A dzsámi, a türbe és a derviskolostor után megtalálták, amit már régóta kerestek: egy katonai barakkot.

A cikk a hirdetés után folytatódikÚjabb épület nyomaira bukkantak a Pécsi Tudományegyetem kutatói Szulejmán szultán Szigetvár melletti sírkomplexumánál. A korábban már feltárt türbétől északra fekvő épület azon a helyen került elő, ahol Esterházy Pál herceg fiatal tisztként az 1664-es turbéki látogatása idején feltüntette a komplexum alaprajzán a katonai barakkot.

Estreházy Pál rajza 1664-ből – Forrás: PTE

Az idős, beteg szultán Szigetvár 1566-os ostromakor halt meg. Halálát sokáig titkolták, testét visszavitték Isztambulba, de szívét és belső szerveit halála helyén, a turbéki dombon temették el. Egy türbét emeltek a sír fölé, majd idővel egy kisebb város alakult ki a síremlék környékén, ami zarándokhellyé vált.

Az egykori derviskolostor déli része

2013-ban kezdődött a kutatás, 2014-ben műszeres vizsgálatok révén sikerült meghatározni a főbb épületek alapfalait, 2015-ben pedig feltárták az első épületet, a szultán mauzóleumát. 2016-ban egy dzsámit, 2017-ben pedig egy derviskolostor fő részeit sikerült kiásni. A terület előbb állami védettséget kapott, majd 2017-ben egy kormányhatározat arról rendelkezett, hogy a komplexum területét állami tulajdonba kell venni, a kutatásokat belátható időn belül be kell fejezni, és a helyszínt elő kell készíteni egy kulturális turisztikai központ létesítésére.

Hancz Erika régész, az ásatás vezetője, a PTE Régészeti Tanszék munkatársa mutatja, hol találták meg a katonai barakkot

Dr. Hóvári János történész, korábbi törökországi magyar nagykövet, a turbéki kormányhatározat koordinátora a mai sajtóbejáráson kiemelte a Szulejmán sírkomplexum nemzetközi jelentőségét. Elmondta, a kutatásokat az állam továbbra is kiemelt ügyként kezeli, és már folynak a területtel kapcsolatos kulturális-turisztikai tervezések.

Dr. Pap Norbert, a PTE egyetemi tanára, a kutatás vezetője elmondta: „A következő évtizedben reményeink szerint már egy európai jellegű, és nemzetközi jelentőségű kulturális-turisztikai központ is létrejöhet a XVI. századi oszmán türbe körül.”

A bejárás során a régészek bemutatták a területen talált használati tárgyakat.

Rengeteg használati tárgy került elő a föld mélyéről

A határvidéken álló sírkomplexum ki volt téve támadásoknak. Eleinte ötven, később pedig száz főnyi katonaság védte, akik a szigetvári őrséghez tartoztak, az ő szálláshelyük volt a most megtalált barakk, amelynek teljes feltárása ezután következik.

KategóriákJAZZ