Habár Péterffy Attila hangsúlyozta, hogy nem ígért 100 napra külön eredményeket, avagy a választási ígéreteinek bármilyen arányú megvalósulását, pénteken kiadott az első száz napról egy sajtóközleményt. Ami bizonyos szempontból, éppen a beszámoló és annak részletessége miatt egyedülállónak mondható. Mint fogalmazott, „fontos ígéreteink első kis lépéseit is megtettük az első száz napon”.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz első száz napról adott ki sajtóközleményt pénteken Péterffy Attila. Pécs új polgármestere azt írta, hogy 12 pontos vállaláscsomaggal, kidolgozott, részletes programmal, világos koncepcióval vágott neki az októberi választásnak. Egyikben sem szerepelt semmiféle száznapos program, vagyis nem arra kért és kértek mandátumot a pécsi választóktól, hogy száz nap alatt csodát tegyenek, hanem arra, hogy “kitartó és kemény munkával egy új, fejlődő pályára állítsák Pécset”.

Ennek ellenére, mint írja, most mégis arra vállalkozik, hogy a nyilvánosság elé tárja azt, hogy melyek voltak azok a fontos lépések, esetleg eredmények az elmúlt száz napban, szerinte, amelyek meghatározták Pécs jelenlegi polgármesterének eddigi tevékenységét.

A lenti összefoglaló tehát a pécsi polgármester sajtóközleménye alapján készült, de nem egy az egyben, szó szerint a közlésnek megfelelően “hozzuk le”, hanem rendszerezve az ott elmondottakat. Az összegzés és felsorolás tehát a polgármesteré, most, e cikk keretében nem kívánunk a tartalmi részhez megjegyzéseket fűzni. Kizárólag a (szerintünk) jobb áttekinthetőség miatt közöljük változtatásokkal, de a tartalmi részt nem érintő változtatásokkal az eredeti közleményt. Egyetlen megjegyzést teszünk itt és most, és megint csak nem tartalmi részt illetően: csupán annyit, hogy efféle, főleg a sajtónak, nyilvános közleményként kiküldött beszámoló egy magyar nagyváros polgármesterétől nem volt jellemző az elmúlt években, de talán az elmúlt évtizedekben sem. Éppen emiatt hagytuk meg, szinte 100%-át az erdeti tartalomnak is, kifejezetten a kiadott közlemény aprolékosságának bemutatására – amellett persze, hogy egyben több információval is szolgálunk.

Péterffy Attila a közleményben úgy fogalmazott, hogy a célja nem csak az, hogy bemutassa, milyen intenzív időszak van mögöttük, hanem az is, hogy megvilágítsa: az egyes tevékenységek milyen célt szolgáltak és milyen eredménnyel jártak, vagy mit várhatnak azoktól a jövőben.

1) Gazdasági stabilizáció

Az egyik legsürgetőbb teendő, hogy stabilizálják a város gazdálkodását.

Levélben utasította az önkormányzati cégek, majd később az intézmények vezetőit, hogy ne vállaljanak semmilyen kötelezettséget a legszükségesebb kiadásokon felül.

Levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, kereste írásban a kormány tagjait, vagy tárgyalt is velük, szoros együttműködésben dolgozott a Magyar Államkincstár megbízott felügyelőivel. Pécs új, 2020-as költségvetése ennek megfelelően teljesen új szellemben készül.

2) Gazdaságfejlesztés

Az októberben győztes erőkkel közös programjának fókuszában a gazdaságfejlesztés áll, mert a város jövője múlik azon, milyen hatékonyan tudnak befektetőket Pécsre csábítani, munkahelyeket teremteni.

Az első száz napban ennek érdekében számos tárgyalást folytatott, egyebek mellett a Thyssenkrupp Components Technology Hungary, a Matro Kft., az ALDI International IT Services, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a British American Tobacco Hungary, a Hanon Systems Hungary Kft., a Pécsi Sörfőzde, a Viessmann Csoport, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., az IT Services Hungary Kft., az Ipark Pécs Kft. képviselőivel, valamint a svájci és a cseh nagykövettel. Részt vett az új Marokkói Konzulátus és a Horvát Főkonzulátus rendezvényein.

3) Új hivatali struktúra

A polgármesteri hivatalban egy új egység működik, a Gazdaságfejlesztési Főosztály, amelynek a létrehozása éppen ezt a fenti célt kívánja szolgálni.

Folyamatban lévő és “megrekedt” pécsi fejlesztéseket is kézbe vettek (vagy átvettek/folytattak). Ilyen az új vásárcsarnok építése – a fejlesztés forráshiánnyal küzd, ezért a kormányhoz fordultak.

A polgármester személyesen keresett fel több, régóta húzódó pécsi útfelújtást, és kért beszámolót a helyi építésvezetőktől. Azonnal utasította a városfejlesztési főosztály vezetőjét, hogy dolgozza ki az ilyen beruházások szigorúbb rendjét, a közbenjárás eredményeképpen pedig a Surányi úti lezárást több, mint egy héttel hamarabb felszámolta a kivitelező. Átadták a megújult faszerkezetű Barbakánt, és azt tervezik, hogy folytatják a pécsi épített emlékek megújítását.

4) Atomügyek – Élhető Pécs

Több fórumon, eseményen és találkozón járt, amelyeken leszögezte, hogy Pécs közelében nem épülhet sem atomtemető, sem uránbánya. Ilyen volt a Roszatom, első ízben Oroszországon kívül, és éppen Pécsett megtartott Atom Eco nevű rendezvénye is.

5) Képviselőket érintő ügyek

Visszavonták az önkormányzati képviselők ingyenes parkolását.

A képviselőket arra kérte a polgármester, hogy jelöljék ki körzeteikben a legveszélyesebb gyalogátkelőket, hogy még az idén nekiláthassanak a pécsi közlekedés biztonságosabbá tételének.

6) Helyi média

Új ügyvezető és új főszerkesztő dolgozik azon, hogy a város médiacége szakmai alapon működjön. A cél, hogy az önkormányzati lapok végre pártatlanok és objektívek legyenek – szerinte máris láthatók az első eredmények.

7) Önkormányzati cégek átvilágítása

Megkezdték az önkormányzati cégek és intézmények átvilágítását, ami egy fontos vállalása volt.

Polgármesteri hivatalba lépése után Péterffy Attila szinte azonnal megbízott egy ügyvédcsapatot az átvilágítási munkával. Személyesen látogatta végig az ügyvédek társaságában a város gazdasági társaságait.

Az első eredmények szerinte máris megszülettek: 30%-kal túlárazott ügyvédi szerződések rendszerét tárták fel a városvezetés közlése szerint, majd “a város érdekeivel ellentétes kontraktusok” megszüntetését azonnal megkezdték.

A “nem a pécsiek érdekében zajló gazdálkodási gyakorlatok miatt” több cégvezetőt is visszahívott az önkormányzat.

A menesztés tényét Péterffy Attila – “mivel így tartotta tisztességesnek” – személyesen közölte az érintettekkel.

Új önkormányzati cégvezetőket “a menedzsment felfrissítése” miatt is választottak, és fontos szempont volt, hogy “kiváló, más városban dolgozó pécsi szakembereket hozzanak haza”, hogy a város érdekében dolgozzanak.

8) Partnerség

Új utakat nyitottak az egyetem és a pécsi civil szervezetek felé, partneri jobbot nyújtottak a nemzetiségeknek, és egy teljesen új koncepció készítését kérte a polgármester helyi sportszakemberektől és -vezetőktől a pécsi sportélet fellendítésére.

Összegzés

A sajtóközlemény utolsó két nagy bekezdését, ami egyfajta összegzése a polgármester szemüvegén keresztül láttatott történteknek, fent elmondottaknak, szó szerint idézzük.

„Polgármesterségem első száz napján több száz programon, találkozón vettem részt,  tárgyalópartnereim között voltak kormánytagok, hazai és külföldi cégvezetők, diplomaták, egyházi méltóságok, az egyetem, társulások és hatóságok irányítói. Minden egyes alkalommal, minden találkozón arra törekedtem, hogy megfontolt, tudatos lépésekkel haladjunk már a kezdetektől egy előre kijelölt úton. Minden egyes tettünk „A megújuló város” névre hallgató programom valamelyik fontos vállalásának végrehajtását segíti elő. Ebben az októberben győztes szövetséggel együtt hitet tettünk amellett: a legfontosabb cél, hogy Pécset kiragadjuk a negatív gazdasági spirálból, fejlődő pályára állítsuk, befektetőket csábítsunk ide és munkahelyeket teremtsünk. Minden tárgyalópartnerem úgy távozott Pécsről, hogy azt befektetésre érdemes városnak tartja. 

Megkezdődött és folyik az önkormányzati cégek és intézmények átvilágítása. Megígértem és következetes leszek benne: feltárjuk a korábbi időszak szerződéseit, és ha nem a pécsiek érdekeit szolgálják, felbontjuk őket. Több esetben találkoztunk a pécsiek érdekeivel ellentétes gazdálkodási gyakorlattal is, ezekben az esetekben nem csak visszahívtuk az érintett cég vezetőjét, de természetesen a jogi lépéseket is megtesszük.”

Pécs új vezetésének világos elképzelései vannak, a céljaira koncentrál, amiket tudatos lépésekkel hajt végre – azt gondolom, erről árulkodik az első száz napunk és ezt fogjuk tenni a ciklus hátralévő részében is. 

Péterffy Attila

Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere”

KategóriákMETÁL