Rendkívüli közgyűlési ülésen fogadhatják el szerdán Pécs 2019-es költségvetésének zárszamadását. Ennek kapcsán, egy nappal a szavazás előtt tartott sajtótájékoztatót a Fidesz pécsi frakcióvezetője. Csizmadia Péter szerint a 2019-es zárszámadás is bizonyítja, hogy annak idején, néhány nappal az átadás-átvétel után nem mondott igazat Péterffy Attila, Pécs polgármestere, amikor arról beszélt, hogy csődközelben van a város.

A cikk a hirdetés után folytatódikEbből az újdonsült polgármesteri kijelentésből egyébként már akkor politikai botrány keveredette, többek közt Páva Zsolt is megszólalt az ügyben.

Páva Zsolt azt nyilatkozta, hogy 7 milliárd plusszal adta át a városházát Péterffynek, aki pedig úgy reagált, hogy valójában 23 milliárd forintos mínusz van, az önkormányzati cégek hiteleit is beleszámolva.

Akkor a MÁK, a Magyar Államkincstár is beszállt a büdzsé és az egyenleg miatt kirobbant vita értelmezésébe.

Azt nyilatkozták, hogy a Páva Zsolt által jelzett összeg, a MÁK-nál vezetett bankszámla egyenlegeket tartalmazott a pénztári állomány nélkül. Ez felhasználható keret, melyből megtakarítás is lehetséges. Mindemellet a 23 milliárd forintos adósság, azaz a 18 milliárd forintos hitelállomány és a majdnem 5 milliárd forint működési hiányként való rögzítése, nem valós. Nem lejárt, valamint nem esedékes a hitelállomány, így az nem jelent ezévi adósságot. Ezzel szemben áll az összes számla egyenleg, amely 27 milliárd forint, amely a felhalmozási és működési forrásokat együttesen tartalmazza.

Most ismét ezt a vitát hozta elő a Fidesz, amiatt az apropó miatt, hogy most szavazhatnak a 2019-es költségvetés zárszámadásáról. A szerdai szavazásról a Szabad Pécsnek a sajtótájékoztatót követően adott nyilatkozatában Csizmadia Péter úgy fogalmazott, hogy szeretné, ha a holnapi vita szakmai és nem politikai alapon zajlana.

Ugyanis szerinte az új városvezetés korábbi nyilatkozatai is, és a mostani előterjesztés szöveges magyarázatai is politikai magyarázatokat is tartalmaznak, miközben a számokból kellene kiindulni, amelyek viszont szerinte egyértelműek, és azt mutatják, amit a Kincstár is mondott, hogy Pécsnek megtakarítása volt tavaly, mintegy 3,5 milliárd forint, és nem mínuszos volt a költségvetés, ahogyan azt Péterffyék állították.

Csizmadia Péter ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy mindebből látszik, hogy nem gazdálkodtak felelőtlenül, és a választási év dacára sem terveztek “választási költségvetést”.

KategóriákMETÁL