A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. decemberben, bizalomvesztés miatt menesztett vezetője a választás évében módosította több, vezetői körbe tartozó munkavállalói szerződését határozott idejűre.

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. decemberben, bizalomvesztés miatt menesztett vezetője a választás évében módosította több, vezetői körbe tartozó munkavállalói szerződését határozott idejűre.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Pécsi Stop információi szerint Szentgyörgyi Dávid 2019 tavaszán több, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezetői köréhez tartozó munkatárs határozatlan idejű szerződését módosította határozott idejűre, melyek 2024 januárjáig szólnak. Úgy tudják, összesen hat szerződésről van szó, mely információik szerint több tízmilliós kötelezettséget jelentenek a 100 százalékban városi tulajdonú cégnek.

A szerződéseket fel lehet mondani, de ha így döntene a vagyonhasznosító, az jelentős többletteherrel járna a PVH-nak, azaz mivel önkormányzati cégről beszélünk, az önkormányzatnak, szerződésbontás esetén akár egy évnyi bér kifizetésével is számolhat a társaság.

A szerződésmódosításokhoz Szentgyörgyinek a lap információi szerint joga volt. Hogy miért volt erre szükség, továbbá hogy idő előtti felmondásuk mekkora anyagi terhet jelentene a PVH Zrt.-nek, megpróbálták megtudni a visszahívott vezérigazgatótól. Szentgyörgyi Dávid válasza szerint mivel 2019. december 11-e óta már nem vezeti a PVH-t, nem illetékes munkajogi kérdés kapcsán nyilatkozni, továbbá megjegyezte, hogy a firtatottak olyan adatok, melyeket a munkáltató csak a munkavállaló engedélyével vagy törvényben meghatározott esetben adhatók ki, és utódjához irányított minket.

Az önkormányzat ügyvédi letét kapcsán tett állításait illetően a volt vezérigazgató azt mondta, a polgármester írásban kapott tájékoztatást az ügyvédi letétben lévő összeggel kapcsolatban, melyet nem vitatott. Az ügyvédi letétben lévő összeg a társaság könyveiben, továbbá az Ügyvédi Kamara nyilvántartásában is szerepel – fűzte hozzá.

Az ügyvédi letétben lévő összeget azért nem igényelte Szentgyörgyi Dávid, mert adózás utáni pozitív eredményét, a munkásszálló projekt önerejének biztosítását, a szocialista érából visszamaradt hitel (amit nem vitt el az állam az állami adósságátvállaláskor – szerk.) törlesztőjének megfizetését mindennek igénybevétele nélkül is biztosítani tudta, úgy hogy a letétben lévő összeget is egy jövőbeli fejlesztésre tette félre.

A Pécsi Stop szerint az ügyvéd, akinél letétbe helyezték az összeget, állandó megbízással rendelkezik a PVH Zrt.-nél. Ezt a kérdést is feltették a városi cég volt vezérének, aki ez ügyben is az új vezérigazgatóhoz irányította lapot, mondván, nincs információja erről.

A Pécsi Stop úgy tudja, az ügyvéd, akinél letétbe helyezték az említett ingatlaneladásokból származó 159 millió forintot, dr. Kamondi Mónika. Az ügyvéd neve tavaly év végén hangzott el az önkormányzat ügyvédi szerződéseket firtató sajtótájékoztatón. Bodnár Imre, a városi cégek átvilágítását végző ügyvédi csapat vezetője akkor azt mondta, Kamondi ügyvédi irodája 180 millió forintot kapott a várostól és a városi cégektől az előző, 2014-2019-es önkormányzati ciklusban.

Korábban a Szabad Pécs a Transparency International segítségével indított pert a Pécsi Vagyonhasznosító ellen, mert a városi cég jogi képviselőjének álláspontja szerint nem tartoznak a információszabadságról szóló törvény hatálya alá. Később a megfogalmazott, teljesen abszurd állítást – amiben a levél tanulsága szerint Kamondi Mónikának is szerepe volt – maguk is belátták és megküldték a kért adatokat, de a bíróság is igazat adott a Transparency International érvelésének.

A kikért adatokból több furcsa médiaszerződésre derült fény, azonban ezekkel kapcsolatban feltett kérdéseinkre Szentgyörgyi Dávidék azóta sem válaszoltak.

KategóriákMETÁL