet ad, a ciklusban pedig 100 millióval többet, összesen 250 millió forintot.

Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

A városházáról a pécsi önkormányzat és a két színházi szervezet nevében a hírről sajtóközleményt kaptunk nemrég, az alábbi szöveget.

„Pécs városa, a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Színházi Társaság közösen keresik a megoldást arra, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), a színházi szakma hazai ünnepe Pécsett folytatódjon.

A Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező POSZF Nkft. kétharmadát a pécsi önkormányzat cége, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. birtokolja, a fennmaradó egyharmadot pedig egyenlő arányban a Vidnyánszky Attila irányította Magyar Teátrumi Társaság és a Keszég László vezette Magyar Színházi Társaság.

A partnerek tisztában vannak azzal, hogy a kultúra összetartó ereje Pécsett az identitás elválaszthatatlan része és a POSZT-ra továbbra is úgy tekintenek, mint a színházi évad kiemelkedő produkcióinak és a színházi szakmának a bemutatására, ami konzultációs lehetőség az érintett szervezeteknek és ezzel együtt kapcsolat a közönséghez.

Mindhárom fél célja egy olyan újra felvirágoztatott POSZT, amely jól illeszkedik Pécs városfejlesztési stratégiájához, mind pedig a két társaság professzionális célkitűzéseihez.

Január 21-én Budapesten folytatott megbeszélést Vidnyánszky Attila, Keszég László és Bognár Szilvia, Pécs város kultúráért felelős alpolgármestere. Itt elhangzott: Pécs önkormányzata kötelezettséget vállal arra, hogy a fenti célok érdekében a korábbi 30 millió felett további 20 millió forintot biztosít a jubileumi 2020-as és az önkormányzati ciklus teljes ideje alatti években a POSZT megrendezésére.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Magyar Teátrumi Társaság

Magyar Színházi Társaság”

Címkék:
KategóriákJAZZ